8 historických zaujímavostí o psoch

Aké je najstaršie psie plemeno na svete? Ako dopadol Odyseov pes?...

Čo sa týka psov, najväčších nepriateľov všetkých mačiek, aj oni si našli svoje miesto v histórii. 

1. Nemecký ovčiak je jedným z najstarších chovaných plemien (jeho história siaha až do starovekého Egypta). Meno dostal podľa svojho prvého použitia, ktorým bolo stráženie stád. Samozrejme, tieto psy nestrážili ovčiakov, ale ovce. To dá rozum!

2. V Biblii je 14 zmienok o nemeckom ovčiakovi.

3. V starovekom Grécku sa v báji o Odyseovi hovorí, že hrdina Odyseus prišiel domov po 20 rokoch putovania (pretože išiel bojovať do Tróje a potom sa ešte chvíľu zdržal cestou). A pretože sa prezliekol za žobráka, jediný, kto ho spoznal, bol jeho starý pes Argos. Tento úžasný psík vrtel chvostom, že vidí svojho pána... a zomrel.
odyseov trojsky pes 4. Pred viac ako 2000 rokmi považovali čínski cisári pekinské psy za posvätné. Je to najstaršie plemeno psa na svete.

5. Chrty boli chované v Egypte pred 5000 rokmi. Okolo 9. storočia nášho letopočtu prišli do Anglicka. Anglosaskí lordi ich používali na lov zajacov.

6. Francúzska kráľovná Mária Antoinetta mala kokeršpaniela menom Thisbe. Thisbe však bolo meno gréckeho mýtického hrdinu, ktorý zomrel v potokoch krvi. To nie je zrovna pekné meno pre roztomilého psíka. A úbohá Mária prišla o hlavu na gilotíne (tiež nie zrovna pekná a krvavá smrť). Toto doma rozhodne neskúšajte.

7. V roku 1978 bolo v New Yorku uzákonené, že majiteľ musí po svojom psovi upratať výkaly. Predtým sa na uliciach ročne vyzbieralo 18 miliónov kilogramov výkalov.
new york psie vykaly v meste 8. Posledný potomok slávneho rodu Napoleon Bonaparte, Jerome Napoleon Bonaparte, zomrel v roku 1945. Smrteľne sa zranil, keď zakopol o psie vodítko.

A veľká otázka pre psov... prečo sa psovi nepáči, keď mu fúkate do očí, ale len čo ho posadíte do auta, okamžite vystrčí hlavu z okna?

hlavolamy pre psov banner hlavolamy pre psov banner mobile

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom