Čo pes nemôže jesť - prehľad potravín, ktoré sú pre psov toxické

Zoznam bežných potravín, čo nemôže pes jesť.

Psy sú známe svojou schopnosťou vyžobrať a zjesť takmer všetko, ale ako zodpovedný majiteľ domáceho maznáčika je dôležité vedieť, ktoré potraviny môžu byť pre vášho chlpatého priateľa škodlivé alebo dokonca toxické. Tu je zoznam bežných potravín, ktoré by ste mali držať mimo dosahu svojho psa. Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o tom ako kŕmiť psíka, všetko podstatné sme pre vás zhrnuli v článku Kŕmenie psa - čo treba vedieť.

1. Pes a čokoláda - môže pes čokoládu?

Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý môže byť pre psy toxický. Čím je čokoláda tmavšia, tým je nebezpečnejšia.

Pes otrava čokoládou - príznaky

Medzi príznaky otravy čokoládou patrí zvracanie, hnačka, nepokoj, zrýchlené dýchanie, svalové kŕče a nepravidelný srdcový tep.

2. Hrozno a hrozienka

Hrozno a hrozienky môžu u psov spôsobiť zlyhanie obličiek. Medzi príznaky otravy hroznom alebo hrozienkami patrí zvracanie, hnačka a letargia.

3. Avokádo

V avokáde obsiahnutý persín môže u psov spôsobiť zvracanie a hnačku.

4. Orechy, najmä makadamové orechy

Môžu u psov spôsobiť tras, hypertermiu a zápal pankreasu. Príznaky otravy makadamovými orechmi zahŕňajú zvracanie, tras a hypertermiu.

5. Cibuľa a cesnak

Tieto potraviny môžu poškodiť červené krvinky psov a viesť k anémii. Príznaky sa môžu objaviť až o niekoľko dní a môžu zahŕňať zvracanie, hnačku a letargiu.

6. Alkohol

Aj malé množstvo alkoholu môže byť pre psov nebezpečné a môže spôsobiť zvracanie, hnačku, ťažkosti s dýchaním, tras, abnormálnu kyslosť krvi a dokonca kómu alebo smrť.

7. Xylitol

Toto umelé sladidlo, ktoré sa bežne nachádza v žuvačkách a cukríkoch bez cukru, môže u psov spôsobiť uvoľňovanie inzulínu, čo vedie k hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi). Medzi príznaky patrí zvracanie, strata koordinácie a záchvaty.

8. Varené kosti

Varené kosti sa môžu rozštiepiť a spôsobiť zablokovanie alebo roztrhnutie tráviaceho systému psa. Medzi príznaky patrí zvracanie, hnačka a bolesti brucha.

9. Surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, vajcia alebo kosti

Môžu obsahovať baktérie ako salmonela, alebo E. coli, ktoré môžu u psov spôsobiť otravu jedlom. Taktiež môžu obsahovať aj parazity, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. Medzi príznaky otravy jedlom patrí zvracanie, hnačka a letargia.

10. Potraviny s vysokým obsahom tuku

Potraviny s vysokým obsahom tuku, napríklad vyprážané jedlá, môžu u psov spôsobiť zápal pankreasu. Medzi príznaky patrí zvracanie, bolesť brucha a strata chuti do jedla.

11. Kofeín

Kofeín môže byť pre psov toxický a môže spôsobiť príznaky, ako je nepokoj, zrýchlené dýchanie, svalový tras a búšenie srdca.

12. Ľudské lieky

Mnohé lieky, ktoré sú pre ľudí bezpečné, môžu byť pre psov toxické. Príznaky závisia od konkrétneho lieku a môžu zahŕňať zvracanie, hnačku, ťažkosti s dýchaním a tras.

13. Hurmikaki, broskyne a slivky

Semená alebo kôstky týchto plodov môžu spôsobiť zablokovanie tráviaceho systému psa. Samotné ovocie nie je toxické, ale nie je ľahko stráviteľné a môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Medzi príznaky patrí zvracanie a hnačka.
Je dôležité, aby ste tieto a všetky ostatné toxické potraviny držali mimo dosahu psov a vždy sa obráťte na veterinára alebo centrum pre kontrolu otráv zvierat, ak máte podozrenie, že váš pes mohol požiť niečo toxické.

Čo robiť, keď pes nechce jesť granule?

Aj keď je dôležité vedieť, ktoré potraviny sú pre psov toxické, je tiež dôležité zabezpečiť vášmu chlpatému priateľovi vyváženú a výživnú stravu. Existuje mnoho zdravých a bezpečných možností pochúťok, ktoré vášho psíka občerstvenia a zároveň poskytnú živiny, ktoré potrebuje.

Dobroty čo môže pes jesť

  • malé kúsky vareného kuracieho alebo morčacieho mäsa bez korenia
  • malé kúsky varenej, nekorenenej ryby
  • malé množstvo varenej nesolenej zeleniny, ako je mrkva, zelená fazuľka a sladké zemiaky
  • malé množstvo obyčajného nesladeného jogurtu
  • malé množstvo nesoleného, nemasteného popcornu
  • malé množstvo obyčajných varených ovsených vločiek


Vždy je dobré poradiť sa s veterinárnym lekárom alebo odborníkom na výživu domácich zvierat, aby ste určili najlepšiu stravu pre vášho psa. Môžu vám pomôcť vybrať správny pomer živín a príjmu kalórií pre špecifické potreby vášho psa. Dôležité je tiež pamätať na to, aby ste svojmu psovi nikdy nedávali kosti zo stola ani žiadne iné varené kosti, pretože sa môžu rozštiepiť a spôsobiť zablokovanie alebo roztrhnutie tráviaceho systému. Pre zdravé a bezpečné občerstvenie sa držte komerčných pochúťok pre psov alebo vyššie uvedených možností.

Pokračovať v čítaní 📖

5 receptov na psiu zmrzlinu

5 receptov na psiu zmrzlinu

O svoju zmrzlinu či nanuk by ste sa so psom určite deliť nemali. Ako ho môžete potešiť jeho vlastnou?

Torta pre psa

Torta pre psa

Čo nesmie chýbať na žiadnej psej narodeninovej oslave? Poriadna psia torta.