Ako odnaučiť psa skákať

Malé šteniatka sú roztomilé a často ich nielenže necháme na nás vyskakovať, ale ich v tom aj podporujeme. Lenže keď vaše šteniatko vyrastie na štyridsaťkilového vlčiaka, máte problém. Veľký pes, ktorý ešte stále vyskakuje na ľudí, môže nechtiac ublížiť alebo vystrašiť, najmä ak vyskočí na dieťa alebo staršieho človeka. Ale aj malé psy, ktoré vyskakujú, dokážu napáchať veľa neplechy – zašpiniť vám oblečenie zablatenými labkami alebo otráviť vašu návštevu.
Vyskakovanie je prirodzeným správaním psa, ktorým chce najčastejšie privítať ľudí. Keďže sa týčime vysoko nad ním, chce sa takto dostať vyššie na našu úroveň, aby na nás dočiahol a získal si našu pozornosť. Psy tiež často vyskakujú, keď sú veľmi vzrušené, majú priveľa energie, ale v niektorých prípadoch je to aj spôsobené úzkosťou alebo tým, že vás chcú na niečo upozorniť.

Ako odnaučiť psa vyskakovať

Ak váš psík vyskakuje na ľudí, bude to pravdepodobne spôsobené tým, že odmieňate jeho skákanie. Keď prídete domov, necháte ho na vás veselo vyskakovať, zatiaľ čo sa s ním maznáte? Nabádate ho ku skákaniu, keď sa s ním hráte? Keď máte návštevu, nechajú ho vaši hostia vyskakovať a smejú sa pritom? Vašou hlavnou úlohou pri odnaučení psíka skákať bude prestať odmeňovať jeho skákanie vašou pozornosťou. Tak poďme na to! Pri cvičení psíka sa budete snažiť dosiahnuť tieto 3 veci:
  • Zabrániť tomu, aby vyskakoval
  • Naučiť ho, čo má robiť namiesto vyskakovania
  • Ukázať mu, čo sa stane, ak vyskakovať bude

Metóda 1 – ignorujte ho

Váš psík sa musí naučiť, že skákaním si nezíska vašu pozornosť či lásku, ani tým nič nedosiahne. Ak na vás vyskočí, úplne ho ignorujte. Nepozerajte sa naňho, nerobte prudké pohyby, nekričte, jednoducho sa len otočte opačným smerom a nehybne čakajte aspoň desať sekúnd. Ak to nefunguje, môžete aj odísť do inej miestnosti. Dávajte však pozor na to, čo psík robí a akonáhle má všetky labky na zemi, pochváľte ho a zasypte ho svojou pozornosťou. Ak však opäť vzrušene vyskočí, musíte to celé zopakovať. Ako to aplikovať v ďalších situáciách: Ak na vás vyskočí počas hry, prestaňte sa s ním hrať, až kým neprestane skákať. Ak na vás skáče počas toho, ako mu servírujete večeru, odíďte od jedla (tak, aby naňho nedočiahol) a nevráťte sa, až kým sa neupokojí. Takto pochopí, že skákaním nedosiahne nič dobré, ale neskákaním áno.

Metóda 2 – pomôžte si povelom "sadni"

Ak na vás pes stále vyskakuje a nenechá sa odradiť tým, že ho vytrvalo ignorujete, skúste pridať povel „sadni“, ak ho už dobre pozná a ovláda. Predtým, než vy alebo vaša návšteva vkročíte dnu, požiadajte ho, aby si sadol. Snažte sa predvídať, kedy sa pripravuje vyskočiť a zasiahnite hneď vtedy. Tento povel obráti jeho pozornosť na inú činnosť a zabráni mu skákať, lebo bude sedieť na zemi. Pochváľte ho za to, že si sadol – buď milými slovami alebo pochúťkami. Zakaždým, keď psík vyskočí, prikážte mu, aby si sadol. Takto ho nielenže naučíte, že skákanie je zlé, ale dáte mu aj nejakú alternatívu, čo má robiť namiesto toho.

Metóda 3 – pochúťky

Ďalšou metódou je odmeniť psíka pochúťkami za to, že neskáče. Počkajte, kým má všetky labky na zemi a potom položte pochúťku na podlahu pred neho. Nekŕmte ho z ruky, lebo to ho môže povzbudiť k vyskakovaniu. Tým, že nájde pochúťku na zemi, nielenže pochopí, že bude odmenený za to, že nevyskočí, ale ho to aj prinúti sústrediť sa na podlahu a zostať tam. Pomôže, ak budete mať pochúťky poruke:
  • vždy majte so sebou vrecko na psie pochúťky
  • nechajte psie pochúťky v aute, aby ste vždy mohli za hrsť zobrať, keď dorazíte domov z práce a váš chlpáč vás bude vítať
  • zaveste vrecko s pochúťkami ku dverám (tak, aby na naň pes nedočiahol)

Ďalšie tipy, ako odnaučiť psa skákať po ľuďoch, kým ešte nie je vycvičený

Vôdzka: Zatiaľ čo ho doma učíte, aby nevyskakoval, určite nechcete, aby váš svedomitý tréning prekazili náhodní ľudia v parku. Kým sa neodnaučí vyskakovať, držte psíka na prechádzkach na dlhej vôdzke, aby nedostal príležitosť na nikoho vyskakovať. Rovnako ho môžete držať na krátkej vôdzke doma, keď príde návšteva.

Detská brána: Keď príde vaša návšteva, nechajte psíka za bránkou, aby na vašich hostí nemohol vyskakovať.

Čo ešte potrebujete vedieť, keď sa snažíte odnaucit psa skakat:

Bude to horšie predtým, než sa to zlepší

Pri tréningu sa budete musieť obrniť poriadnou dávkou vytrvalosti, trpezlivosti a dôslednosti. Keď psíka začnete prvýkrát ignorovať, keď na vás bude skákať, je pravdepodobné, že sa bude snažiť získať si vašu pozornosť ešte viac – divokejším skákaním a možno aj štekaním. Ak však vytrváte, naučí sa, že tým nič nedosiahne a budete na najlepšej ceste naučiť ho novému správaniu.

Buďte dôslední

Ak ste sa rozhodli psíka odnaučiť vyskakovať, musíte to aj vy dodržiavať v každej situácii. Nemôžete ho nechať skákať na vás, keď prídete domov z práce alebo keď sa šantíte v záhrade, ale nie, keď máte oblečené pekné šaty. Takýto prístup by psíka zmiatol a nevedel by, čo je dovolené a čo nie.

Všetci musia pracovať spolu ako tím

Na to, aby ste uspeli v preprogramovaní psíkových zvykov, musíte zabezpečiť, že všetci sa k nemu budú správať rovnako, či už sú to ďalší členovia vašej domácnosti, vaši hostia alebo ľudia v parku, ktorí ho chcú pohladkať. Naučte ich, ako majú ku psíkovi pristupovať a čo majú robiť, ak na nich vyskočí.

Nekričte a neodháňajte psíka, ak na vás skáče

Vašou prvou reakciou pri cvičení psa, aby neskákal, je možno zakričať naňho „dole!“ alebo ho odstrčiť, ale to ho môže povzbudiť k ešte väčšiemu vyskakovaniu, lebo to bude považovať za hru alebo sa bude tešiť z toho, že si získal vašu pozornosť. Tiež ho v žiadnom prípade neodstrkujte kolenom ani ho neplašte hlasným zvukom. Zostaňte pokojní a nevšímajte si ho.

Ako odnaučiť psa skákať na ľudí:

  • Zavolajte si ďalšieho člena rodiny alebo kamaráta na pomoc. Mal by to byť niekto, koho psík pozná a má rád, niekto, koho by rád privítal.
  • Dajte psíkovi povel, aby si sadol.
  • Váš kamarát sa začne približovať ku psíkovi. Ak však pes vstane, váš kamarát sa musí opäť vzdialiť.
  • Opäť požiadajte psíka, aby si sadol a nechajte kamaráta sa znovu priblížiť.
  • Opakujte to, až kým psík nezostane poslušne sedieť po celý čas, kým sa k nemu váš kamarát úplne priblíži.
  • Ak psík zostane sedieť, váš kamarát ho môže odmeniť pochúťkou a pohladkať ho.

Ako odnaucit psa skakat na dvere:

  • Otvorte dvere iba čiastočne. Ak vidíte, že je psík veľmi vzrušený a už začína vyskakovať na dvere, hneď dvere zatvorte a čakajte aspoň pol minúty, alebo kým neprestane vyskakovať.
  • Začnite opäť otvárať dvere na štrbinku, ale ak pes znovu skáče, prestaňte a zopakujte prvý krok.
  • Opakujte tento postup otvárania a zatvárania dverí a čakania, až kým sa psík neupokojí dostatočne na to, že budete môcť vstúpiť dnu bez toho, aby na vás skákal. Môže to nejaký čas potrvať, ale snáď sa napokon dostanete dnu!
Veľa šťastia pri cvičení a snáď čoskoro uvidíte sladké ovocie svojej snahy! Ak sa chcete dozvedieť, ako odnaučiť psíka ďalšie bežné zlozvyky, naše články vám pomôžu poradiť si so štekaním aj hryzením.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako odnaučiť psa hrýzť

Koľkým z vás už pes niekedy rozhrýzol domácu úlohu do školy, kábel od počítača či roh gauča?