Podobáte sa na svojho psa?

Všimli ste si niekedy staršiu pani s nakučeravenými vlasmi, ako za sebou ťahá pudlíka, alebo huskyho s upreným pohľadom, ako beží popri svojom pánovi s rovnako odhodlaným výrazom? Vraví sa, že ľudia sa podobajú na svojich psov. Ale je to skutočne pravda?

Experiment v parku

Sedeli ste len tak na lavičke v parku, zatiaľ čo váš chlpáč veselo behal okolo, pozorovali ostatných psov a ich majiteľov a poznamenali ste si v duchu sami pre seba, ako ten psík a jeho pani k sebe perfektne sedia? Takýto prístup zvolil aj istý výskumník, nie len tak z dlhej chvíle, ale preto, že chcel zistiť, či je ľudová múdrosť založená na pravde. V troch rôznych psích parkoch odfotil samostatne 45 psov a ich majiteľov a potom ukázal obrázky skupine účastníkov, aby sa pokúsili správne priradiť psíka k majiteľovi len na základe ich výzoru. Podarilo sa im to s vysokou mierou úspešnosti! Podobné experimenty boli viackrát zopakované a vždy prišli k rovnakému výsledku. Je teda skutočne pravda, že majitelia sa podobajú na svojich psov! Nabudúce, keď budete opäť na prechádzke so svojím psom, môžete si to overiť na vlastné oči.

Dlhé vlasy a visiace uši

V čom presne sa výzor psov a ich majiteľov podobá? Často je podobnosť ukrytá v črtách tváre a jej výraze a najmä v očiach – ich pohľade a tvare. Ľudia nedokázali psov a ich majiteľov veľmi úspešne priradiť k sebe, ak nevideli ich oči. Veľmi zaujímavé je, že ženy s dlhými vlasmi viac obľubujú psy s dlhými visiacimi ušami, napríklad bígla a špringeršpaniela. Ženy s krátkymi vlasmi a odhalenými ušami v experimente preferovali plemená ako sibírsky husky a basenji, ktoré majú vztýčené uši. Zavalitejší ľudia zas majú tučnejšie plemená. Zdá sa, že pravidlo podobnosti však funguje iba pri čistokrvných plemenách, a netýka sa krížencov.

Čím to je?

Vyberajú si ľudia psíkov, ktorí sa na nich podobajú, alebo sa na seba začnú podobať časom? Zrejme skôr to prvé, aj keď trochu pravdy môže byť v oboch vysvetleniach. Tak, ako hľadáme partnerov, ktorí sa na nás podobajú, si pravdepodobne vyberáme aj psa. Máme radi to, čo dôverne poznáme, a tak nás to priťahuje. Môže za tým však byť aj postupné spolužitie – psy robia ľudom spoločnosť už asi 30 000 rokov, a tak sa dobre naučili, ako zapadnúť do ľudskej svorky a často svojho pána imitujú – napríklad začnú štekať s intonáciou svojho pána. Podľa toho, či je psíkov pán športový typ alebo radšej sedí na gauči, môže aj psík buď nadobudnúť svalnatý vzhľad, alebo bruško. A veľa ľudí tiež strihá srsť svojich psov podľa vlastného vkusu.

Kto si vyberá akého psa

Poďme teda na konkrétne pikošky. Čo vyplynulo z experimentu, kde porovnávali osobnosti 16 populárnych plemien a osobnosti ich majiteľov?
  • ľudia, ktorí viac riskujú a obľubujú nové zážitky, mali často vipeta
  • optimistickí ľudia s pozitívnym pohľadom na život mali zlatého retrívera
  • svedomití a organizovaní ľudia mali miniatúrneho bradáča
  • prívetiví extroverti mali pomeranského psa
  • lojálni a priateľskí ľudia mali stafordširského bulteriéra alebo Jack Russel teriéra
  • ľudia so špringeršpanielom boli dochvíľni, tradiční a rezervovaní
  • ľudia s kokeršpanielom boli rodinne orientovaní a kreatívni
  • ľudia s border teriérom boli plní života a prekypujúci energiou
A čo vy? Sedí niečo z toho na vás?

Nielen podobný výzor, ale aj osobnosť!

Podobnosť medzi nami a našimi chlpáčmi však nekončí pri výzore! Je dokázané, že si psíkov vyberáme aj na základe toho, nakoľko sa ich osobnosť podobá tej našej. Zistili to tak, že porovnali päť hlavných aspektov osobnosti ľudí a ich psov: neurotizmus, extraverziu, otvorenosť voči skúsenosti, prívetivosť a svedomitosť. U psíkov tieto kategórie zmerali podľa ich správania, napríklad či sú leniví, rezervovaní alebo priateľskí, hanbliví či agresívni. Ukázalo sa, že ľudia sa na svojich psov podobajú v takmer všetkých týchto aspektoch. Niektorí výskumníci dokonca tvrdia, že sa osobnosť psa a jeho majiteľa podobajú na seba viac než osobnosť majiteľa a jeho kamarátov či partnera/partnerky. Takže nabudúce, keď niekoho nového stretnete, môžete ho súdiť podľa jeho psa!

Ako sa navzájom ovplyvňujeme

Aktívni a spoločenskí ľudia majú psov, ktorí sú tiež aktívni a zbožňujú spoločnosť. To isté, nanešťastie, platí aj pre úzkostlivých či agresívnych ľudí a psov – vytvoria vzťah, ktorý upevní tieto negatívne črty. Psy sú veľmi dobré v čítaní našich emócií z nášho hlasu, reči tela aj vône, a tak dokážu reagovať aj na malé zmeny v našej nálade. Často na nás majú upokojujúci vplyv. Pes cíti, či je jeho pán šťastný, a vtedy sa s ním rád začne hrať, alebo je smutný, a tak si k nemu ľahne, aby ho utešil. Ak pes však zo svojho pána cíti veľa stresu či strachu, môže sa to preniesť aj naňho a aj on sa tak začne správať. Psy sa často prispôsobia životnému štýlu svojho pána – chodia spať a vstávajú vtedy, keď on (či už je ranné vtáča alebo nočná sova), športujú tak veľa alebo málo ako ich pán a teda sú tiež rovnako fit. Aj zdieľanie rovnakého životného štýlu časom prispieva k podobnosti psov s ich majiteľmi. Napokon, životný štýl, a nie vzhľad, je najlepším kritériom, podľa ktorého si hľadať psieho spoločníka – ak si sadnete v tejto oblasti, zabezpečíte si najlepšiu šancu na úspech vášho vzťahu a prispejete k šťastiu vás oboch.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom