Výcvik šteniatka – základné povely pre psa

Ako cvičiť psa?

Naučiť vaše šteniatko poslúchať sa môže zo začiatku zdať ako náročná úloha, ale ak v nej vytrváte, čoskoro uvidíte výsledky, ktoré povedú k väčšej voľnosti vášho psíka a vzájomnej dôvere. Nebudete sa musieť obávať o jeho bezpečnosť vonku na ulici, ani že bude skákať na ľudí. Tréning základných povelov sa s pomocou týchto tipov môže zmeniť na príjemný čas zábavy pre vás oboch. Psy sa radi učia, a tak budú aj výcvik považovať za hru, do ktorej sa s radosťou zapoja, ak ho budete viesť správne.

1. Používajte pozitívnu odmenu

Odmena je najmä zo začiatku pre psa hlavným motivátorom učenia sa nových povelov. Odporúča sa používať iba pozitívne odmeny vo forme pochvaly, pohladkania, hračky alebo maškrty. Negatívna spätná väzba ako krik alebo násilné upravovanie polohy psa môžu spôsobiť, že sa vás začne báť. Je dôležité psíka odmeniť hneď, ako spraví, čo ste od neho vyžadovali, aby si v hlave priamo spojil odmenu s úkonom. Ak odmena nenasleduje hneď, zmätie ho to a nebude chápať, čo znamená. Ak váš pes neposlúchne povel, namiesto trestania len ignorujte jeho správanie, nevenujte mu pozornosť, odíďte a vráťte sa a odmeňte ho až vtedy, keď spraví, čo ste od neho chceli.

2. Trénujte v krátkych intervaloch

Psy sú v inteligencii porovnateľné s dvojročnými deťmi, majte preto na mysli, že sa nedokážu sústrediť na jednu úlohu veľmi dlho. Najefektívnejšie tréningy by nemali trvať dlhšie ako 15 minút a mali by ste sa venovať len jednému novému povelu, ktorý chcete psa naučiť. Lepšie než dlhé tréningy sú krátke, ale zato pravidelne sa opakujúce.

3. Dôslednosť je pre úspešný výcvik psov veľmi dôležitá

Jedným z najdôležitejších pravidiel psieho tréningu je dôslednosť v používaní povelov. Používajte vždy tie isté slová, gestá a tón. Ak vyslovíte synonymá, napríklad raz na psíka zavoláte „ku mne“, inokedy „poď“ alebo „k nohe“, popletie ho to. Vyberte si iba jeden z povelov a držte sa ho tak vy, ako aj ostatní členovia domácnosti.

4. Skončite cvičenie psa na dobrej nôte

I keď bol tréning možno ťažký a nie veľmi úspešný, vždy ho ukončite na dobrej nôte, niečím jednoduchým, čo váš psík už ovláda, aby ste ho mohli odmeniť. Takto si obaja z tréningu odnesiete čosi pozitívne a nebudete sa obávať toho nasledujúceho.

5. Trénujte povely na rôznych miestach a s rôznymi ľuďmi

Zo začiatku by ste mali trénovať psa v tichom prostredí bez vecí, ktoré by ho mohli rozptyľovať. Postupne by ste ho však mali naučiť počúvať rovnaké povely aj v inom prostredí, aby vedel, že platia všade rovnako – aj v parku, aj v prítomnosti iných ľudí alebo hluku premávky. Taktiež by ste mali dozrieť na to, že počúva tie isté povely aj z úst ostatných členov domácnosti, aby vedel, že sa nevzťahujú len na vás.

6. Výcvik psa si žiada čas – buďte trpezliví

Nejaký čas trvá, kým si váš chlpáč spojí dokopy povel so správaním a odmenou natoľko, že ho zakaždým automaticky poslúchne v akejkoľvek situácii. Najmä šteniatka často čosi rozptýli, sú hnané impulzami objavovať svet, hrýzť, skákať a bežať, kam si práve zmysleli. Časom si však vaše šteniatko uvedomí, že sa mu vypláca poslúchať vás, lebo poslušnosť mu otvorí možnosť väčšej slobody, výletov a stretávania nových ľudí.

Povely pre psa

Ako naučiť psa k nohe

Naučiť psa, aby k vám prišiel, keď ho zavoláte, je jeden z najdôležitejších povelov. Psa môžete nechať voľne behať len vtedy, keď si môžete byť istí, že k vám príde na prvé zavolanie a nemusíte ho naháňať po celej záhrade, zatiaľ čo on pred vami uteká s vašou topánkou v ústach, lebo si myslí, že sa hráte na naháňačku. Ako ho teda naučiť, aby k vám prišiel? Zo začiatku si môžete pomôcť vôdzkou (jemne ho potiahnite smerom k sebe) alebo ho k sebe prilákajte jeho obľúbenou hračkou. Zároveň vyslovte povel „ku mne“. Keď príde, pochváľte a odmeňte ho. Postupne budete môcť predlžovať vzdialenosť medzi vami a prestať používať vôdzku a maškrty.

Povel pre psa – sadni

Tento povel sa vám zíde, keď chcete, aby vedľa vás sedel, keď čakáte na prechode, alebo aby neskákal na ľudí, keď stretne niekoho nového. Postup: Podržte maškrtu blízko ňufáka vášho šteniatka a zdvihnite ruku nahor, tak, aby jeho hlava nasledovala maškrtu. Tento pohyb ho prinúti sadnúť si. Keď už bude sedieť, dajte mu povel „sadni“ a následne ho odmeňte maškrtou. Potom začnite používať povel ešte skôr, než ho maškrta prinúti sadnúť si. Keď si spojí tieto veci dokopy, už ho nebudete musieť navádzať rukou a povel postačí na to, aby si sadol a očakával odmenu. Ako so všetkými povelmi, po čase môžete vypustiť maškrtu a postačí ho odmeniť slovne alebo pohladkaním.

Povel – zostaň

Keď váš psík už poslúcha povel „sadni“, môžete ho naučiť, aby zostal na mieste. Najprv mu dajte povel, aby si sadol, potom zaveľte „zostaň“ a odstúpte o krok dozadu. Ak váš psík zostane na mieste čo i len pár sekúnd, s nadšením ho odmeňte. Opakujte ten istý postup, ale postupne pomaličky zväčšujte vzdialenosť medzi vami a časový interval, počas ktorého musí počkať na mieste pred tým, ako dostane odmenu. Pre neposedné šteniatko plné energie nie je ľahké udržať si sebakontrolu, ale maličkými krokmi sa spolu dopracujete k úspechu.

Povely pre psa rukou

Pre niektoré psy sú povely rukou účinnejšie než tie slovné a ich výhodou tiež je, že ich vidieť z diaľky aj cez okolitý hluk (a taktiež sú nevyhnutné pre nepočujúce psy), preto je užitočné spojiť slovný povel s pohybom rukou. Na povel „zostaň“ vystrite ruku dlaňou dopredu, akoby ste psa odtláčali preč od seba. Povel „sadni“ skombinujte s pohybom dlane smerom k podlahe a povel „ku mne“ môžete znásobiť potľapkaním sa po stehne alebo privolávacím gestom.

Podobne ťažké, ak nie ešte ťažšie, ako psíka niečo naučiť je ho niečo odnaučiť. V článkoch Ako odnaučiť psa hrýzť a Ako odnaučiť psa štekať prinášame zopár užitočných tipov, ktoré sa zídu pri najčastejších problémoch.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom