12 tipov ako schladiť psa v lete

Opäť prichádza čas dovoleniek, výletov, posedení na terase a ovocných limonád. A s nimi aj čas páliaceho slnka, komárov a nekonečného prevaľovania sa v posteli od tepla. Čo si o tom myslí váš pes? Možno sa už neviete dočkať spoločných dobrodružstiev a času stráveného vonku. Nezabudnite však, že váš chlpáč sa nedokáže sám ochladiť tak ako vy, a tak mu budete trochu musieť pomôcť. Tu je množstvo tipov, ako mu pomôcť vyhnúť sa úpalu, osviežiť ho a užiť si spolu leto naplno. Všetko, čo sa vám bude v lete pre psíka hodiť nájdete aj v našej kategórii Leto so psom.

1. Nikdy nenechajte psíka v aute

Ak si vravíte, že predsa budete preč len pár minút a váš psík bude za ten čas v poriadku, rozmyslite si to. Vzduch v aute sa v lete dokáže neskutočne rozohriať aj za pár minút, a to aj keď parkujete v tieni a máte otvorené okná. V najlepšom prípade to vášho psíka len vystraší a bude mu zle, ale môže to rýchlo viesť aj úpalu a tragédii. Nikdy teda psíka nenechávajte v lete v aute, vždy ho zoberte so sebou, aj keď idete len niečo rýchlo vybaviť. To isté platí pre hocijakú horúcu miestnosť. Snažte sa celkovo vyhnúť cestovaniu so psíkom počas horúceho letného dňa, najmä dlhších cestám a ak cestujete, dajte mu cestovnú misku s vodou, aby mal čo piť.

2. Pes v lete potrebuje mať pri sebe vždy dostatok vody

V lete je obzvlášť dôležité, aby bol váš psík poriadne hydratovaný. Zariaďte, aby mal misky s vodou na viacerých miestach v dome či záhrade a pravidelne ich dopĺňajte čistou vodou. Položte misku do tieňa, aby voda zostala chladná čo najdlhšie. Ak je horúci letný deň, aj tak sa rýchlo zohreje, a tak môžete do misky pridať aj zopár kociek ľadu (len pozor, aby ich neprehltol!). Taktiež existujú špeciálne chladiace psie misky na vodu – majú vnútri gél, ktorý udrží vodu chladnú aj niekoľko hodín. Ak si nechcete kupovať špeciálnu misku, dajte psíkovu normálnu misku na nejaký čas do mrazničky a dosiahnete podobný výsledok. Dozerajte na naňho, či dostatočne pije a ak nie, pravidelne mu pripomeňte, aby sa napil. Ak idete na prechádzku či výlet, nezabudnite si so sebou zobrať dostatok vody a skladaciu misku pre psa.

3. Dobre si naplánujte prechádzky

  • Zoberte psíka na prechádzku skoro ráno alebo neskoro večer, keď už nie je tak horúco, ale nikdy nie okolo poludnia.
  • Držte sa v tieni stromov, dajte si prestávky a nechoďte na pridlhé prechádzky.
  • Pozor na horúci asfalt! Vyberte cestičky, ktoré neublížia labkám vášho chlpáča – držte sa ďaleko od ciest a chodníkov, ktoré môžu byť rozhorúčené ešte aj večer, a radšej sa pusťte lesnými cestičkami po tráve a hline. Vyhnite sa aj piesku.
  • Namiesto obojku použite radšej postroj, pretože obojok môže psíkovi tlačiť na krk, a tým mu brániť v dychčaní, ktorým sa ochladzuje.
  • Ak je príliš horúco, radšej na prechádzku nechoďte a zabavte sa doma.

4. Zamrazte psie hračky

Naplňte priehradky hlavolamu tekutou psou stravou, alebo čerstvou pochúťkou zaliatou vodou. Vložte do mrazničky a po stuhnutí vytiahnite. Predĺžite tým čas hry a v lete vášho miláčika príjemne schladíte. Lízanie navyše odbúrava u psov stres, stimuluje tvorbu slín a povzbudzuje chuť do jedla. Takto pripravenú pochúťku teda môžete využiť aj v prípade, že psíka potrebujete upokojiť kým vy ho v kľude vykúpete či prepravíte.

Chutnú letnú pochúťku môžete poskladať napríklad z:

  • biely jogurt
  • obľúbené maškrty
  • kúsky mäsa
  • čučoriedky
  • kúsky mrkvy

5. Chladiace podložky pre psov

Chladiaca podložka je výborným spôsobom, ako psíka schladiť, zatiaľ čo oddychuje na zemi či spí počas noci. Existuje mnoho rôznych chladiacich podložiek. Niektoré naplníte studenou vodou alebo majú vyberateľné vnútro, ktoré treba zamraziť. Väčšina má v sebe špeciálny gél, ktorý odvádza teplo psíkovho tela, a tak ho ochladzuje bez toho, aby ste podložku museli dávať do chladničky. Vyberte tú správnu, ktorá sedí veľkosti a potrebám vášho psa. Môže to jeho leto spraviť omnoho príjemnejším! Uvidíte, že keď sa budete nabudúce prevaľovať v posteli a nebudete vedieť od tepla zaspať, ešte si budete priať, aby ste sa k nemu mohli pridať.

Domácky vyrobená chladiaca podložka pre psa

Ak si nemôžete dovoliť kúpiť chladiacu podložku s gélom, skúste psíkovi vyrobiť domácku verziu. Zamrazte fľaše s vodou alebo použite vrecká s kockami ľadu, zabaľte ich do deky alebo uteráka (môžete ich rovno dovnútra aj zašiť) a dajte ich psíkovi do brloha. Hneď ho to príjemne schladí! Budete ich však musieť pravidelne kontrolovať a zamrazovať vodu, aby bola stále chladná, lebo inak ich psík ohreje vlastným telom a potom mu budú viac na škodu než na úžitok. Tak hor sa spolu si užívať leto!

6. Zaplávajte si spolu

Ak má váš pes rád vodu, čo je príjemnejšie, než ísť si spolu zaplávať na jazero, ovlažiť sa a spolu sa vyblázniť! Plávanie je vynikajúcou letnou alternatívou ku prechádzkam. Len dajte pozor na to, aby bola voda pre vášho psíka bezpečná – pozor na víry, silný prúd či vlny v mori. Výbornou pomôckou, vďaka ktorej môžete predísť nešťastiu je plávacia vesta pre psa. Tiež si so sebou nezabudnite zobrať fľašu s vodou a skladaciu misku, lebo voda v jazerách či riekach môže obsahovať baktérie a riasy, ktoré sú pre psa toxické. Nenechajte ho piť ani z mora, lebo mu zo slanej vody bude zle. A keď váš chlpáč z mora vylezie, osprchujte ho, aby mu vysušená soľ nedráždila kožu.

7. Balíčky s ľadom

Tieto chladiace ľadové balíčky si môžete ľahko vyrobiť z vecí, ktoré nájdete doma a váš psík vám za to určite bude vďačný. Môžu vyzerať napríklad takto:
  • Zamrazená fľaša s vodou
  • Uzatvárateľné plastové vrecko naplnené kockami ľadu
  • Vrecko s mrazeným hráškom
Položte tento podomácky vyrobený ľadový balíček na zem, aby sa naň psík mohol oprieť bradu. Aká úľava! Pozor však na to, aby ho váš psík nerozhrýzol, lebo budete nachádzať hrášok ešte v septembri!

8. Zabavte ho a udržte ho vo forme

Je pravdepodobné, že teplo vášho chlpáča oťapí a nebude taký aktívny ako inokedy. Ak sa menej hýbe, mali by ste mu podľa toho upraviť množstvo krmiva, ktoré dostáva. Ak však aj nemôžete ísť na prechádzku kvôli horúčavám, existuje množstvo spôsobov, ktorými ho môžete zabaviť doma v chládku a pomôcť mu spáliť kalórie. Cvičte ho nové povely, triky a hrajte sa s ním hry. Je to tiež vynikajúca príležitosť zamestnať jeho mozog a pomôcť mu spáliť energiu týmto spôsobom. Ukryte jeho obľúbenú hračku alebo pochúťku a nechajte ho vyňuchať ju alebo skúste niektorý z našich hlavolamov, ktorý ho na nejaký čas poriadne potrápi, kým sa dostane ku lahodnej odmene.

9. Ochlaďte ho v bazéniku

Ak sa nemôžete ísť vykúpať do jazera, vášho psíka určite poteší aj bazénik. Môžete použiť malý nafukovací bazénik pre deti alebo špeciálny pre psy z odolnejšieho materiálu. Dajte ho niekde do tieňa a naplňte chladnou, ale nie ľadovou vodou. I keď je váš pes veľký a nemôže si v bazéne zaplávať alebo veľmi nemá rád vodu, aj tak mu pomôže, ak v bazéniku aspoň chvíľku postojí, ovlaží sa a ochladí si labky. A ak vodu rád má, tak ste mu práve pripravili vynikajúcu letnú párty. Prihoďte aj jeho obľúbené hračky a o príjemné popoludnie a veselého psa máte postarané.

10. Ostriekajte ho vodou

Ak však nebývate ani blízko jazera, ani nemáte záhradu či balkón dostatočne veľký na bazénik, pomôžte si hadicou a osviežte psa spŕškou chladnej vody. Sústreďte sa najmä na hruď, bruško a labky, kde nie je veľmi chlpatý. Ak nemáte hadicu, môžete použiť rozprašovač na vodu, ktorým sprejujete rastliny.

11. Skúste mu obliecť chladiacu vestu

Počuli ste už o chladiacom oblečení pre psy? Tieto postroje, vesty či obojky iba namokríte vodou a zatiaľ čo sa z nich voda vyparuje, po celý čas psíka ochladzujú vďaka špeciálnemu materiálu, z ktorého sú vyrobené. Keď sa všetka voda vyparí, stačí vám oblečenie znovu namočiť a bude fungovať opäť.

12. Pomôže aj ventilátor

Nie je to lahodný pocit, keď vás počas horúčavy a celého spoteného zasiahne prúd chladného vzduchu z ventilátoru... no nedopriali by ste toto osvieženie aj vášmu chlpáčovi? Aj jeho ventilátor príjemne ochladí. Dôležité však je, aby ste ho správne nasmerovali, lebo ak bude namierený len na psíkovu srsť, veľa toho nezmôže. Nasmerujte ventilátor tak, aby chladný prúd vzduchu zasiahol tie časti tela psa, kde nemá takmer žiadnu srsť – nízke ventilátory sú preto lepšie. Ak má váš pes však dlhú srsť, musíte dávať pozor, aby sa mu nezamotala dovnútra do čepelí – radšej zvoľte bezčepeľový ventilátor.

Pokračovať v čítaní 📖