Prehriatie psa - môže mať pes úpal?

Pretože sa naši chlpáči nedokážu veľmi efektívne potiť (potia sa len cez labky a ňufák), snažia sa ochladiť najmä dychčaním. Ak k tomu však prirátate ich hustú srsť, ktorou sú celkom pokrytí ako oblekom, letné horúčavy, poprípade naháňanie sa v záhrade pod pražiacim slnkom, nie je ťažké si predstaviť, že váš psík sa môže ľahko prehriať.

Úpal u psa

Aj psy môžu dostať úpal. Znamená to, že majú príliš vysokú telesnú teplotu, ktorú už nedokážu regulovať, a teda nie sú schopní ju znížiť. Môže to byť veľmi nebezpečný stav, ktorý v niektorých prípadoch vedie až k poškodeniu orgánov, a tak by ste mali v lete spraviť všetko preto, aby ste sa mu vyhli. Tu nájdete množstvo tipov, ako vášho chlpáča v lete schladiť. Je však tiež dôležité poznať príznaky úpalu a vedieť, čo robiť, ak ich u vášho psíka spozorujete. Ako rozpoznať úpal?

Úpal psa príznaky:

  • hlasné a rýchle dychčanie, problém s dýchaním
  • extrémny smäd
  • slabosť, triaška a únava
  • vracanie a hnačka
  • dezorientácia, zmätenosť, nekoordinované pohyby
  • tmavý alebo jasnočervený jazyk a tmavočervené alebo bledé ďasná
  • zvýšené slintanie alebo pena okolo papule
  • rýchly tep srdca
  • rozrušenie
  • letargia, ľahnutie si na zem a odmietanie vstať
  • v najhorších prípadoch aj strata vedomia a záchvaty
Ak máte podozrenie, že váš psík dostal úpal, ihneď kontaktujte veterinára. Choďte k nemu, aj keď sa vám zdá, že vášmu psíkovi je už lepšie, lebo následky sa môžu prejaviť aj neskôr.

Ako psíkovi medzitým pomôcť:

  • Presuňte ho do tieňa alebo do chladnej miestnosti s klimatizáciou a uložte ho na studenú podlahu alebo chladiacu podložku.
  • Dajte mu piť studenú vodu po malých dúškoch, no nie priveľa naraz. Ak odmieta piť, ponúknite mu jedlo s vysokých obsahom vody, napríklad melón.
  • Opatrne ho polejte vodou, najmä na krku, brušku, labkách a z vnútornej strany stehien. (Pozor na vodu v oblasti hlavy, aby ju nešťastnou náhodou nevdýchol.) Môžete použiť aj špongiu namočenú v chladnej vode. Pokračujte, až kým sa jeho dych nevráti do normálu, ale nie, aby mu bola až taká zima, že sa začne triasť.
  • Ovievajte ho niečím alebo zapnite ventilátor, aby ho prúdiaci vzduch v kombinácii s mokrou srsťou ochladil.
Pozor! Nezakrývajte psa mokrým uterákom, pretože ten môže pod sebou uväzniť teplo, a tak prehrievanie ešte zhoršiť. Tiež sa vyhnite priveľmi ľadovej vode alebo ľadu, aby jeho telu nespôsobili šok – namiesto toho mu znižujte teplotu postupne.

Pes a teplo – na ktorých psíkov treba dávať špeciálny pozor?

Na každého chlpáča by ste mali v lete dávať pozor, dozerať na to, aby mal dostatok vody, zostával v tieni, nechodil po horúcom povrchu a mal sa ako schladiť, pretože všetky psy majú väčší problém ochladiť sa ako ľudia. Extra pozornosť však venujte týmto psíkom:
  • Pri psoch s hustým kožuchom ako husky, čau-čau či nemecký ovčiak nezanedbajte pravidelnú starostlivosť o srsť, aby sa neprehriali.
  • Psy s krátkym ňufákom ako mopslíky, anglické buldogy a shi-tzu sa nedokážu až tak dobre ochladzovať dychčaním.
  • Veľké psy ako napríklad bernský salašnícky pes tiež majú problém s prehrievaním kvôli svojej veľkosti.
  • Dávajte pozor na veľmi aktívnych, športových psov, ktoré sa nikdy nechcú prestať hrať – musíte zaveliť, kedy je čas prestať. Skúste sa nimi hrať viac hier vnútri alebo im zamestnajte mozog hlavolamami.
  • Staršie psy, šteniatka a psy s nadváhou tiež horšie znášajú teplo a majú problém s regulovaním telesnej teploty.

Môžu sa psy spáliť?

Áno, a to najmä svetlo sfarbené psy s ružovou pokožkou a psy s krátkou srsťou. Medzi plemená, ktoré sú náchylnejšie na spálenie patria bezsrsté plemená a tiež napríklad francúzske buldočky, bulteriére, chrty, dalmatínci, čivavy a americké pitbulteriéry. Spáliť sa môžu najmä tie časti pokožky, ktoré sú najviac odhalené, ako uši, nos a bruško. Spálenie sa väčšinou prejavuje začervenanou kožou boľavou na dotyk, tiež tam môže chýbať srsť alebo sa na tom mieste objaví infekcia. Nielenže je spálenie nepríjemné, ale v extrémnych prípadoch môže časté spálenie viesť k rakovine kože u psov. Ak ste si všimli, že váš pes sa spálil, skúste mu zmierniť štípanie tým, že ku koži priložíte chladný mokrý uterák alebo použijete aloe vera gél. Ak je spálenie vážnejšie, zájdite ku veterinárovi. Aby ste zabránili spáleniu, berte psíka na prechádzky v raňajších alebo večerných hodinách a držte sa v tieni. Tiež môžete požiť špeciálny opaľovací krém pre psy.

Mali by ste strihať psa v lete?

Určite ste sa aj vy už niekedy v strede leta pozreli na svojho chlpáča a ľutovali ho, že mu pod tou srsťou musí byť strašne horúco. Nebolo by najlepšie, keby ste mu pomohli sa tej dusivej záťaže zbaviť? Je dôležité vedieť, aký druh srsti má váš pes a zariadiť sa podľa toho. Ak máte dlhosrstého chlpáča bez podsady, letný strih mu môže pomôcť, nestrihajte mu srsť však prikrátku, pretože potom nebude môcť chrániť jeho kožu pred spálením. Vždy sa najskôr radšej poraďte s veterinárom alebo psím kaderníkom, pretože mnohým plemenám ich srsť práveže pomáha regulovať telesnú teplotu, a tak by ste jej strihaním mohli napáchať viac škody než úžitku. Platí to najmä pre plemená psov s podsadou. Veľa psov v lete tiež prirodzene pĺzne, a tak sa sami zbavujú svojho hustého kožucha a vymieňajú ho za ľahší letný kabát. Je dôležité, aby ste dbali o starostlivosť o srsť vášho psa v každom období. Jej pravidelné vyčesávanie mu pomôže obzvlášť v lete. Tým, že ho zbavíte nadbytočnej srsti, ho príjemne prevzdušníte a ochladíte.

Pokračovať v čítaní 📖