Kúpanie psa a výber psieho šampónu

Neviete si rady s kúpaním vášho psa?

Z času na čas príde opäť tá chvíľa, keď je váš chlpáč až po uši zablatený alebo sa okolo neho šíri aróma, akoby sa vyváľal v koši. Možno je to moment, ktorého sa obaja desíte – prichádza kúpeľ. Váš pes už-už počuje otváranie kohútika a pamätá si studenú smršť vody a štípanie šampónu v očiach – vám sa v hlave vynára obraz kúpeľne zastriekanej blatom a mokrý špinavý pes šprintujúci von zo sprchového kúta. Priam kúpeľňový horor. Ale nemusí to tak byť. Niektoré psy zbožňujú vodu a aj keď váš chlpáč patrí do tej druhej skupiny, nasledujúce triky vám určite pomôžu zmeniť kúpanie na ak nie príjemný čas, tak aspoň znesiteľný. Možno sa vášmu psíkovi masáž so šampónom dokonca aj začne pozdávať.

Ako často kúpať psa?

Záleží to od plemena vášho psíka aj jeho životného štýlu. Psy s dlhou srsťou a tie, ktoré chodia na veľa výletov a často sa váľajú v blate, zväčša treba kúpať častejšie. Naopak, psy, ktoré strávia väčšinu času na gauči alebo s obľubou plávajú, nebudú potrebovať toľko kúpania. Vo všeobecnosti postačí psíka kúpať raz za mesiac – umývajte ho najmä vtedy, keď je veľmi špinavý alebo zapácha. Hoci kúpanie je potrebné, lebo prispieva k čistej srsti bez parazitov, nie je dobré to s kúpaním psíka preháňať, lebo tým príde o potrebné oleje, ktoré udržiavajú jeho srsť a pokožku zdravú.

Kde psa okúpať?

Bude to záležať najmä od jeho veľkosti. Ak máte malého psíka, možno sa vám zmestí aj do umývadla alebo lavóra. Väčšie psy budú musieť ísť do vane či sprchy, len si dajte pozor, aby vám ich srsť neupchala odtok. Ak je vonku teplo, môžete ich osprchovať aj hadicou vonku za domom. A aký je postup? Navlhčite psíkovi srsť a vmasírujte mu do nej šampón. Ak to spravíte s láskou, môže to byť pre vášho chlpáča aj celkom relaxačné! Nezabudnite na labky, bruško, chvost a pazuchy. Potom šampón poriadne spláchnite – začnite odhora od krku nadol. Keď je už psík čistý, poriadne ho osušte uterákom, lebo preňho nie je dobré, ak bude pobehovať mokrý.

Tipy pre čo najpríjemnejšie kupanie psa

1. Učešte mu srsť pred aj po kúpaní

Stalo sa vám, že ste kúpali svojho psa a keď ste skončili, mali ste pocit, že sa vám z neho polovica chlpov odplavila? Tým, že mu pred kúpaním vyčešete zo srsti uvoľnené chlpy, sa nielen vyhnete zapchatému odtoku, ale si aj uľahčíte umývanie jeho srsti. Zamotaná srsť sa umýva ťažko. Takto sa šampón dostane až na kožu a poriadne umyje celý kožuch.

2. Buďte veľmi opatrní pri umývaní hlavy – a pozor na uši!

Psy neznášajú vodu v ušiach. Nielenže je im to veľmi nepríjemné, ale môže to byť aj nebezpečné, lebo môžu chytiť infekciu uší. Zabránite tomu tým, že psíkovi pred kúpaním vložíte do uší guľôčky vaty – len mu ich potom nezabudnite vybrať! Tiež sa vyhnite striekaniu vody kdekoľvek v blízkosti psíkovej hlavy – najmä nosa a očí. Nesprchujte mu tvár, len mu ju jemne pretrite navlhčenou handričkou.

3. Vždy vyskúšajte teplotu vody na vlastnej koži

Pred kúpaním vyskúšajte na vlastnej ruke, či je teplota vody primeraná. Ani vám by sa nepozdávalo stáť v studenej vode. Ale pozor na príliš teplú vodu – to, čo sa vám môže zdať príjemne teplé, bude pre vášho psíka príliš horúce a nepríjemne mu zvýši tep srdca. Tiež zvoľte primeraný prúd vody – taký, čo ho umyje, ale nie príliš silný (čo sa môže stať napríklad ak ho umývate vonku hadicou).

4. Pripravte sa na to, že sa po kúpaní otrasie a všetko zamokrí

Ak chcete predísť jeho otraseniu sa, chyťte ho zhora za krk a trochu potlačte smerom nadol – to by mu malo zabrániť v pohybe. Ak sa vám to ale nepodarí, aspoň si so sebou na kúpanie psa zoberte oblečenie, ktoré sa môže zamokriť. S veľkou pravdepodobnosťou sa to stane!

Šampón pre psy

Keď umývate psíka, nikdy nepoužívajte šampón pre ľudí. Má odlišné pH a podráždi mu kožu. Kúpte mu špeciálny šampón pre psov – hľadajte taký, ktorý je vyrobený z prírodných ingrediencií – či už je to kamilka, levanduľa, eukalyptus, med alebo citrus. Vyhnite sa pridaným umelým vôňam a farbivám, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu. Vyberte šampón, ktorého vôňa nebude príliš silná a nebude vášmu psíkovi prekážať. Výhodou kvalitného psieho šampónu je, že nielen vyčistí srsť vášho chlpáča, ale ju aj zbaví baktérií a hmyzu a posilní ju vitamínmi.

Ako vybrať ten správny šampon pre psov?

Pri hľadaní asi narazíte na množstvo odlišných šampónov. Ako sa medzi nimi vyznať? Existujú mnohé druhy šampónov pre rôzne potreby.

Šampón pre psov na suchú kožu

Ak má váš psík podráždenú, svrbiacu, šúpajúcu sa kožu, budete potrebovať hydratačný alebo hypoalergénny šampón. Vyhnite sa voňavým šampónom a sústreďte sa na prírodne ingrediencie.

Šampón pre psov proti parazitom

Ak sa váš pes často potuluje vo voľnej prírode, zíde sa vám šampón, ktorý zničí blchy a kliešte, ktoré žijú v jeho srsti a na krátku dobu ho aj ochráni pred ďalšími parazitmi.

Šampón pre šteniatka

Existujú aj šampóny, ktoré sú vyrobené špeciálne pre šteniatka – sú navrhnuté pre jemnejšiu srsť a nebudú ich štípať v očiach, ak sa tam náhodou dostanú.

Šampón pre smradľavé psy

Ak váš psík z nejakého dôvodu obzvlášť zapácha, napríklad sa vyváľal niekde, kde sa rozhodne nemal, skúste deodorizujúci šampón. Úlohou tohto šampónu nie je prekryť zápach ďalšou vôňou, ale skutočne sa ho zbaviť.

Šampón pre psov pre lesklosť srsti

Niektoré šampóny môžu obzvlášť prispieť k zdravej lesklej srsti pridanými živinami, vitamínmi a minerálmi.

Šampón pre psa podľa farby srsti

Ak máte psíka s bielou srsťou a nepoužijete správny šampón, môže sa stať, že mu srsť trochu zožltne. V obchode nájdete špeciálne šampóny na bielu alebo svetlú srsť, ktoré žltnutiu zabránia.

Psí kondicionér

Ak má váš psík často zamotanú alebo suchú srsť, môžete skúsiť psí kondicionér, ktorý srsť hydratuje olejmi a uľahčí česanie.

Suchý sampon pre psa

Môže sa vám zísť obzvlášť vtedy, ak so psíkom cestujete alebo ak váš psík nezmieriteľne neznáša vodu.


Tak, a umývanie máte úspešne za sebou. Váš psík je čisto-čistý a voňavý. Prišiel čas ostrihať mu nechty? Alebo potrebuje nový strih?

Pokračovať v čítaní 📖