Prečo je aktivný pohyb pre vášho chlpáča dôležitý? - Recept na zdravého a šťastného psa

Prekvapivé výhody fyzickej aktivity pre psov

Psy sú naši verní spoločníci a potrebujú pohyb rovnako ako my. Hoci mnohí z nás vedia, že venčenie psov je pre nich prospešné, vedeli ste, že pravidelný pohyb má pre našich štvornohých priateľov množstvo ďalších výhod? Pozrime sa bližšie na to, prečo je pravidelný pohyb pre našich psov taký dôležitý.

Prečo je pravidelný pohyb dobrý pre fyzické zdravie vášho psa

Pohyb pomáha psom udržať si fyzickú kondíciu, rovnako ako ľuďom. Pravidelná fyzická aktivita môže výrazne znížíť riziko kardiovaskulárneho ochorenia u vášho psa, vybudovať silnejšie svaly a udržať zdravé a pružné kĺby. Okrem toho cvičenie môže pomôcť regulovať hmotnosť vášho psa, čím sa znižuje riziko obezity a iných zdravotných problémov.

Prínosy aktívneho životného štýlu psíka z hľadiska duševného zdravia: viac ako len prechádzka v parku

Pohyb je nevyhnutný aj pre duševné zdravie vášho psa. Dobrá prechádzka v parku môže vášmu psovi zlepšiť náladu a pomôcť mu cítiť sa šťastný a uvoľnený. Pravidelné cvičenie môže tiež znížiť úzkosť, zmierniť nudu a zvýšiť celkový pocit pohody vášho psa.

Fyzická aktivita: súvislosť so správaním

Okrem zlepšenia fyzického a duševného zdravia môže mať fyzická aktivita pozitívny vplyv aj na správanie vášho psa. Unavený pes nerobí neplechu a pravidelný pohyb môže pomôcť výrazne znížiť deštruktívne správanie, ako je napríklad žuvanie a hrabanie. Pohyb môže tiež pomôcť zlepšiť sústredenie a poslušnosť, čo vám aj vášmu chlpatému priateľovi uľahčí výcvik a každodenný život.

Kľúčom je dôslednosť: Výhody udržiavania pravidelného pohybu pre vášho chlpatého kamaráta

Bez ohľadu na plemeno, vek alebo zdravotný stav je nevyhnutné, aby ste pre svojho psa udržiavali dôsledný pohybový režim. Pravidelné cvičenie prospieva nielen ich fyzickému a duševnému zdraviu, ale posilňuje aj vaše vzájomné puto.

Koľko fyzickej aktivity teda treba?

Všeobecne platí, že psy by mali mať aspoň 30 minút pohybu denne, ale niektoré plemená môžu vyžadovať viac. Napríklad vysokoenergetické plemená môžu potrebovať až dve hodiny pohybu denne, zatiaľ čo nízkoenergetickým plemenám stačí 30 minút až hodina.

Koľko fyzickej aktivity a ako často?

Koľko pohybu váš pes potrebuje a ako často by ste ho mali vodiť na prechádzky? Odpoveď na tieto otázky závisí od viacerých faktorov vrátane plemena, veku a celkového zdravotného stavu vášho psa. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť pri plánovaní pohybového režimu vášho psa.

Faktory, ktoré treba zohľadniť pri plánovaní fyzickej aktivity psa

Plemeno: Rôzne plemená psov majú rôzne potreby pohybu. Napríklad vysokoenergetické plemená, ako sú border kolie a Jack Russell teriéry, si vyžadujú viac fyzickej aktivity ako nízkoenergetické plemená, ako sú buldogy a shih tzu.
Vek: Šteňatá a staršie psy majú tiež odlišné pohybové potreby. Šteňatá potrebujú viac pohybu, aby sa im pomohlo vybudovať silné kosti a svaly, zatiaľ čo starší psi môžu potrebovať menej fyzickej aktivity, aby sa vyhli problémom s kĺbmi.
Zdravotný stav: Pri plánovaní pohybového režimu je dôležité zohľadniť aj celkový zdravotný stav psa. Napríklad psy s problémami s kĺbmi alebo inými zdravotnými ťažkosťami môžu potrebovať menej pohybu, alebo iné druhy aktivity. Vhodné pre nich môže byť napríklad využitie interaktívnych hračiek.
Pri akejkoľvek fyzickej aktivite s vaším chlpáčom je dôležité nepodceniť výbavu: kvalitný postroj, obojok, či vodítko zabezpečí, že sa psík bude cítiť komfortne a zároveň budete mať nad ním úplnú kontrolu v každej situácii.

Interaktívné hračky ako súčasť aktívneho životného štýlu vášho psa

Pravidelný pohyb vonku môžete doplniť využitím interaktívných hračiek. Tie môžu pomôcť s fyzickou a mentálnou stimuláciou vášho psa zábavnou formou. Tieto hračky dokážu súčasne zapojiť myseľ vášho psa a poskytnúť mu aj fyzickú výzvu, vďaka čomu si váš psík počas hrania vybuduje pozitívny vzťah k pohybu a zároveň potrénuje sústredenie.

Využiť môžete napríklad hračky, ktoré dávkujú pamlsky. Tie dokážu v kombinácii s obľúbenou maškrtou k pohybu motivovať aj tých najväčších lenivcov. Hlavolamy pre psov predstavujú zložitejšiu formu dávkovania. Môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie, zatiaľ čo interaktívne hračky, ktoré podporujú fyzickú aktivitu, môžu vášmu psovi poskytnúť dodatočný tréning.

Zaradením interaktívných hračiek do cvičebného programu vášho psa môžete pomôcť zlepšiť jeho celkový zdravotný stav, predchádzať nude a deštruktívnemu správaniu a poskytnúť vám a vášmu štvornohému kamarátovi zábavnú spoločnú aktivitu.

Prečo je pravidelný pohyb rozhodujúci pre celkové zdravie a šťastie vášho psa

Pravidelná fyzická aktivita je pre celkové zdravie a šťastie vášho chlpatého spoločníka veľmi dôležitá. Existuje veľa spôsobov, ako psa fyzicky a mentálne zamestnať: pravidelné prechádzky, hry na dvore, alebo hranie sa s interaktívnymi hračkami. Prečo teda čakať? Vybehnite von a začnite s aktívnym pohybom svojho psa ešte dnes!

Pokračovať v čítaní 📖

Beh so psom

Beh so psom

Niet lepšieho bežeckého partnera ako váš štvornohý chlpáč! Väčšina psov je ako stvorených pre beh.

Ako na šport so psom

Ako na šport so psom

Ak ste športový typ, váš chlpáč vám môže byť perfektným partnerom pri vašich aktivitách...