Pes Labrador

V tomto článku sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto plemena, podrobnejšie sa pozrieme na osobnosť a povahové črty týchto obľúbených psíkov a v závere môžte nájsť krátke zhrnutie, ktoré vám môže pomôcť ak zvažujete, či je vhodné práve pre vás.

Labrador - základné fakty

Výška: 54-57cm
Hmotnosť: 25-36 kg
Dĺžka života: 10-13 rokov
Farba: čierna, čokoládová, žltá
Druh plemena: športový pes

Vedeli ste, že...?

  • Labrador má blany medzi prstami na nohách, vďaka ktorým výborne pláva. Tieto blany mu tiež v studených podnebiach pomáhajú pri kráčaní po snehu – vytvoria čosi ako topánku, vďaka ktorej mu neprenikne sneh a ľad medzi prsty.
  • Labradorské retrívery pomáhali aj počas vojny vo Vietname – vystopovali zranených alebo mŕtvych vojakov a získavali informácie o pozíciách nepriateľov.

Labradorský retríver – atlét, záchranár a neodlučiteľný člen rodiny

Labrador je jedným z najpopulárnejších psov na svete. Spoznáte ho podľa silne stavaného tela, širokej hlavy s ovísajúcimi ušami a inteligentných očí, ligotajúcich sa dobrými úmyslami. Je odetý v hustej nepremokavej srsti, ktorá môže byť buď zlatistej žltej farby, lesklá čierna alebo luxusná čokoládová. Jeho silný, na konci sa zužujúci „vydrí chvost“ sa večne veselo kýva a tiež mu pomáha pri plávaní ako kormidlo.

Labradorský retríver povaha

Labradorský retríver je stelesnený extrovert, vždy má dobrú náladu, je oddaný a zbožňuje ľudí. Bude dobrým spoločníkom celej rodiny, má však rád aj suseda, susedových psov a tiež každého, kto kráča po ulici! V jeho svalnatom tele sa skrýva veľa energie, a tak potrebuje veľa pohybu a aktivít, (najradšej má plávanie a aportovanie), aby si cibril telo aj myseľ. Je to perfektný terapeutický pes a asistenčný pes pre ľudí s postihnutím, odvážny záchranársky pes, nenahraditeľný pomocník pri hľadaní drog a výbušnín a šikovný poľovník vodnej zveri.

Uhádli by ste, že pes labrador bol pôvodne rybárom v Kanade?

Labradorské retrívery majú svoj pôvod vo vodnom psovi svätého Jána, ktorého chovali európski usadlíci v Newfoundlande v Kanade v 18. storočí. Tieto psy pomáhali rybárom: prinášali ryby uvoľnené zo sietí, priťahovali siete a ťahali vozíky s úlovkom. Večer sa so svojim pánom - rybárom vrátili domov a robili mu a jeho rodine spoločnosť. Hustá nepremokavá srsť im pomohla vydržať chlad severného Atlantiku a jej krátka dĺžka zabránila tomu, aby sa na nej vytvorili cencúle, keď z vody vyliezli na breh v mínusových teplotách. Labradorské retrívery pravdepodobne vznikli skrížením týchto psov s anglickými poľovníckymi psami. Anglickej šľachte sa veľmi zapáčili, lebo to boli výborní spoločníci pri love kačiek, vhodní do každého počasia. Gróf z Malmesbury nazval toto plemeno labradorský retríver podľa kanadského polostrovu Labrador. Dnes je labrador veľmi obľúbeným plemenom nielen na lov, ale je to aj vynikajúci vodný záchranár, exceluje v psích súťažiach a je to najlepšie plemeno vodiaceho psa.

Šteniatko labrador

Hoci sú labradory veľmi inteligentné a mierne, nezanedbajte tréning svojho šteniatka – spravia hrdosť svojmu menu až po poctivom tréningu, inak z nich budú neposlušné veľké psy. Odmalička ich socializujte s inými psami a ľuďmi. Pri tréningu používajte pozitívnu motiváciu – odmeny, a nie tresty. Kým sú mladšie ako dva roky, nemali by ste ich nechať behať a hrať sa na tvrdých povrchoch ako je chodník, lebo ich kĺby ešte nie sú úplne vyvinuté. Vo veku od 4 – 7 mesiacov veľmi rýchlo rastú, a tak sú náchylné na problémy s kosťami – budú potrebovať kvalitné, nízko-kalorické krmivo pre šteniatka. Väčšinou dospievajú okolo veku rok a pol. Ako všetky retrívery, radi nosia veci v papuli a obzvlášť ako šteniatka budú mať tendenciu jesť a hrýzť veci, ktoré nemajú – obhrýzať nábytok a topánky, či jesť smeti. Naučte ich, čo môžu a čo nemôžu jesť a dajte im niečo na hryzenie, čo si môžu so sebou nosiť.

Retriever labrador – rôzne druhy

Labrador čokoládový, čierny a žltý – ktorý je najlepší?

Čokoládový labrador, takisto ako čierny a žltý labrador, nie je iný druh labradora, sú to iba rôzne sfarbenia toho istého psa. Môže sa stať, že sa jednej fenke narodia šteniatka všetkých troch farieb. Labradory boli pôvodne pravdepodobne čierne a neskôr sa objavili aj ďalšie sfarbenia. Väčšina labradorov, ktorí sa dnes narodia, sú čierne, menej je ich žltých a ešte o trochu menej hnedých. Nanešťastie, štúdie ukázali, že vo všeobecnosti sa čokoládové retrívery dožívajú trochu nižšieho veku ako ostatné labradorské retrívery. Ktorý labrador je teda najlepší? Podľa niektorých ľudí sú čierne labradory najlepšie na poľovanie a žlté sú vynikajúce výstavné a rodinné psy. Iní zase veria, že žlté labradory sú lenivé a čokoládové sú hyperaktívne. V skutočnosti je ale medzi farbou ich srsti a ich povahou asi taká súvislosť ako medzi farbou našich vlasov a našou povahou – žiadna! Je len na vás, ktorú farbu labradora preferujete. Každý pes má trochu inú povahu a nech už si vyberiete ktoréhokoľvek, labrador vám bude dobrým spoločníkom.

A čo zlatý labrador?

Žltý labrador je jedným z troch farebných variácií labradorského retrívera a môže sa niekedy mylne nazývať zlatý labrador. V skutočnosti je ale zlatý labrador iné plemeno, nie čistokrvné, ale zmes labradorského retrívera so zlatým retríverom, dvoch asi najobľúbenejších plemien na svete. Zlatý labrador má vlastnosti od oboch plemien: je priateľský, plný energie, inteligentný, ľahko sa trénuje a je oddaný svojej rodine. Potrebuje veľa pohybu a mentálnej stimulácie a zbožňuje vodu a aportovanie. Po oboch rodičoch zdedil visiace uši, hlboké hnedé oči, silnú stavbu tela a miernu, láskavú povahu a lásku k práci. Väčšinou je zlatý labrador zlatej farby, ako už aj jeho meno napovedá, ale niekedy môže pri potomkovi týchto dvoch plemien prevážiť aj hnedá alebo čierna farba od labradora.

Čím si vás labradorský retríver získa?

1. Ideálne pre ľudí s aktívnym životným štýlom

Keďže boli labradory pôvodne vyšľachtené na prácu pri rybárčení a na lov vodnej zveri, potrebujú veľa pohybu, aby si vybili energiu – jednu až dve hodiny za deň. Ak ho nedostanú, budú hyperaktívne alebo deštruktívne – môže sa stať, že začnú štekať a žuť veci. Pozor ale najmä pri šteniatkach – labradory sú „workoholici“ a budú pracovať až do vyčerpania, takže ich zastavte a zoberte domov, keď už vidíte, že mali dosť. Najradšej zo všetkých športov majú aportovanie a plávanie, ale budú vás vďačne nasledovať aj pri prechádzkach, turistike alebo pri behu. Nezabudnite, že je to nielen atletický, ale aj inteligentný pes, ktorý si potrebuje pravidelne cibriť myseľ. Skúste sa s ním hrať rôzne hry alebo mu dať niektoré z našich hlavolamov.

2. Sú to perfektné psy pre rodiny s deťmi, mladých ľudí, starších ľudí, ľudí s postihnutím, domácnosti s inými zvieratami – vlastne pre každého!

Labradory zbožňujú mať okolo seba kopu ľudí, ktorí im robia spoločnosť a užívajú si vzrušený rozruch a hru, ktorá prichádza s deťmi, a to aj malými. Ak sú vaše deti veľmi malé, musíte však dať pozor na to, aby ich pes náhodou nechtiac nezvalil a aby deti vedeli, ako sa k nemu majú správať. Je dôležité labradora odmalička socializovať s deťmi, cudzími ľuďmi, inými psami a zvieratami – či už je to mačka alebo králik. Tak zabezpečíte, že budú spolu v budúcnosti vychádzať v harmónii.

3. Ľahko sa trénuje

Sú inteligentné, prispôsobivé, radi sa učia a chcú svojho pána potešiť, čo robí tréning jednoduchším, najmä ak z neho spravíte hru a odmeníte ich za dobre vykonanú prácu. Nespoliehajte sa však na ich miernu povahu a nezanedbajte ich tréning, pretože sú to pomerne veľké psy a majú veľa energie. Ako pracovné psy sú najspokojnejšie, keď sú niečím zamestnané a potrebujú mnoho aktivít, fyzických aj mentálnych.

4. Vhodné pre ľudí s veľkým domom a záhradou a dobré do každého počasia

Labradorovi sa bude páčiť na vidieku mimo mesta, potrebuje veľký priestor na hru a vybehanie sa. Vďaka hustému, nepremokavému kožuchu je odolný voči chladu a vlhkosti, je zvyknutý na mrazivé kanadské a sychravé anglické podnebie a nevadí mu dážď ani blato. Má rád dobrodružstvo, a tak pôjde s radosťou na prechádzku v každom počasí.

Labradorský retríver: Čo ešte zvážiť než sa preňho rozhodnete?

1. Veľa pĺzne

Hoci má labrador krátku srsť, a tak s ňou nebudete mať veľa starostí, pod ňou sa skrýva hustá podsada, takže o to viac pĺzne. Nie je preto vhodný pre alergikov. Budete sa musieť pripraviť na časté vysávanie. Pĺznutie môžete trochu zmierniť, ak mu budete z kožucha pravidelne vyčesávať uvoľnenú srsť. Hoci tieto psy pĺznu po celý rok, najhoršie to bude na jar a na jeseň. Na druhej strane, ak vám nevadia chlpy v dome, s jeho kožuchom nebudete mať veľa práce, postačí, ak ho vykúpete raz za dva mesiace. Labradory sa však radi váľajú v blate, jazere či každej mláke, ktorú nájdu, a tak ho možno budete musieť umyť aj častejšie!

2. Nie je to strážny pes

Ak ste si zobrali labradora, lebo dúfate, že jeho silná telesná stavba a poľovnícka povaha zastaví lupiča, mýlite sa. Labrador je priateľský a neagresívny a i keď lupiča pravdepodobne privíta štekaním, bude to radostné štekanie a rád ho zavedie priamo ku vaším pokladom! Labradory sú prirodzene dôverčivé, nie sú podozrievavé a majú radi všetkých ľudí.

3. Potrebuje spoločnosť

Labradora nemôžete len tak nechať samého na záhrade – potrebuje byť pri svojej rodine. Ak je osamelý, začne sa zle správať: bude hrabať, hrýzť veci, štekať. Labradory potrebujú častú záplavu pozornosti a hry. Ak niekam musíte na pár hodín odísť, určite mu aspoň nechajte nejaké hračky na hryzenie alebo hlavolamy na zabavenie sa. Ideálne však je, aby s ním vždy niekto bol. Je šťastný vtedy, keď je skutočnou súčasťou rodiny a jej aktivít.

4. Pozor na nadváhu!

Labradory sú veľmi pažraví a zbožňujú jedlo. Apetít labradora môže byť neuhasiteľný – môže siahnuť aj na vaše jedlo alebo začať žrať nejedlé veci – smeti z odpadkového koša alebo hračky. Ak by ich niekto nezastavil, asi by jedli a jedli donekonečna, k čomu prispievajú aj ich gény. Dajte si teda extra pozor na to, aby ste ich neprekŕmili, či už normálnou stravou, alebo pochúťkami, a dbajte na to, aby mali vždy dosť pohybu. Labradory často jedia veľmi rýchlo – ak s tým máte problém, kúpte mu spomaľovač kŕmenia, ktorý bude regulovať množstvo jedla, ktoré môže naraz zhltnúť. A ako spoznáte, či je príliš tučný? Položte mu ruky na chrbát, palce popri chrbtici a prsty vystreté nadol – mali by ste cítiť jeho rebrá (ale nevidieť ich). Ak ich necítite, treba mu naordinovať diétu.

Pokračovať v čítaní 📖