Beh so psom

Beh so psom - štvornohý parťák

Túžite po parťákovi, ktorý vám bude robiť spoločnosť pri pravidelných behoch a stačiť za vami? Alebo ste si dali predsavzatie, že konečne začnete behávať a potrebujete niekoho, kto vás vytiahne von a bude vás motivovať, aj keď sa vám nebude chcieť? Niet lepšieho bežeckého partnera ako váš štvornohý chlpáč! Vďaka spoločnému behu budete obaja fit, užijete si čerstvý vzduch, získate vytrvalosť a začnete sa cítiť lepšie aj po duševnej stránke. A navyše je to príjemný spolu strávený čas, ktorý prehĺbi vaše puto! Váš psík vždy túži po vašej spoločnosti, má kopec energie a ako mu odoláte a vysvetlíte, že by ste radšej zostali sedieť vnútri, keď stojí pred dverami s vodítkom v papuli a nedočkavo na vás hľadí?
Väčšina psov je ako stvorených pre beh a budú tento spoločný čas zbožňovať. Potrebujú zo seba uvoľniť energiu, precvičiť si svaly a byť súčasťou prírody – počuť zvuky vtákov a hmyzu, ochutnávať rôzne pachy rastlín a zvierat, cítiť zeminu pod labkami a vietor v srsti! Budú omnoho lepšie spať a ak sa predtým prejavovali deštruktívnym správaním ako je hryzenie vecí, hrabanie či štekanie, pravidelné športovanie tento problém s najväčšou pravdepodobnosťou vyrieši.

Tipy na behanie so psom

1. Začnite pozvoľna

Tak, ako ste aj vy prvýkrát učili behať, aj so psíkom začnite najskôr niečím jednoduchým. Zvoľte mierne tempo a skúste sa ísť prebehnúť len na 10 minút, niekde, kde to váš pes už pozná. Ak sa aj vy ešte len dostávate do tohto športu – učte sa a dosahujte pokroky spolu! Postupne, počas niekoľkých týždňov pridávajte tempo a predlžujte trasu.

2. Sledujte, či váš psík nie je príliš unavený

Je prirodzené, že váš chlpáč bude dychčať (je to ako keď sa my potíme), ale dávajte pozor na znaky toho, že je preťažený a potrebuje prestávku alebo ukončiť beh. Nemal by lapať po dychu, vliecť sa za vami, odmietať bežať, mať tmavočervený jazyk alebo nadmerne slintať. Váš pes vám nevie oznámiť, že už mal dosť a možno vám chce spraviť radosť, aj keď už nevládze, a tak naňho budete musieť dávať pozor vy.

3. Vyberte správnu trasu

Vášmu psíkovi sa bude viac páčiť v prírode než na uliciach v susedstve a preferuje mäkké povrchy ako tráva alebo hlina, nie asfalt. Mäkší povrch je lepší pre jeho labky a kĺby. Ak bežíte v zime, dávajte pozor na cestnú soľ, lebo môže popáliť psíkovi labky a ak ju zje, bude mu zle.

4. Nezabudnite po ňom pozbierať hovienka

Ak ste práve uprostred behu a váš chlpáč sa v tejto nevhodnej chvíli rozhodol zastaviť a spraviť kôpku, určite vás to nepoteší, ale budete musieť beh na chvíľu prerušiť a upratať po ňom. Nezabudnite si so sebou zobrať plastové vrecká a aby ste sa vyhli podobným zastaveniam, skúste ho vyvenčiť tesne pred behom.

5. Zoberte si so sebou dostatok vody na pitie

Ak sa chystáte ísť na dlhší beh, nezabudnite si so sebou zobrať nielen dostatok vody pre vás, ale aj pre vášho psíka, aby nebol dehydratovaný.

6. Povel na zrýchlenie a spomalenie

Je výhodou naučiť psíka povel „bež!“, aby vedel, že začína beh a chápal, že má zrýchliť tempo, a tiež „stačí!“, keď už beh končí, aby sa upokojil a spomalil. Ako ho to naučiť? Zo začiatku iba poviete povel tesne predtým, ako zrýchlite (alebo spomalíte) tempo a keď za vami začne bežať (alebo spomalí), odmeníte ho.

10. Nezabudnite na rozcvičku

Ani vy nezačnete bežať hneď, ako vyjdete von z dverí. Doprajte psíkovi čas na rozohriatie sa pred behom a tiež na konci behu spolu chvíľu kráčajte pomalším tempom, aby mal šancu sa trošku vydýchať.

11. Po behu ho dôkladne prezrite

Keď sa vrátite domov, očistite psíkovi labky a uistite sa, že sa mu do nich niečo nezapichlo alebo sa nezranil. Skontrolujte mu aj srsť, či nemá kliešťov, najmä ak ste bežali vo vysokej tráve alebo v lese.

7. Pozor na počasie

Psy znášajú teplo a dusno horšie ako ľudia, lebo sa nedokážu potiť. V lete bude pre vás oboch lepšie behávať skoro ráno alebo neskoro večer. Ak je veľmi teplo, držte sa iba v tieni a vyhnite sa rozhorúčenému asfaltu. V lete môžete svojho dlhosrstého chlpáča odbremeniť krátkym strihom, aby mu nebolo tak teplo. Odporúčaná teplota vhodná na behanie so psom je od -10 do 15°C.

8. Nechoďte bežať hneď po tom, ako sa najedol

Ani vám sa určite nechce bežať hneď, ako ste sa naobedovali. Aj vášmu psíkovi bude z cvičenia s plným žalúdkom veľmi zle! Naplánujte si behy teda tak, aby medzi jeho kŕmením a behom uplynulo dosť času.

9. Psík musí byť dobre vycvičený

Je dôležité, že keď psíka zoberiete so sebou na váš prvý spoločný beh, už ovláda všetky základné povely (ku mne, fuj, sadni...) a vždy vás poslúcha. Najmä ak ho plánujete vypustiť z vôdzky!

Najlepšie psy na behanie

Nie všetky psy sú stvorené pre beh a v závislosti od plemena môžu preferovať buď behy na dlhé vzdialenosti alebo skôr krátke šprinty. Pozor na beh so šteniatkami – nebežte s nimi, až kým nie sú dospelé a nemajú kompletne vyvinuté kosti. Aj ku starším psom pristupujte s opatrnosťou – pohyb im prospeje, ale unavia sa rýchlejšie. Ak má váš psík problém s kĺbmi, poraďte sa s veterinárom, ale asi preňho beh nebude vhodným športom. Skúste namiesto toho plávanie. Nie je pravdou, že veľké psy dokážu vynikajúco behať a malé nie – skôr než od veľkosti to závisí od ich stavby tela a množstva energie. Zatiaľ čo malý Jack Russel teriér zvládne behať kilometre, dlhonohý chrt si radšej zašprintuje a pôjde domov. Nájdite si plemeno psa, ktoré je to správne pre vás a váš životný štýl.

Psí nebežci: mopslíky, shih-tzu, buldogy, francúzske buldočky, boxery, pekinské palácové psíky, kavaliere king charles španiele.

Psí bežci: husky, športové psy, dalmatínci, zlaté retrívery, kólie, nemecké ovčiaky, weimarské stavače, maďarské vyžly, rodézske ridžbeky, labradorské retrívery, setre, pudlíky, alijašské malamuty.

Vedeli ste, že...?

  • Viete si predstaviť, že si so sebou do posilňovne zoberiete psíka? Verte či neverte, existujú špeciálne bežecké pásy pre psy. Váš chlpáč sa však určite pôjde radšej prebehnúť von do lesa.
  • Počuli ste už o canicrosse? Je to vytrvalostný terénny beh so psom, v ktorom sa organizujú súťaže. Ak vás baví behávať so svojím chlpáčom, možno bude táto disciplína čosi pre vás!

Vodítko na behanie so psom

Je dôležité, aby ste sa predtým, než so psíkom pôjdete behať, ubezpečili, že vám na vodítku dokáže počas kráčania chodiť pekne pri nohe (na jednej strane) a že sa neťahá do strán, ani sa vám nepletie pod nohy, inak sa váš beh skončí veľmi skoro – katastrofou! Počas behu by ste psíka spočiatku mali nechať na vodítku. Je možné, že sa bude príliš ťahať dopredu alebo naopak, zaostávať za vami, ale s trochou trpezlivosti a vytrvalosti si čoskoro nájdete tempo, ktoré vám bude obom vyhovovať. Vhodná dĺžka vôdzky je 1 až 3 metre. Vyhnite sa predlžujúcim sa vôdzkam, lebo prílišná vzdialenosť medzi vami a vaším psom vám môže beh skomplikovať. Dobrou voľbou však je napríklad čiastočne elastické vodítko (bungee vodítko). Výhodou môžu byť vôdzky s reflexívnou páskou, najmä ak beháte večer. Ak sa vám nechce držať vodítko v ruke počas behu, môžete si kúpiť také, ktoré si zapnete okolo pásu alebo cez hruď.

Postroj pre psa na behanie

Pri behaní je určite lepšie použiť psí postroj než obojok. Obojok ťahá a tlačí na psíkov krk a môže mu to ublížiť, ak ho silno zatiahnete, zatiaľ čo postroj rozloží ťah rovnomerne na celú hruď a chrbát. Postroj na behanie by mal vášmu psíkovi perfektne sadnúť, mal by byť pohodlný, neplantať na ňom, ale ani ho neodierať a netlačiť a nezavadzať mu v pohybe. Postroj sa rýchlo stane znakom, že sa idete prebehnúť, a tak hneď ako ho uvidí vo vašich rukách, bude váš chlpáč vedieť, že sa má na čo tešiť. Aj postroj na sebe môže mať reflexné pásy, a tak vášho psíka nikto v tme neprehliadne.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako na šport so psom

Ako na šport so psom

Ak ste športový typ, váš chlpáč vám môže byť perfektným partnerom pri vašich aktivitách...