Čivava – mini plemená psov

V tomto článku sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto plemena, podrobnejšie sa pozrieme na osobnosť a povahové črty týchto malých psíkov a v závere môžte nájsť krátke zhrnutie, ktoré vám môže pomôcť ak zvažujete, či je vhodné práve pre vás.

Čivava - základné fakty

Výška: 13-22cm
Hmotnosť: 1-3 kg
Dĺžka života: 12-18 rokov
Farba: biela, mahagónová, čokoládová, čierna, sivá, trikolór, plavá, strakatá a ďalšie farby a vzory
Druh plemena: spoločenský pes

Čivavy – veľké osobnosti v malom tele

Čivavy sú najmenším plemenom psa na svete, ale čo im chýba vo veľkosti, to im rozhodne nechýba na odvahe. V ich maličkých telách sa skrývajú nebojácne a lojálne osobnosti, pripravené dobyť svet po boku svojho pána. Majú v sebe ostražitosť teriéra a hoci niektoré sú hanblivé, väčšina je sebavedomá a nebojí sa prejaviť a dať nahlas vedieť, čo si myslia. Sú to klbká energie, vždy sú za každú psinu a radšej než spať na gauči by sa chceli hrať a naháňať sa. Sú veľmi spoločenské, citlivé, zbožňujú byť v blízkosti svojho pána a všade by ho najradšej nasledovali. Často si vytvoria nerozlučný vzťah s jednou osobou, takže verte, že ak si zoberiete čivavu, budete mať verného kamaráta na celý život.

Pes čivava vzhľad

Čivavy majú obrovské živé oči, veľké stojacie netopierie uši, hlavu zaoblenú do jabĺčkového tvaru a krátky špicatý ňufák. Môžu byť krátkosrsté s lesklou mäkkou srsťou alebo dlhosrsté s jemnou hodvábnou srsťou – dlhosrstým čivavám vyrastajú chocholce srsti z uší, na krku a na chvoste. Hoci sa tieto psie módne ikony často objavujú na obrazovke a v rukách celebrít, sú to omnoho viac než len kabelkové psíky.

Čivavu uctievali už Aztékovia

Pomenovanie čivava je odvodené od názvu mexického štátu Chihuahua a história tohto psíka siaha ešte do pred-kolumbijských čias. Už v 9. storočí Toltékovia (príslušníci starej stredoamerickej civilizácie) vyrezávali zobrazenia malého psa s veľkými ušami, podobného čivave. Bol len o trochu väčší, volal sa techichi a je považovaný za najstaršie psie plemeno v severnej Amerike – je pravdepodobné, že to bol predok čivavy. Neskôr, keď Aztékovia dobyli toltécke územie, mnohé z týchto psov začali bývať v chrámoch a boli používané pri obetných rituáloch. Aztékovia verili, že majú mystické schopnosti, napríklad, že vidia budúcnosť, dokážu liečiť chorých a vedú duše zosnulých do posmrtného života. Iná teória však vraví, že čivavy sa dostali do Mexika na lodiach španielskych obchodníkov prichádzajúcich z Číny a následne sa v Mexiku skrížili s domácimi malými psami. Nech je to už akokoľvek, keď Mexiko začali navštevovať turisti zo Spojených štátov, určite ľahko pochopíte, prečo si maličké čivavy hneď zamilovali a začali si ich kupovať, a tak sa čivavy čoskoro rozšírili aj do Európy.

Vedeli ste, že...?

  • Najmenším psom na svete je čivava Milly – meria menej ako 10 cm a neváži ani pol kilogramu!
  • Čivavy majú v porovnaní so svojim telom najväčšie mozgy zo všetkých psov! Sú to šikovné hlavičky a radi sa učia
  • Známy dirigent Xavier Cugat zvykol dirigovať orchester jednou rukou a v druhej držal svoju nerozlučnú čivavu!
  • Mexický prezident daroval opernej speváčke Adeline Patti čivavu skrytú v kytici – predstavte si jej prekvapenie, keď na ňu spomedzi kvetov vykúkali dve obrovské oči!

Výhody čivav, ktorými si vás tento psík získa

1. Mini plemená psov sú perfektné do bytu

Vďaka ich kompaktnej veľkosti sa čivavám bude páčiť aj v byte alebo malom dome bez záhrady – sú to perfektné psy do interiéru a spoločníci do mesta. Sú veľmi hravé a na také malé telíčko majú prekvapivo veľa energie. Potrebujú každodenné prechádzky (asi polhodinu pohybu za deň), ale nevyžadujú si toľko priestoru na pohyb ako iné psy. Robí im radosť ponoriť sa do nejakej činnosti, a tak ich určite potešia psie hlavolamy.

2. Dožívajú sa vysokého veku

Ak si vyberiete čivavu, získate kamaráta, ktorý s vami strávi krásnu časť života. Čivavy žijú dlho aj v porovnaní s inými psami – môžu sa dožiť až 18 rokov – a celkovo patria medzi pomerne zdravé plemená bez väčších vrodených problémov.

3. Ľahká starostlivosť o srsť

Čivavy veľmi nepĺznu a s ich srsťou nebudete mať veľa starostí, a to ani s dlhosrstým plemenom. Dlhosrsté čivavy postačí učesať raz za týždeň a iba občasne ich okúpať.

4. Ľahko sa cvičia a sú vhodné aj pre začiatočníkov

Čivavy veľmi nepĺznu a s ich srsťou nebudete mať veľa starostí, a to ani s dlhosrstým plemenom. Dlhosrsté čivavy postačí učesať raz za týždeň a iba občasne ich okúpať.

5. Budú vás všade nasledovať

Čivavy zbožňujú spoločnosť, sú oddané a budú vás nasledovať až na koniec sveta. A vďaka svojej veľkosti môžu! Môžete si ich so sebou zobrať v taške do mesta, na výlet na bicykli, alebo dokonca i do inej krajiny a spolu zdieľať zážitky a objavovať svet.

Mini plemená psov - čivava: Čo ešte zvážiť než sa pre ňu rozhodnete?

1. Nie sú vhodné do rodín s malými deťmi

Deti mladšie ako 8 rokov môžu nechtiac malej čivave ublížiť, ak sa k nej správajú ako k hračke. Tiež sa môže stať, že čivava bude na deti žiarliť.

2. Nemôžete ich nechávať samé

Čivava patrí medzi spoločenské plemená psov a potrebuje k spokojnosti vašu neustálu blízkosť, pozornosť a lásku. Čivavy preto nie sú vhodné pre ľudí, ktorí trávia veľa času mimo domu. Osamelosť a odlúčenie od svojho majiteľa čo i len na krátky čas môžu viesť k separačnej úzkosti a deštruktívnemu správaniu – štekaniu, hryzeniu a ničeniu vecí.

3. Nie sú vhodné do záhrady a chladného počasia

Vďaka rýchlemu metabolizmu čivavy nedokážu veľmi dobre regulovať svoju telesnú teplotu. Trasú sa nielen ak im je zima, ale aj ak sú vzrušené alebo vystrašené. Musia bývať vnútri, kde je teplo. Keď idete so svojou čivavou na prechádzku v chladnom počasí, mali by ste svojej malej fešande zaobstarať svetrík.

4. Môžu sa ľahko unaviť

Hoci čivavy majú kopec energie a najradšej by sa donekonečna hrali a nasledovali vás pri vašich dobrodružstvách, len si predstavte, ako musia prepletať malými nôžkami, aby vám stačili. Dávajte pozor na to, aby ste ich vzali na ruky alebo zobrali domov, keď už majú dosť, lebo majú tendenciu preceniť svojej limity a môžu si ublížiť. Čivava nie je vhodný pes, ak chcete štvornohého spoločníka pri intenzívnych športových aktivitách alebo výletoch – môže ísť s vami, iba ak si ho so sebou zoberiete v cestovnej taške!

5. Ak ich nevycvičíte, prerastú vám cez hlavu

Hoci je čivava maličká, je dôležité vycvičiť ju rovnako ako akéhokoľvek iného psa. Má sklony k tvrdohlavosti, svojvôli a prejavovaniu sa štekaním a je si dobre vedomá toho, aká je zlatá a vie, ako ľuďom učariť a dostať svoje. Nedajte sa ňou preto teda zlákať a nasledovať jej rozmary, lebo sa z nej stane malý Napoleon vašej domácnosti. Už od veku šteniatka dajte svojej čivave najavo, kto je tu pán.

6. Sú trochu nedôverčivé voči ostatným psom

Čivavy si často neuvedomujú, aké sú malé a dokážu sa postaviť aj veľkému psovi, čo môže byť nebezpečné. Je dôležité, aby sa socializovali a spoznali iné psy už ako šteniatka.

Pokračovať v čítaní 📖