Maltezák – mini plemená psov

V tomto článku sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto plemena, podrobnejšie sa pozrieme na osobnosť a povahové črty týchto malých psíkov a v závere môžte nájsť krátke zhrnutie, ktoré vám môže pomôcť ak zvažujete, či je vhodné práve pre vás.

Maltezák - základné fakty

Výška: 20-25cm
Hmotnosť: 2-4 kg
Dĺžka života: 12-15 rokov
Farba: biela
Druh plemena: spoločenský pes

Veselé obláčiky srsti – maltézsky psík temperament

Z hebkej bielej srsti na vás vykúkajú dve obrovské čierne oči ako gombíky a pod nimi okrúhly čierny ňufáčik. Pod visiacimi ušami ich tvár akoby sa vždy usmievala, dobrosrdečná a oddaná. Keď sa k vám rozbehnú, pod dlhou srsťou splývajúcou až po zem sa takmer nadnášajú. Majú v sebe rozhodne čosi vznešené.

Maltezák povaha

Maltezáky sú vždy pripravené nasledovať vás – ideme sa hrať? Hurá! Ideme pozerať televízor? Spokojne sa tu usalaším. Ideme na prechádzku a trénovať? Neviem sa dočkať! Maltezáky sú stelesnením priateľskosti a vernosti. Sú inteligentné a ako spoločenské plemeno sa naučili, ako presne zapôsobiť na naše city a získať, čo chcú. Kto dokáže odolať tým veľkým očiam? Človek ani nevie ako, a dal by im celý svoj obed. Radšej ale odolajte a namiesto maškŕt odmeňte svojho maltezáka hrou a pozornosťou – tým, po čom túži najviac! Jeho najobľúbenejšou činnosťou je usalašiť sa vo vašom lone alebo pri vašich nohách a tráviť s vami čas. Má však rád aj hru, zostáva hravý ako šteniatko až do staroby, rád trénuje a je obľúbeným šampiónom na výstavách. Je to nežný, poslušný a dôverčivý psík, ktorý považuje každého za svojho kamoša.

Maltézský psík – vzácnejší ako indické drahokamy

Tieto zlatíčka už od dávna priťahovali prepych, vznešených majiteľov a ospevovanie umelcov. Možno by ste to nečakali, ale história maltézského psíka sa píše už viac než 2000 rokov. Už starí Egypťania, Gréci a Rimania zbožňovali maltezákov, ktorí dostali svoje meno podľa ostrovu Malta, odkiaľ pravdepodobne pochádzajú a kde boli zbožňované. Najstaršie zobrazenia tohto psíka môžeme nájsť v egyptskom umení, neskôr na gréckych amforách a v textoch gréckych filozofov, napríklad Aristotela. Je možné, že ich zo začiatku využívali na lovenie myší na lodiach, čoskoro sa však stali výhradne spoločenskými psami, „utešiteľmi“. Issa bola asi najslávnejšia maltézska fenka. Patrila vysokopostavenému Rimanovi a napísali o nej báseň, kde ju ospevujú: “šantivá… čistejšia ako bozk holubice, nežnejšia než deva… vzácnejšia ako indické drahokamy.” Aj neskôr boli maltezáky obľúbené medzi aristokraciou, vznešené dámy ich zbožňovali, a tak sa ocitli popri nich na mnohých slávnych maľbách. Počas 17. a 18. storočia ich však chovatelia chceli vyšľachtiť na veľkosť veveričiek a tento neúspešný experiment takmer spôsobil ich vyhynutie! Maltezského psíka museli skrížiť s ďalšími plemenami, aby ho zachránili, a tak prišiel na svet maltezák, ako ho poznáme dnes.

Vedeli ste, že...?

  • Kedysi mali maltezáky viacero sfarbení, ale dnes sú vyšľachtené iba s bielou srsťou
  • Ak ich čierny ňufáčik zmení farbu na ružovú, znamená to, že by ste ich mali brať viac von, lebo nedostávajú dostatok slnečného svetla

Čím si vás maltézsky pes získa?

1. Nepĺznu a sú vhodné pre alergikov

Maltezáky nemajú pod srsťou podsadu (jemnú krátku srsť, ktorá pôsobí ako izolačná vrstva), a tak nepĺznu, takže s príchodom maltezáka sa nemusíte obávať o to, že sa vám po dlážke začnú povaľovať guče chlpov. Vďaka tomu, že nepĺznu, sú hypoalergénne, čo znamená, že sú vhodným plemenom psa aj pre väčšinu ľudí, ktorí sú na psy inak alergickí.

2. Nepotrebujú priveľa pohybu, sú to spokojné gaučové psíky

Maltezáky majú kopec energie a ako každý pes, potrebujú pravidelný pohyb, ale pre dobré zdravie im úplne postačí denná prechádzka a trochu šantenia sa, čiže sú ideálne aj pre seniorov a ľudí, ktorí nevedú extrémne aktívny životný štýl.

3. Sú vhodné pre ľudí, ktorí si adoptujú psíka po prvýkrát

Vďaka svojej vrodenej priateľskej povahe, oddanosti a citlivosti sú maltezáky vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí doteraz ešte nikdy nemali psíka. Sú inteligentné a túžba potešiť pána a dostať odmenu ich motivuje trénovať, preto nie je veľmi ťažké vycvičiť ich.

4. Mini plemená psov sú vhodné do bytu

Keďže sú maličké, pokojné, spoločenské a nepotrebujú veľmi veľa pohybu, sú vhodným plemenom, ak bývate v byte. Maltezáky nepotrebujú tak veľa priestoru ako iné psy a neznášajú chlad veľmi dobre, preto sú ideálnym spoločníkom do bytu.

5. Maltézský psík je perfektný spoločník

Ak si hľadáte chlpatého spoločníka, psieho kamoša, ktorý vás bude nasledovať, kam len pôjdete, vždy pripravený maznať sa, hrať alebo iba jednoducho vám ležať pri nohách a pozerať s vami telku, maltezák je výborná voľba. Maltezáky si vytvoria s majiteľom pevné puto a vyhľadávajú jeho blízkosť.

6. Dlhovekosť

Maltezáky sa na psie pomery obvykle dožívajú dlhého veku. Hoci všetky vyšľachtené plemená trpia rôznymi zdravotnými problémami, maltezáky sa vo všeobecnosti tešia dobrému zdraviu, a tak s nimi môžete prežiť krásny kus života.

Mini plemená psov - maltezák: Čo ešte zvážiť než sa preňho rozhodnete?

1. Starostlivosť o kožuch

S nádherným dlhým hebkým bielym kožúškom maltezáka prichádza aj nutnosť dobre sa oň starať. Srsť treba každý deň česať, aby sa nezamotala. Aspoň raz za týždeň by ste mali svojho maltezáka poriadne okúpať, lebo jeho dlhá biela srsť môže na prechádzke nachytať špinu ako taká malá metlička. Pravidelne mu tiež treba mokrou handričkou čistiť srsť v okolí očí, kde sa maltézským psíkom často tvoria škvrny od sĺz.

2. Nie sú vhodné pre rodiny s malými deťmi

Hoci maltezáky vynikajúco zapadnú do rodín s väčšími, pokojnejšími deťmi, nie sú vhodné pre rodiny s malými deťmi, pretože im dieťa môže ľahko ublížiť, ak sa k nim správa ako k hračke. Tiež sa môže stať, že maltezák bude na malé deti žiarliť.

3. Nie sú vhodné do záhrady a pre zaneprázdnených ľudí

Maltezáky neznášajú chlad veľmi dobre, pretože nemajú podsadu. Boli vyšľachtené na to, aby robili ľuďom spoločnosť, a to im robí najväčšiu radosť. Neberte si domov maltezáka, ak si nie ste na sto percent istí, že s nimi doma po väčšinu času bude môcť byť niekto, kto im bude robiť spoločnosť. Maltezáky potrebujú veľa pozornosti a lásky a ak sú prinútené ostať doma sami, budú veľmi nešťastné.

4. Sú prieberčivé v jedle

Niektoré maltezáky majú citlivé trávenie a môžu byť prieberčivé, takže by ste sa mali pripraviť na to, že možno budete musieť skúsiť niekoľko rôznych značiek psej potravy, kým nájdete tú správnu pre toho vášho. Alebo mu budete musieť obohatiť stravu aj inými spôsobmi – napríklad varenou zeleninou či mäsom.

Pokračovať v čítaní 📖