Váš pes nechce jesť? – časté problémy s kŕmením a ako ich vyriešiť

Ako donútiť psa jesť - identifikácia problému

Dôvodov, prečo váš psík zrazu nechce jesť, môže byť mnoho. Predtým, než začnete hádať, čo je vo veci a skúšať rôzne riešenia, mali by ste sa uistiť, že to nie je príznak choroby. Ak váš pes trpí nechutenstvom a zároveň má hnačku, vracia alebo je letargický, kontaktujte veterinára. Je možné, že chytil vírus, ktorý znižuje jeho apetít, zjedol v záhrade jedovatú rastlinu, má problémy s trávením alebo so zubami. Ak ste však vylúčili zdravotný problém, pripravili sme pre vás niekoľko spôsobov, ako odhaliť ďalšie možné príčiny a vyriešiť ich. Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o tom ako kŕmiť psíka, všetko podstatné sme pre vás zhrnuli v článku Kŕmenie psa - čo treba vedieť.

Pes nechce jesť - najčastejšie dôvody:

1. Nové krmivo

Je možné, že sa vášmu miláčikovi jeho zvyčajná strava jednoducho zunovala. Ani vám by sa asi nechcelo jesť to isté jedlo po celý život na raňajky, obed i večeru. Je tiež možné, že mu tá konkrétna značka potravy nechutí. Skúste mu preto ponúknuť krmivo od iného výrobcu. Namiesto okamžitého kupovania celého balíku granúl mu však radšej dajte najskôr ochutnať len malú vzorku, aby ste sa uistili, že je s novou chuťou spokojný.

2. Rozmaznanosť

To, že váš psík nechce jesť, môže byť spôsobené aj vami, alebo ostatnými členmi domácnosti. Kŕmi ho niekto potajomky kúskami jedla pod stolom? Ak si zvykol na pochúťky od stola alebo na časté maškrty pri tréningu, nečudo, že nad granulami ohŕňa nos. V takom prípade ho musíte prestať rozmaznávať a keď si zvykne na nový režim, začne opäť normálne jesť.

3. Nuda a kŕmenie hrou

Skúste ukryť granule do našich psích hlavolamov, alebo interaktívnych hračiek. Je možné, že na vášho psíka táto metóda zaberie a začne jesť s väčším nadšením.

4. Pes nechce jesť granule

Je mnoho jednoduchých trikov, ako vášmu malému gurmánovi ochutiť suché granule, aby sa mu na ne opäť začali zbiehať slinky. Môžete ich pokvapkať lososovým olejom, mäsovým vývarom či vodou z tuniakovej konzervy, aby pôsobili lákavejšie. Taktiež k nim môžete primiešať šťavnatý obsah psej konzervy. Ďalšou fintou je jedlo ohriať, aby vášmu psíkovi lepšie voňalo alebo pridať trošku teplej vody, ktorá navyše granule zmäkčí.

5. Prehriatie

Najmä v letnom období môže byť problémom aj teplo. Pretože sa naši chlpáči nedokážu veľmi efektívne potiť (potia sa len cez labky a ňufák), snažia sa ochladiť najmä dychčaním. Ak k tomu však prirátate ich hustú srsť, ktorou sú celkom pokrytí ako oblekom a letné horúčavy, nie je ťažké si predstaviť, že váš psík sa môže ľahko prehriať.

6. Stres

Možno váš pes nechce jesť, lebo je z niečoho vystresovaný alebo preto, že ho rozrušuje okolie (najmä ak ide o šteniatko). Odstráňte dôvod jeho stresu a skúste mu presunúť misku na tiché, bezpečné miesto bez vyrušení, kde sa môže v pokoji sústrediť na svoje jedlo.

7. Dátum spotreby

Skontrolujte dátum expirácie na vašich granulách a pre istotu ich aj ovoňajte (teda niežeby mali úžasnú vôňu aj keď sú čerstvé, ale snáď si všimnete, ak nezvyčajne smrdia). Je možné, že granule sú jednoducho príliš staré, chutia zatuchnuto, a to je dôvodom, prečo ich váš miláčik odmieta jesť! Môže sa to stať najmä ak ste v minulosti kupovali obrovský balík naraz. V takom prípade granule vyhoďte a radšej kupujte menšie balenia.

8. Pohyb

Vyšší vek, s ktorým prichádza pomalší metabolizmus, rovnako ako nedostatok pohybu môžu spôsobiť, že váš psík nemá chuť jesť. Ak však ide o zdravého dospelého psa, pravidelné prechádzky, šantenie sa pri tréningu a behanie za loptou by mu mali pomôcť naštartovať apetít.

Ako odnaučiť psa jesť výkaly

Hoci nám to pripadá nechutné a nechápeme, prečo by nášmu chlpáčovi zrazu napadlo ísť si pochutnať na svojich hovienkach, v ríši psov to vôbec nie je nezvyčajné správanie a zväčša nesignalizuje žiadne závažné problémy. Prečo to vášho psa tiahne k smradľavým kôpkam? Môže za tým byť mnoho dôvodov:
  • nudí sa a nemá čo robiť, cíti úzkosť alebo je vystresovaný
  • je zavretý v malom priestore
  • bojí sa potrestania za to, že sa vykakal vnútri, a tak sa chce zbaviť dôkazu
  • je hladný, alebo maškrtný a chce z výkalov získať nestrávené živiny
Hoci je toto správanie bežné, najmä u šteniat, a zvyčajne vymizne samo od seba do deviatich mesiacov, zvyšuje nebezpečenstvo prenosu parazitov, vírusov a baktérií, obzvlášť ak pes je nielen svoje vlastné výkaly, ale aj výkaly iných zvierat. A taktiež sa asi budete hroziť momentu, keď vás bude chcieť láskyplne pobozkať oblízaním tváre! Skúste nasledujúce rady:
  • starostlivo dozerajte na psa, keď sa ide venčiť a vždy po ňom okamžite odstráňte kôpky, aby sa nepovaľovali na záhrade
  • dbajte na to, aby bol jeho priestor, kde trávi čas a spí, vždy čistý
  • zabráňte mu zjesť výkaly povelmi „fuj!“ a „k nohe“, aby nemal šancu začať ich jesť (ak ešte nie je úplne vycvičený, môžete ho držať na vôdzke) – netrestajte ho však, ak to predsa len spraví
  • rozptýľte ho tým, že mu dáte loptičku alebo hračku na hryzenie, aby mal zamestnanú papuľku
  • upútajte ho zábavnými aktivitami, aby sa nenudil – venujte mu pozornosť, hrajte sa a trénujte spolu alebo mu dajte jeden z našich hlavolamov, ktoré zamestnajú jeho mozog vo vašej neprítomnosti


S trochou trpezlivosti a šťastia sa tohto problému čoskoro zbavíte. Kým sa vaše šteniatko ale tento zlozvyk odnaučí, aspoň mu vlhkou handričkou pretrite ústa, umyte mu zuby špeciálnou psou zubnou pastou alebo mu dajte dentálnu hračku na žuvanie pre svieži dych.

Čo dať psovi, keď má zápchu

Ak váš pes trpí zápchou, siahnite po nasledujúcich jednoduchých a voľne dostupných prostriedkoch. (Ak ich však aplikujete a vášmu psíkovi ani po 48 hodinách nie je lepšie, mali by ste ísť za veterinárom, aby zistil, či zápcha nie je príznakom nejakého vážnejšieho problému.) Tieto spôsoby by mali zápchu zmierniť a vyriešiť:
  • Voda – dbajte na to, aby váš psík mal vždy čo piť, aby bola jeho miska dostupná a stále plná čerstvej vody. Jeho zápcha môže byť spôsobená dehydratáciou. Tiež skúste ku granulám primiešať trochu šťavnatej potravy z konzervy, aby takto prijal viac tekutín.
  • Cvičenie – zoberte ho na extra prechádzku a nechajte ho poriadne sa vybehať. Cvičenie by malo uviesť do pohybu aj jeho črevá.
  • Vláknina – pridajte do psíkovho jedálnička dodatočnú vlákninu. Je možné, že zápchu spôsobil jej nedostatok. Skúste pridať roztlačenú varenú dyňu alebo inú zeleninu bohatú na vlákninu.
  • Masáž – nechajte ho ľahnúť si na chrbát s labkami vystretými dohora, upokojte ho, aby sa cítil relaxovaný a jemne masírujte jeho bruško kruhovými pohybmi.

Pokračovať v čítaní 📖

5 receptov na psiu zmrzlinu

5 receptov na psiu zmrzlinu

O svoju zmrzlinu či nanuk by ste sa so psom určite deliť nemali. Ako ho môžete potešiť jeho vlastnou?

Torta pre psa

Torta pre psa

Čo nesmie chýbať na žiadnej psej narodeninovej oslave? Poriadna psia torta.