Zimné zdravotné riziká pre psov a ako ich zvládnuť: kašeľ u psa pri prechladnutí a kotercový kašeľ

Zima prináša pre našich chlpáčov rôzne výzvy. S klesajúcimi teplotami pribúdajú prípady psieho kašľa spojeného s prechladnutím, kotercového (psincového) kašľa a všeobecných problémov súvisiacich s chladom. V tomto článku sa budeme venovať príznakom týchto ochorení a poskytneme praktické tipy na prevenciu a správnu starostlivosť o vášho psa počas chladného obdobia.

Rozpoznávanie príznakov: Ako rozlíšiť kotercový kašel a kašel u prechladnutého psa?

Psy, rovnako ako ľudia, môžu byť v zimných mesiacoch obeťami dýchacích problémov. Ak si všimnete, že váš psí spoločník vytrvalo kašle, môže za tým byť viacero príčin. Kašeľ prechladnutého psa a kotercový (psincový) kašeľ, majú podobné prejavy, ale aj špecifické charakteristiky, podľa ktorých ich viete odlíšiť. Psí kašeľ je spojený s vystavením studenému vzduchu, zatiaľ čo kotercový kašeľ, ako jeho názov napovedá, je dôsledkom nákazlivých vírusov prenášaných vzduchom v skupine psov. Chorého psíka treba držať v izolácii, pretože ochorenie je vysoko nákazlivé.

Prechladnutý pes – príznaky

Väčšina príznakov prechladnutia u psov je podobná ako u ľudí. Bežnými príznakmi prechladnutia sú kašel, nádcha, výtok z nosa, červené oči a výtok z očí, strata chuti do jedla a únava. Niektoré psy kýchajú, alebo si olizujú nos jazykom. Prechladnutí psi majú aj menšiu chuť do jedla a viac spia. Pri prechádzkach sú menej aktívni ako obvykle a často sa sami chcú vrátiť domov.

Kotercový kašeľ – príznaky

Príznaky sa zvyčajne objavia do 9 dní od nakazenia. Nekomplikovaný priebeh infekcie trvá zvyčajne 7 až 14 dní a medzi prvé prejavy patria akútne záchvaty kašľa, pri ktorom môžu psíky vykašliavať hlien. Často sa zdá akoby pes vracal, prípadne ho napínalo na vracanie. Kašeľ sa najčastejšie zhoršuje pri fyzickej záťaži. Občas sa vyskytuje aj výtok z nosa. Ťažké formy ochorenia sprevádza horúčka, apatia, ospalosť alebo ťažkosti s dýchaním.

Pes kasel – liečba

Ak sa vyššie uvedené príznaky objavia, poraďte sa so svojím veterinárnym lekárom, ktorý stanoví správnu diagnózu a plán liečby. K liečbe bežného nachladnutia väčšinou postačí odpočinok, dostatočný prísun tekutín, teplé a suché miesto pre ničím nerušený spánok a čerstvý vzduch. Pri kotercovom kašli takisto vo väčšine prípadov postačia režimové opatrenia a podporná liečba z lekárne. Odporúča sa pravidelne vetrať a zvlhčovať miestnosti, v ktorých sa pes nachádza. Počas prechádzok sa odporúča aspoň dočasne nahradiť obojok postrojom, aby sa čo najviac znížilo riziko podráždenia priedušnice v dôsledku ťahania. Režim zahŕňa aj odpočinok, teplo a dostatok tekutín. Podporná liečba kotercového kašľa pozostáva z doplnkov stravy, ktoré podporujú imunitu, ako sú beta-glukány a vitamín C.

Starostlivosť o psa v zime: Kúpanie psa v zime

Udržiavanie hygieny vášho psa v zime je veľmi dôležité, ale nesprávne kúpanie môže byť pri nízkych teplotách nebezpečné. Použite vlažnú vodu, psí šampón a po okúpaní dbajte na dôkladné vysušenie - zvýšenú pozornosť venujte labkám a podbrušku. Pokým psík schne zabezpečte, aby bol v teple vo vnútri.

Pes v zime vonku - ochrana vášho chlpáča

Starostlivosť o šteňiatko v zime

Šteňatá so svojou bezhraničnou energiou často prehliadajú štipľavý chlad. Chráňte svojho labkoša pred zimnými nepríjemnosťami tým, že ho vhodne vybavíte do nepriaznivého počasia. Dobre izolovaný sveter a ochranné topánky pre psov môžu z hry vonku urobiť príjemný zážitok a zároveň ochrániť pred chladom. Dohliadajte na hru, aby ste predišli dlhšiemu vystaveniu chladu. Zvážte aj využitie podložky na cikanie vo vnútornom priestore počas mrazivých dní. Takto zabezpečíte, že zima bude pre vaše šteňa rovnako príjemná ako ostatné ročné obdobia.

Omrzliny u psa - prevencia: Tipy pre krátkosrsté psy v zime

Krátkosrsté psy sú obzvlášť zraniteľné voči ľadovej zime. Aby ste predišli omrzlinám, obmedzte pobyt vonku počas extrémne chladných období a zvážte investíciu do priliehavej psej srsti. Venujte osobitnú pozornosť citlivým miestam, ako sú uši, labky a chvost, a vmasírujte do ich labiek hydratačný krém vhodný pre psov, aby ste zabránili ich vysychaniu a praskaniu. Vytvorenie útulných vnútorných priestorov s teplými dekami a strategicky umiestnenými ohrievačmi môže pre vášho krátkosrstého spoločníka zmeniť situáciu. Nezabudnite, že trocha extra starostlivosti je veľmi dôležitá na to, aby si váš pes udržal pohodlie a zdravie počas celej zimnej sezóny.