Strihanie psa - praktické tipy

Úprava srsti – trimovanie, strihanie a návšteva psieho salóna

Viete si predstaviť, že by vám rástli vlasy všade po tele a koľko roboty by s tým bolo? A čo má hovoriť taký pes? Niektorí naši chlpáči veru majú takú nádhernú srsť, až im to človek môže závidieť. U mnohých dlhosrstých plemien sa módny strih a účes až tak núka. Úprava srsti však často nie je len záležitosť krásy, ale aj zdravia, a tak sa týka každého, kto má štvornohého miláčika, či už s ním chce chodiť na výstavy alebo iba do lesa. Tu sa dozviete, ktoré plemená treba trimovať, ktoré strihať a ktoré vyčesávať podľa toho, aký druh srsti majú, ako to môžete spraviť sami doma a prečo by vášho psíka mohla zaujímať návšteva psieho salóna.

Trimovanie psa

Viete, čo je trimovanie? Rôzne druhy srsti si vyžadujú odlišnú úpravu. Zatiaľ čo niektorým psom treba srsť strihať, hrubosrsté plemená psov ako napríklad teriére, bradáče alebo hrubosrsté jazvečíky by ste strihať nikdy nemali, lebo im to zničí kvalitu a ochrannú funkciu srsti. Namiesto strihania budú tieto plemená potrebovať úpravu trimovaním. Čo to znamená? Hrubosrsté psy nepĺznu a ich stará, odumretá srsť prirodzene nevypadáva, ale ostáva v koži a bráni rastu novej srsti, hoci je nepotrebná. Trimovanie je spôsob vytrhávania tejto odumretej srsti aj s korienkami. Tento proces zlepšuje kvalitu kožucha a prispieva k rastu novej srsti. Nejde len o vzhľad. Ak hrubosrstého psíka netrimujete, srsť sa mu začne zamotávať a nevypadnuté chlpy ho budú svrbieť, a tak sa bude neustále škrabať a snažiť sa ich zbaviť. Trimovanie, hoci môže pôsobiť ako bolestivý zákrok, by psíka vôbec nemalo bolieť ani byť preňho nepríjemné, naopak, uľaví mu a prispeje k odľahčenému pocitu a zdravej srsti.

Aké nástroje budete potrebovať?

Môžete si vybrať z ponuky trimovacích nožov, hrebeňov, hrabličiek a kameňov.

Čo robiť pred trimovaním?

Či už trimujete psíka sami doma alebo idete k odborníkovi, 2 až 3 týždne predtým ho nekúpte, pretože takto bude srsť hladšia a uľahčí to procedúru.

Ako často trimovať?

Ak váš psík nechodí na výstavy, postačí mu to štyrikrát za rok.

Strihanie psa

Strihanie nie je vhodné pre všetky psy. Okrem hrubosrstých plemien, ktoré treba trimovať, strihanie tiež nie je vhodné pre psy, ktoré majú pod srsťou podsadu, napríklad nemecké ovčiaky, husky, zlaté retrívere či labradory. Tieto psy by sa strihať nemali, pretože strihanie im odstráni kryciu vrstvu srsti, ktorá potom nebude môcť vykonávať svoju ochrannú funkciu, a odhalí podsadu, ktorá môže začať prerastať alebo sa na nej vytvoria lysiny. Psy s podsadou stačí pravidelne vyčesávať a zbavovať ich uvoľnenej podsady, čo podporí prekrvovanie a odľahčí im srsť. Ktoré psy teda môžete ostrihať? Plemená, ktoré nemajú podsadu, nepĺznu a majú len kryciu vrstvu srsti viac podobnú ľudským vlasom, napríklad maltezáky, yorkšírske teriére, pudlíky či čivavy.

V čom spočívajú výhody strihania srsti?

  • kratší strih zabráni zamotaným chuchvalcom srsti, v ktorých sa zachytáva špina
  • v lete psíkovi nebude tak teplo
  • budete mať so srsťou menej starostí – jednoduchšie a rýchlejšie kúpanie, sušenie a česanie
  • menej starostí s parazitmi – v kratšej srsti jednoduchšie spozorujete kliešťa
  • ak máte psíka, s ktorým chcete súťažiť na výstave, bude potrebovať špecifický strih

Strojček na psa či nožničky?

Psíka môžete strihať holiacim strojčekom, nožničkami alebo obomi. Pred strihaním psíka umyte, vysušte a učešte. Nožničky majú tú výhodu, že sú tiché a nevystrašia psíka tak, ako sa to môže stať pri vrčaní strojčeka. Ak aj používate strojček, najlepšie bude nožničkami dokončiť úseky srsti a detaily, ku ktorým sa ťažšie dostať a ktoré sú citlivejšie – okolo nôh, intímnych partií, uší a tváre. Niektorým psíkom idú chlpy do očí, dráždia ich a bránia im vo výhľade, a tak je dôležité, aby ste im pravidelne pomohli ich skrátením. Buďte veľmi opatrní, keď striháte okolo týchto citlivých partií a použite nožničky so zaobleným koncom, aby ste sa vyhli nehode. Je najlepšie, ak si k sebe zavoláte niekoho ďalšieho, kto vám pomôže držať psíka. Keď striháte nožničkami, pomôžte si hrebeňom, ktorý budete držať medzi psíkom a čepeľami – takto zabránite tomu, že psíka omylom popicháte. Ak chcete vášmu chlpáčovi vytvoriť účes, môžete srsť skrátiť len na niektorých miestach a na iných ju nechať dlhšiu. Dajte si však pozor, aby ste neostrihali psíka príliš nakrátko, lebo ho potom nebude nič chrániť pred UV žiarením a parazitmi a môže mu to spôsobiť problém s regulovaním telesnej teploty.

Strojček na strihanie psov

Ak ste sa rozhodli psíka ostrihať strojčekom, určite siahnite po špeciálnom holiacom strojčeku pre psy a nie po strojčeku určenému pre ľudí. Strojčeky pre psy sú tichšie a majú nízke vibrácie, aby sa ich psík nezľakol a tiež sa menej zahrievajú.
Výhodou strojčeka oproti nožniciam je, že ostrihá psíka omnoho rýchlejšie, a tak to budete mať za sebou, ani sa nenazdáte. Pred holením starostlivo rozčešte srsť, aby sa po nej nadstavec strojčeka mohol hladko kĺzať a ak nájdete chuchvalce, ktoré sa nedajú rozčesať, odstráňte ich nožnicami. Ak váš psík ešte nikdy v živote nevidel holiaci strojček, je možné, že sa zľakne zvuku, ktorý vydáva. Ak je vyplašený, môžete ho pripraviť na strihanie postupne – najskôr mu prejdite srsť strojčekom, keď nie je zapnutý. Potom ho nechajte obzrieť si a oňuchať zapnutý strojček. Následne ho hladkajte zapnutým strojčekom, ale bez strihania srsti. Po každom kroku ho pochváľte a odmeňte. S trochou šťastia si váš chlpáč na túto novú divnú vec rýchlo zvykne a nebude mu prekážať, keď ho ňou začnete naozaj strihať. Počas holenia netlačte na strojček a choďte ním v jednej línii od hlavy psíka po jeho zadnú časť. Vždy strojčekom nasledujte smer rastu chlpov. Malé detaily ako napríklad chĺpky na hlave a na citlivých miestach môžete na konci ostrihať nožničkami.

Ktorý je najlepší stroječek na strihanie psa?

Môže byť ťažké sa v tom vyznať. Zvážte tieto faktory:
  • intenzita využitia: ako často budete psíka strihať? Pre občasné použitie vám postačí strojček s nižším výkonom, ak však máte viac psov alebo psa s veľmi hustou alebo dlhou srsťou, zvoľte si strojček s vyšším výkonom.
  • druh srsti psa: podľa potreby vášho psa si môžete vybrať medzi strojčekmi pre jemnú, hustú alebo kučeravú srsť
  • dĺžka strihu: so strojčekom si môžete kúpiť rôzne nadstavce, ktoré sú navrhnuté pre odlišné dĺžky srsti, podľa toho, či chcete psa len trošku pristrihnúť alebo mu dať skutočnú premenu
  • druh napájania: môžete si vybrať medzi akumulátorovým holiacim strojčekom, kde vám nebude zavadzať kábel a dá sa použiť kdekoľvek, no budete strihanie musieť stihnúť pomerne rýchlo, alebo strojček s káblom, ktorý má vyšší výkon a netreba ho dobíjať
  • veľkosť psa: psie strojčeky majú čepele rôznej veľkosti – užšie sú vhodné pre malé plemená a detailnejšie časti tela ako hlava a nohy, zatiaľ čo širšie čepele sú vhodné pre veľké psy a široké partie tela

Salóny pre psov

Prečo ísť do salóna namiesto strihania a kúpania psíka doma? Ušetrí vám to kopu času a energie. Salón ponúkne psíkovi komplet balík – postarajú sa o všetko: psíka umyjú, usušia, učešú, rozčešú zamotané chuchvalce, ostrihajú alebo otrimujú, vyčistia a skontrolujú mu uši. Pri strihaní sa postarajú o všetky zákerné zákutia – okolo očí, uší, na spodku labiek aj okolo intímnych partií. Tiež psíkovi ostrihajú nechty a vyčistia mu zuby. Veľkou výhodou je, že profesionáli v psích salónoch už majú všetko potrebné náradie pre psy – špeciálne nožničky a strojčeky na strihanie, klieštiky na pazúriky a množstvo rôznych šampónov a kief pre rôzne druhy srsti. Salón sa vám obzvlášť zíde vtedy, ak chcete so svojim psíkom súťažiť na výstavách – psí kaderníci poznajú vizuálne štandardy pre všetky plemená. Tiež sú zvyknutí na mnoho rôznych psov a vedia, ako pracovať aj so psami, ktorí sú bojazliví alebo nervózni.

Psi salon – čo očakávať a ako na to pripraviť?

Psieho kaderníka si budete musieť objednať dopredu a povedať mu, o aké plemeno ide, aby sa naň mohol pripraviť a odporučiť služby vhodné práve preňho. Dobrým nápadom je zobrať psíka na prechádzku pred tým, ako pôjdete do salóna, aby sa trochu unavil a tiež mal možnosť ísť na záchod. Keď už ste v salóne, môžete buď po celý čas ostať so psíkom alebo po chvíli odísť a nechať ho v rukách profesionálov. Mnoho kaderníkov dokonca tvrdí, že veľa psov sa správa poslušnejšie, keď ich majiteľ odíde, upokoja sa a viac spolupracujú. A keď sa vrátite – o-la-lá – čaká vás nový pes!

Pokračovať v čítaní 📖