Strihanie pazúrov psovi

U mnohých psov, ktoré si užijú dostatok pohybu vonku, sa nechty prirodzene obrusujú, ale u psíkov, ktoré trávia väčšinu času dnu, narastajú príliš dlhé a treba ich pravidelne strihať. Nie je to len estetická záležitosť: pridlhé pazúry môžu viesť k infekciám a zraneniam labiek a nôh. Ak počujete pazúriky klopkať po podlahe, znamená to, že prišiel čas ich ostrihať. Strihanie nechtov nie je veľmi zábavná aktivita a pravdepodobne sa jej hrozí nielen váš pes, ale aj vy. Nepanikárte však! Ukážeme vám niekoľko spôsobov, ako to prežiť spolu v zdraví, pokoji a ako psíka počas strihania nechtov zabaviť tak, že si snáď ani nevšimne, čo sa deje.

Strihanie nechtov psom môže vzbudzovať hrôzu – ako na to?

Pripravte si špeciálne klieštiky na nechty pre psy. Chyťte psíkovi labku, jemne, ale pevne, palec mu položte na vankúšik a ukazovák na vrch prstu nad pazúrom tak, že odhrniete z nechtu srsť, aby ste ho dobre videli v celej dĺžke. Nikdy nestrihajte nechty príliš krátke! Psy majú v nechtoch dreň s cievkami a ak do drene omylom zastrihnete, necht začne krvácať a psíka to bude bolieť. Pri priehľadných pazúrikoch je strihanie jednoduchšie – vidíte v nich, pokiaľ siaha ružovkastá časť, a tak sa jej môžete vyhnúť. Strihajte necht asi 3-4 mm od ružovej časti.
Pri psoch s čiernymi nechtami je to trochu zložitejšie. Strihajte necht pomaly a postupne len kúsok po kúsku. Ak v priereze vidíte veľa bielej, môžete ešte pokračovať. Keď namiesto bielej vidíte viac čiernej a len trochu bielej, prestaňte strihať, lebo to znamená, že ste už veľmi blízko živej časti. Po strihaní môžete hrany nechtov zabrúsiť pilníkom. Nezabudnite aj na pazúrik na piatom prste (nemajú ho všetky psy), ktorý sa nachádza vyššie na vnútornej časti nohy. Ak sa aj napriek vašej najlepšej snahe nechty bojíte ostrihať alebo vám to veľmi nejde, stále môžete psíka zaviesť do psieho salóna, kde sa o jeho nechty rýchlo a bezpečne postarajú profesionáli.

Ako ukludniť psa pred strihaním nechtov

Či už ide strihanie nechtov alebo kúpanie, ak naučíte psíka zvyknúť si na tieto aktivity od malička, bude ich lepšie zvládať a menej sa báť. Pri prvom strihaní nechtov šteniatka odstrihnite každý deň len kúsok nechta a následne ho pochváľte a odmeňte. Takto si na ten pocit postupne zvykne a spojí si strihanie nechtov s odmenou. Je dôležité, aby z vás necítil nervozitu alebo obavy. Podobne to funguje s kúpaním. Ak váš psík nemá rád vodu a každý čas kúpeľa je preňho traumatickým zážitkom, pomôžte mu spojiť si túto aktivitu s niečím príjemným. Počas kúpania sa mu prihovárajte pokojným a povzbudivým hlasom. Pochváľte ho a odmeňte ho pochúťkou pred aj po kúpaní. Dobrým nápadom je kúpať psíka alebo strihať mu nechty po dlhej únavnej prechádzke, keď už nemá toľko energie na vystrájanie. Môžete si tiež prizvať ďalší pár rúk, ktorý vám pomôže psíka držať alebo ho upokojovať. Ďalším fantastickým spôsobom, ako znížiť psíkovu úzkosť, je použiť lízaciu podložku.

Lízacia podložka pre psov

Počuli ste už o lízacej podložke pre psy? Je to vynikajúca pomôcka na ukľudnenie psíka pri nepríjemných, ale nevyhnutných činnostiach ako je napríklad kúpanie alebo strihanie nechtov. Ide o gumenú alebo silikónovú podložku s vyvýšenou textúrou, ktorá psíka navádza k lízaniu. Na podložku sa položí alebo natrie jedlo a vďaka hrboľatým vzorom sa psík k jedlu nedokáže dostať zubami, a tak ho musí odtiaľ vylízať jazykom. Lízanie je pre psov veľmi príjemnou aktivitou uvoľňujúcou stres, pretože spôsobuje vyplavovanie endorfínov. Vďaka tomu sú lízacie podložky perfektným spoločníkom na zvládnutie stresujúcich situácií. Psíka podložka upokojí a zároveň zamestná, takže sa nebude sústrediť na strihanie nechtov. Môžete ju použiť aj počas kúpania – niektoré sa dajú prilepiť na stenu sprchového kúta.

Ďalšie výhody lízacej podložky pre psov

Lízacia podložka má aj mnoho ďalších benefitov: ponúkne vášmu psíkovi mentálnu stimuláciu, keď sa nudí a zabaví ho napríklad počas vašej neprítomnosti. Taktiež spomalí kŕmenie, lebo psíkovi bude trvať dlhšie dostať sa k jedlu, a tak je to ideálna pomôcka pre psy, ktoré hltajú svoje jedlo príliš rýchlo a je im z toho potom zle. Lízanie prispieva k produkcii slín, čo zlepší psíkovo trávenie. Lízacia podložka tiež môže prispieť k lepšej dentálnej hygiene vášho psíka, lebo opakovaným lízaním mu vyčistí jazyk a môžete na ňu dokonca vytlačiť psiu zubnú pastu.

Aké jedlo je vhodné na lízaciu podložku?

Aké jedlo by ste mali na lízaciu podložku rozprestrieť? Môže to byť vlhké krmivo z konzervy, jogurt, roztlačené varené mäso, ryba z konzervy či zeleninové pyré. Extra vhodným kandidátom na lízanie pri stresujúcich činnostiach je arašidové maslo, lebo sa vďaka svojej tuhšej konzistencii dobre zachytí medzi vrúbkami, zamestná psíka na nejaký čas a tiež bude fungovať ako odmena.

Pokračovať v čítaní 📖