Blchy u psa – ako si s nimi poradiť

Možno sa váš pes škrabe viac ako inokedy alebo sa vám zazdalo, že ste kútikom oka čosi zazreli skákať a teraz vo vás rastie strašné podozrenie. Mohla by to byť…?

Blcha psia – tvor, ktorého ste netúžili spoznať

Blchy sú maličké hnedo-červené parazity, ktoré sa živia krvou zvierat. Nemajú krídla, ale premiestňujú sa skákaním. Títo malí upíri sa zvyčajne zhromažďujú okolo krku, uší, brucha, chvosta a nôh svojich hostiteľov. Najhoršie na blšej pohrome je to, ako bleskovo sa blchy rozmnožujú a tiež ich rýchly životný cyklus, vďaka ktorému môžu v krátkom čase zamoriť celú domácnosť. Na rozdiel od kliešťov u psa, blšie uhryznutia chlpáča nepríjemne svrbia, pretože sliny bĺch vyvolávajú v mieste uhryznutia alergickú reakciu. To však nie je to najhoršie.
Blchy môžu na svojich hostiteľov prenášať nebezpečné choroby, a tak sa ich treba zbaviť čo najskôr. Ak váš chlpáč blchu zje popri tom, ako sa snaží poškrabať sa, môže sa mu do čriev dostať pásomnica, lebo blchy v sebe často nosia jej larvy. V prípade veľkého zablšenia sa dokonca môže stať, že pes začne trpieť anémiou, pretože mu blchy vypili toľko krvi.

Ako zbadať blchy?

Blchy sa dajú zahliadnuť voľným okom, ale nie veľmi detailne, lebo sa pohybujú veľmi rýchlo. Keď sa jej chcete prizrieť druhýkrát, blcha už určite rýchlo odskočila preč. Hlavným znakom prítomnosti bĺch je, ak v psíkovej srsti nájdete tmavý prášok podobajúci sa na hlinu alebo mak. Ak tento prášok prejdete vlhkou vreckovkou a sfarbí sa do červena, je to blší trus – v podstate nestrávené zvyšky krvi, ktorú blcha zjedla.

Môžu preskočiť psie blchy na človeka?

Nanešťastie áno. Ak má váš pes blchy a vy sa s ním maznáte, môžete ich dostať aj vy. Hoci blchy ľudí štípu, nežijú na nás tak ako na psoch, pretože uprednostňujú zvieratá, a tak je pravdepodobné, že sa skôr nasťahujú do vášho bytu. Ak váš pes spí vo vašej posteli alebo chodí na gauč či zvykne ležať na koberci, blchy sa rozšíria aj na tieto miesta. Je dôležité zbaviť sa ich čo najskôr, pretože môžu prenášať choroby aj na ľudí.

Vedeli ste, že...?

Blchy sú výborné skokanky a dokážu vyskočiť až viac než stokrát vyššie ako je ich vlastná výška. To je, ako keby ste vy vedeli vyskočiť do výšky 200 metrov!

Kde váš pes chytil blchy?

Pravdepodobne niekde vonku. Blchy sú najrozšírenejším parazitom psov a čakajú na svoju príležitosť na najrôznejších miestach. Na Slovensku ich žije až 100 druhov! Ak váš chlpáč dostal blchy, neznamená to, že je on alebo vaša domácnosť špinavá, pretože blchy sa môžu vyskytnúť hocikde a práveže uprednostňujú čistú srsť. Pes môže blchy dostať v lese, na lúke, v parku, na prechádzke po ulici, či od iného psa, mačky alebo divokého zvieraťa ako napríklad ježko.

Štádiá blchy

Blcha počas svojho života prechádza rôznymi štádiami. Možno vás jej životný príbeh veľmi nezaujíma, ale zadržte – ak blche lepšie porozumiete, budete s ňou vedieť lepšie bojovať. Na rôzne štádia blchy totiž zaberajú iné spôsoby likvidácie a ak chcete vyhrať, musíte sa ich zbaviť všetkých.
  1. Vajíčko – dospelá blcha nakladie vajíčka na kožu svojho hostiteľa, sú svetlé a maličké a vyliahnu sa o dva dni až dva týždne.
  2. Larva – má len pár milimetrov a vyzerá ako maličký červík, živí sa organickými zvyškami.
  3. Kukla – larva sa zakuklí a o pár dní až mesiacov z nej vylezie dospelá blcha (často na vyliahnutie čaká hlboko v koberci či čalúnení gauča).
  4. Dospelá blcha – vyliahne sa z kukly, keď cíti teplo hostiteľa a hneď z neho začne cicať krv, o deň neskôr už kladie vlastné vajíčka, ktorých môžu byť stovky, dokonca až 2000.

Blchy u psa príznaky

  • škrabanie sa – blšie uhryznutia psíka svrbia, takže sa bude častejšie škrabať alebo hrýzť si srsť
  • strata srsti a holé miesta – ak sa pes veľmi často škrabe, môže to viesť k tomu, že mu bude na niektorých miestach, ako je napríklad chvost a zadné nohy, chýbať srsť
  • podráždená koža a chrasty – pes bude mať začervenané a boľavé miesta na koži, niektoré psy môžu na blchy reagovať obzvlášť silnou alergickou reakciou
  • bledé ďasná – ak pes stratil kvôli blchám veľa krvi, anémia sa môže prejavovať bledými ďasnami, u dospelých psov to však nie je veľmi časté

Ako sa zbaviť bĺch:

Zbavovanie sa bĺch je dlhý a veľmi otravný proces, a tak je vždy najlepšie robiť preventívne opatrenia, aby k tomu ani nedošlo. Ak sa to však už stalo, nepanikárte. Najlepšie je psa najskôr umyť špeciálnym šampónom a vyčesať, aby sa zbavil bĺch, ktoré má na sebe. Následne použite preventívnu metódu, ktorá zabráni ďalším blchám usadiť sa na ňom. Potom príde na rad čistenie domácnosti. Je dôležité zbaviť sa všetkých štádií bĺch, inak u vás budú prepukať ďalšie zamorenia. Ak má váš pes blchy, je pravdepodobné, že sa rozšírili aj na vaše ďalšie zvieratká, ak nejaké máte, a budete sa teda musieť postarať o všetky.

Prvá pomoc

Hrebeň na psie blchy…

Denne psíka vyčesávajte špeciálnym kovovým hrebeňom na blchy. Má zúbky veľmi husto pri sebe, a tak dokáže zo srsti vytiahnuť blchy vo všetkých životných štádiách – aj vajíčka. Češte psíka vo vani a použite mydlovú vodu alebo ešte lepšie, psí šampón proti blchám, a zmyte všetko, čo vyčešete do odtoku, aby sa blchy nemohli vyliahnuť a vrátiť.

…a šampón proti blchám

Psí šampón proti blchám zabíja blchy v jeho kožuchu okamžite, a tak je výbornou prvou pomocou pri boji s blchami. Je to však len krátkodobé riešenie, pretože nezabráni novým blchám opäť sa na psa usalašiť.

Dlhodobé riešenia pre boj s blchami

Tabletky a tekuté prípravky proti blchám

Lieky vášmu psíkovi môže predpísať veterinár podľa závažnosti situácie, hmotnosti aj veku vášho psa. Môžu byť buď vo forme tabletiek alebo tekutého prípravku (spot-on), ktorý sa aplikuje na srsť na šiji a postupne sa odtiaľ rozšíri do celej kože. Niektoré z týchto metód chránia nielen proti blchám, ale aj proti ďalším typom parazitov, ako sú napríklad kliešte a pásomnice. (Pozor! Niektoré prípravky proti blchám u psov sú toxické pre mačky a naopak!)

Sprej proti blchám

Aplikuje sa rýchlo a jednoducho, no nemá až taký dlhý účinok ako niektoré iné metódy. Funguje ako prevencia niekoľko dní alebo týždňov. Môžete nájsť mnoho sprejov s prírodnými ingredienciami.

Prevencia proti parazitom

Obojok proti blchám

Obojok funguje ako prevenčný prostriedok, nie však pri už existujúcom akútnom napadnutí blchami. Chráni nielen proti blchám, ale aj kliešťom, a to niekoľko mesiacov. Nevýhodou však je, že takto môžu byť zadné nohy a chvost psa menej chránené.

Vedeli ste, že...?

Odhaduje sa, že ak má váš pes blchy, žije na ňom len 5% z blšej populácie vo vašej domácnosti, zvyšných 95% sa vyvaľuje kde-tade po vašom byte. Poďte s nimi teda zatočiť!

Ako sa zbaviť bĺch v domácnosti:

Obrňte sa trpezlivosťou. Môže to nejaký čas potrvať.
  • Vyhoďte alebo pravidelne perte psí pelech a všetky mäkké psie hračky na aspoň 60°C a ak sa to dá, nechajte ich vysušiť na horúcom slnku.
  • Vyperte posteľnú bielizeň, obliečky vankúšov, koberčeky, rohožky a deky na aspoň 60°C a ak sa to dá, nechajte ich vysušiť na horúcom slnku.
  • Pravidelne povysávajte všetky podlahy, koberce, záclony, čalúnené stoličky, kreslá a vnútri v záhyboch gauča. Nezabudnite povysávať aj auto. Potom vrecko z vysávača vyberte, uzatvorte a hneď vyhoďte do smetiaka.
  • Pokoste v záhrade trávu a zbavte sa napadaných listov a vetvičiek. Opravte diery v plote, cez ktoré by mohli prichádzať divé zvieratká, ktoré rozmnožujú blchy a zatvorte vonkajšie koše, aby ich to k vám nelákalo.

Pokračovať v čítaní 📖