Ako vybrať kliešťa psovi?

K letu patria aj potulky vo vysokej tráve a dobrodružstvá v lese a váš chlpáč si odtiaľ môže raz-dva doniesť domov suvenír v podobe kliešťa. Ako si poradiť s týmto čiernym pasažierom?

Kliešť na psovi – nepríjemná cena letných výletov

Kliešte sú parazity, ktoré sa živia krvou ľudí a zvierat. Ak váš pes chodí často von, pravdepodobne sa kliešťovi nevyhne a skôr či neskôr to budete musieť riešiť. Väčšina kliešťov je neškodná, no niektoré prenášajú závažné ochorenia, a tak je dôležité vedieť, ako sa im vyhnúť a ako sa ich zbaviť, keď ich už nájdete v kožuchu vášho psíka. Sú hnedej alebo sivej farby, majú lesklé telo vajcovitého tvaru, malú hlavičku a osem nožičiek. Zo začiatku sú veľmi maličké, pripomínajú špendlíkovú hlavičku, takže je ich ťažké uvidieť. Keď sa však nacicajú krvi, stmavnú a ich telo sa môže nafúknuť až do veľkosti nechtu na vašom malíčku.

Ako a kde kliešť číha na vášho psa

Kliešť striehne vo vysokej tráve či na kríčkoch na lúkach a v lesoch a hľadá si hostiteľa. Dokáže vycítiť teplo človeka či zvieraťa a tiež oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Ak ide okolo váš pes, kliešť nelení, šup, vylezie naňho, prelezie jeho srsťou a nájde si príjemné miestečko, usalaší sa tam, zavŕta sa do kože a lačne cicia červený kokteil, po ktorom tak túžil. Dnes sa kliešte vyskytujú aj v prostrediach, kde by ste ich predtým nenašli. Dávajte na ne pozor najmä v období od apríla do októbra.

Ako nájsť kliešťa na psovi

Po každej prechádzke po lese či dokonca aj vašej zarastenej záhrade by ste mali psíka dôkladne prezrieť, či sa naňho nezachytili nejaké kliešte. Prstami jemne, no dôkladne prečešte každý úsek jeho srsti tak, aby ste sa dostali až ku koži. Zvýšenú pozornosť venujte hlave a krku – okolo úst, ďasien a očí aj vnútri uší, pod bradou a pod obojkom, tiež mu skontrolujte srsť medzi prstami na labkách a v intímnej oblasti. Kliešte sa najradšej zahrabávajú na skrytých miestach, kde má pes jemnú kožu a málo chlpov. Keďže zo začiatku sú kliešte maličké, pomôžte si okrem zraku aj hmatom a dávajte pozor, či pod prstami nezacítite hrbolček. Niekedy môže kliešť pripomínať bradavicu, keď sa však prizriete lepšie, uvidíte, že mu spod tela vytŕčajú čierne nožičky. Pravidelné česanie srsti po prechádzkach môže tiež pomôcť odhaliť kliešťa ešte kým lezie po srsti. Češte srsť proti smeru rastu, aby ste takto jednoduchšie odhalili kožu.

Ako vybrať hlavičku kliešťa zo psa?

Po vyberaní kliešťa vždy kožu poriadne prezrite, aby ste sa uistili, že tam nič nezostalo. Čo spraviť, ak v psíkovej koži zostala zaborená hlavička kliešťa s hryzadlami? Vyberte celý zvyšok kliešťa, akoby ste psovi vyberali triesku a potom mu kožu vydezinfikujte. Ak tam hlavička totiž ostane, môže to viesť k infekcii. Miesto ešte nejaký čas sledujte, či nezačervená.

Ako vybrať kliešťa psovi

Ak objavíte kliešťa, je dôležité ho čím skôr vybrať. Môžete si prizvať pomocníka, ktorý psíka upokojí a podrží. Odhrňte chlpáčovi srsť, aby ste sa ku kliešťovi ľahko dostali. Pri vyberaní si dávajte pozor na to, aby ste kliešťa nerozpučili alebo nenechali vnútri hlavičku. Najlepšou metódou je kliešťa vytočiť z kože – nestláčajte ho ani ho nasilu neťahajte priamo von. Môžete použiť špeciálny háčik na vyberanie kliešťov alebo pinzetu. Postup:
  • Háčik na vyberanie kliešťov zasuňte popod kliešťa, čo najbližšie ku psíkovej koži. Použite správnu veľkosť nástroja podľa veľkosti kliešťa, tak, aby nebol voľný.
  • Otočte háčikom dva až trikrát, až kým nezacítite, že sa kliešť uvoľňuje. Keď sa kliešť poddá, ostane v háčiku a môžete ho vybrať.
  • Kliešťa zničte, aby nemohol opäť napadnúť vášho psa alebo vás. Kliešť je veľmi odolný parazit, a tak je osvedčeným prostriedkom kladivo.
  • Skontrolujte psíkovu kožu, či sa vám podarilo vybrať kliešťa celého a vyčistite mu ranku dezinfekčným prostriedkom. Umyte si ruky a vydezinfikujte aj háčik.
  • Kliešťa prípadne môžete uskladniť do nádobky s liehom, ktorú označíte dátumom, ak ho chcete zobrať k veterinárovi na rozbor, aby ste zistili, či bol prenášačom chorôb.
  • Aj keď ste kliešťa už vytiahli, stále je tu riziko, že vášho psíka nainfikoval, čo sa môže prejaviť až o niekoľko dní alebo aj omnoho neskôr, a tak na svojho chlpáča dozerajte a pravidelne kontrolujte miesto, kde ho kliešť uhryzol.

Upozornenie!

Metódy s použitím oleja, mydla alebo alkoholu nie sú vhodné a môžu spôsobiť viac škody než úžitku!

Ochrana proti kliešťom

Hoci psa pred kliešťami nikdy nebudete môcť ochrániť na sto percent, je mnoho spôsobov, ako znížiť riziko, že sa doňho zahryznú. Vyhýbajte sa miestam s vysokou trávou a radšej berte psíka po vyšliapaných cestičkách. Po prechádzkach psíka zakaždým prezerajte. Tiež si však so sebou na výlety nezabudnite zobrať háčik na vyberanie kliešťov a niečo na dezinfekciu.

Tipy na prevenciu pred kliešťami:

Tabletky

Len čo začne kliešť sať krv, otrávi sa a zahynie pred tým, než by stihol psa infikovať. Tabletky účinkujú približne 3 mesiace a podávajú sa na predpis od veterinára podľa váhy psíka.

Obojky proti kliešťom

Obsahujú chemické látky, ktoré odpudzujú a zabíjajú kliešte. Nefungujú ihneď, ale až po pár dňoch, keď sa prípravok rozšíri do celej kože, potom však účinkujú 4 až 8 mesiacov a často ničia aj iné parazity, ako napríklad blchy. Nevýhodou však je, že tieto chemické látky niekedy dráždia kožu psíka. V takom prípade zvoľte iný spôsob.

Špeciálne šampóny a spreje

Zahubia kliešte v psej srsti a tiež fungujú ako prevencia.

Roztoky proti kliešťom (spot-on prípravky)

Aplikujú sa tak, že sa nakvapkajú psovi na šiju a postupne sa odtiaľ rozšíria do celej kože. Kliešťa po zahryznutí prípravok zabíja. Táto metóda účinkuje približne 1 mesiac.

Očkovanie proti kliešťom pre psov

Psa môžete dať zaočkovať proti lymskej borelióze a ochranný efekt by mal vydržať jeden rok.

Ultrazvukové prívesky

Zatiaľ čo všetky ostatné spomínané spôsoby fungujú na princípe chemických látok, tieto prívesky na obojok vysielajú ultrazvukové impulzy. Hoci ľudia ani psy ich nepočujú, kliešte a blchy v blízkosti psa to odpudzuje. Výhodou je, že kým mu funguje batéria, prívesok účinkuje nepretržite.

Kliešť u psa príznaky lymskej boreliózy

Je dôležité kliešťa odstrániť hneď, keď si ho všimnete, lebo už po 24 – 48 hodinách môže psíka nakaziť. Tiež je tu nebezpečenstvo, že ak sa kliešť ešte neprichytil, môže sa na vašom psíkovi odviezť k vám domov a potom napadnúť vás alebo iných členov domácnosti. Väčšina kliešťov našťastie neprenáša choroby, ale je dobré byť opatrný, pretože najčastejším ochorením od kliešťa je lymská borelióza. Je to bakteriálna infekcia, ktorá po prisatí kliešťa vniká do krvi psa a odtiaľ do jeho nervového systému, na ktorý útočí. V najhoršom prípade môže spôsobiť zápal srdcového svalu či zlyhanie obličiek a viesť k smrti, ak nie je včas liečená. Našťastie sa dá liečiť antibiotikami. Zákerné na tejto chorobe je aj to, že si ju u psíka môžete nevšimnúť aj celé týždne až mesiace. Jej príznaky sa totiž prelínajú so symptómami mnohých iných problémov. Patrí sem:
  • letargia, skleslosť, apatia
  • bolesť kĺbov alebo opuchnuté kĺby
  • krívanie
  • horúčka
  • schudnutie
  • znížený apetít, nechutenstvo
  • zápal na mieste uhryznutia
  • neurologické problémy
  • opuchnuté lymfatické uzliny

Kliešť pes opuch

Ak ste psíkovi našli a vybrali kliešťa, dozerajte naňho ešte nejaký čas a dávajte pozor, či uňho nespozorujete tieto problémy a zmeny v správaní. Tiež pravidelne kontrolujte miesto, kde ho kliešť uhryzol, či nie je začervenané, opuchnuté alebo zapálené. Ak si uňho všimnete niektoré z týchto znakov, zájdite za veterinárom.

Pokračovať v čítaní 📖