Je váš pes ľavák, alebo pravák?

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že váš pes môže byť ľavák?

Áno, je to tak. Naši štvornohí kamaráti sa podobajú ľuďom vo viac veciach, než by ste hádali. Napriek tomu, že sa o tom veľa nerozpráva, viacero živočíšnych druhov vykazuje prvky dominancie ľavej, alebo pravej končatiny. U psíkov tomu nie je inak. V najväčšej svetovej štúdii venovanej tejto  problematike, ktorá bola publikovaná v Applied Animal Behaviour Science vedci skúmali 17 901 psíkov. Čo zistili? 

K čomu vedci dospeli?

pes lavak alebo pravak

V štúdii testovali prirodzený reflex psíka natiahnuť sa labkou za maškrtou. Ak je psík ľavák, pri opakovaní tohto pokusu vo väčšine prípadov použije ľavú labku a naopak. Nutné je aj povedať, že rovnako ako u ľudí, nie každý jedinec musí mať dominantnú končatinu. 

Ak si myslíte, že väčšina psíkov s preferenciou je pravákov, výsledky vás možno prekvapia. U psíkov je pomer pravákov a ľavákov podstatne vyváženejší ako u ľudí.

pes lavak alebo pravak vysledky

Celkovo vzaté, štúdia jasne ukazuje, že väčšina psov má jednu z končatín dominantnú, rovnako ako u ľudí. Avšak zatiaľ čo približne každý štvrtý psík je bez preferencie, obojručných ľudí je len zhruba 1%. Ďalším zaujímavým zistením bolo, že percentuálny podiel psov ľavákov je podstatne vyšší ako u ľudí. Čím to je spôsobené štúdia nezistila, ale môžme hádať, že vplyv môže mať výučba v školách, ktorá sa hlavne v minulosti snažila ľavákov preúčať na písanie pravou rukou.

Ako zistiť či je váš psík ľavák, alebo pravák?

tip ako vybrat hlavolam pre psa
Spravte si doma zábavný experiment! 
  1. Zožeňte si plastovú, alebo kartónovú trubku dlhšiu a širšiu ako psíkova labka.
  2. Umiestnite maškrtu takmer na koniec trubky.
  3. Sledujte, ktorou labkou psík vytiahne maškrtu.
  4. Postup zopakujte viackrát.

 

Autor: Martina z Hafkonaut.sk

 

Referencie

Kirsty Laverack, Thomas W. Pike, Jonathan. J. Cooper, Elisa Frasnelli (2021). Vplyv pohlavia a veku na používanie labiek u veľkej vzorky psov (Canis familiaris). Applied Animal Behaviour Science, 238, 105298.

hlavolamy pre psov banner hlavolamy pre psov banner mobile

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom