Kŕmenie psa - čo treba vedieť

Určite chcete žalúdok svojho chlpáča uspokojiť stravou, ktorá bude mať všetky potrebné živiny a zároveň mu bude chutiť. Ako sa v tom ale vyznať? Na jednej strane sú rôzne tabuľky a diagramy, v obchode na vás z políc civejú zástupy rôznych konzerv a balíkov granúl, medzi ktorými si musíte vybrať, a pod stolom váš chlpáč robí veľké oči na váš obed. Ako, kedy a čím kŕmiť vášho psíka záleží od mnohých parametrov – od jeho veku, veľkosti, plemena aj fyzickej aktivity. Tento článok vám priblíži, ako sa v tom vyznať.

V tomto článku sa dozviete:

Potrava pre psov

Granule alebo strava z konzervy?

Hoci sú pôvodom a stavbou tela psy mäsožravce, ich nadobudnutá schopnosť stráviť množstvo rôznych surovín z nich robí všežravce. Najdôležitejším princípom pri kŕmení psa je, aby jeho strava bola vyvážená a obsahovala všetky potrebné živiny. Môžete si vybrať z veľkého množstva psieho krmiva. Väčšina ľudí uprednostní suché granule, ale na výber je aj jedlo v konzerve. Výhoda granúl spočíva v tom, že sú lacnejšie a vydržia dlhšie než konzervované jedlo. Šťavnaté jedlo z konzervy môže vášmu miláčikovi chutiť viac, ale ak si naňho zvykne, asi budete mať neskôr problém presvedčiť ho, aby jedol granule. Čo si zvolíte, je už len na vás a vašom chlpáčovi, zásadou však je nekupovať hocijaké najlacnejšie granule, len aby ste ušetrili na cene, ale vybrať si psie krmivo od kvalitného a osvedčeného výrobcu, aby ste si boli istí, že váš pes z jedla prijme všetky potrebné živiny.

Ďalšie jedlo vhodné pre psa

Pes môže prežiť celý svoj život na strave z granúl a získať z nich všetko, čo potrebuje. Ak mu však chcete jedálniček ozvláštniť inými lahôdkami, môžete ku granulám primiešať aj trošku vareného mäsa, rýb, zeleniny alebo ryže. Vyhnite sa ale ľudským pochutinám – omáčkam, koreninám, sladidlám a podobne. Tu je zoznam potravín, ktoré by ste vášmu miláčikovi nikdy nemali dávať jesť. Varená dyňa alebo nastrúhaná mrkva dodajú vášmu psíkovi extra vlákninu. Občasne mu môžete dať obhrýzať kosť, čo prispeje k jeho dentálnej hygiene – pozor ale, iba surovú! Varená kosť sa môže roztrieštiť a poraniť ho zvnútra, ak ju zhltne. So surovými mäsitými kosťami je spojené aj nebezpečenstvo nákazy baktériami alebo parazitmi, takže buďte veľmi opatrní a radšej sa najskôr poraďte s veterinárom, či a aké kosti sú pre vášho psa vhodné. A ak chcete svojho malého labužníka raz za čas potešiť niečím skutočne špeciálnym, upečte mu túto zdravú psiu tortu!

Maškrty pre psov

Je ťažké odolať veľkým očiam úpenlivo sa vás dívajúcim spopod stola. Pre dobro vášho chlpáča je ale lepšie, ak odoláte. Ľudské jedlo nie je pre psov vhodné a vytvorí nesprávne očakávania, preto je lepšie dodržiavať pravidelný režim kŕmenia. Ak chcete odmeniť vášho psíka, napríklad pri cvičení, pochúťkou, započítajte množstvo maškŕt do celkového množstva krmiva, aby ste vášho psíka omylom neprekrmovali. Nadváha u psa môže viesť k mnohým zdravotným problémom ako je cukrovka, problémy so srdcom a kĺbmi. Maškrty by mali tvoriť najviac 10% celkovej stravy psa. Dajú sa buď kúpiť v chovateľských potrebách alebo si môžete vyrobiť vlastné, nízko-kalorické – obľúbenou pochúťkou pre psov sú malé kúsky mrkvy alebo jablka. Napokon, je mnoho spôsobov, ako odmeniť vášho psíka, ktoré ho potešia rovnako, ak nie viac – venovanie sa mu, hranie sa s ním a maznanie sa.

Ako kŕmiť psa?

Kŕmenie psa podľa váhy

Šteniatka potrebujú na pomer svojej váhy jesť viac ako dospelé psy, pretože z jedla získavajú energiu na rast. Vo všeobecnosti platí, že šteniatka by mali jesť porciu krmiva o veľkosti 5-6% svojej aktuálnej hmotnosti, zatiaľ čo dospelé psy iba 2-3% svojej ideálnej hmotnosti. Toto pravidlo však určuje iba približnú veľkosť dávky, pretože veľa závisí od plemena. Rôzne druhy granúl a konzerv sú uspôsobené pre odlišné nutričné potreby rôznych plemien podľa veľkosti. Miera aktivity tiež môže zmeniť, koľko váš psík bude potrebovať jesť. Každý výrobca granúl na obale ponúka špecifické odporúčané porcie. Ak je váš psík mimoriadny športovec a behá po lese každý deň, alebo, naopak, je starší a radšej sedí vedľa vás na gauči, je potrebné, aby ste tieto porcie upravili v závislosti od toho, koľko energie za deň váš psík vynaloží a teda koľko kalórií potrebuje prijať.

Kŕmenie šteniat

Už keď sú maličké, vo veku 2-3 týždňov, šteniatka môžu začať jesť malé porcie granúl zmiešaných s vodou, čo im dodá mäkkú, kašovitú konzistenciu. Od šiestich týždňov môžete začať uberať množstvo pridanej vody, až ich postupne začnete servírovať suché. Medzi 8-16 týždňami by mali granule pre šteniatka tvoriť hlavnú časť ich jedálnička, hoci môžete prihodiť aj trošku varenej zeleniny, ryže alebo mäsa. Nedávajte im v tomto veku ale surové jedlo. Až po dovŕšení 16 týždňov im postupne môžete ponúknuť aj surové kosti (ak je to pre nich vhodné). V tomto období im rastú trvalé zuby a ak dostanú kosti na obhrýzanie, malo by ich to odradiť od žutia vašich topánok. Keď psíkovi meníte stravu, robte to postupne malými krôčikmi, aby ste ho nevyviedli z miery – vmiešajte zakaždým trochu viac nového jedla do starého, až kým ho celé nenahradíte.
Granule pre šteniatka sa líšia od granúl vytvorených pre dospelé psy, pretože v rôznom veku majú psy odlišné metabolické potreby. Granule pre šteniatka obsahujú viac bielkovín a viac kalórií, pretože potrebujú veľa energie na rast a na šantenie sa pri hre. Tiež sú menšie než granule pre dospelé psy, aby ich šteniatka jednoduchšie rozhrýzli a prehltli. Majte na pamäti, že rôzne plemená psov dospievajú v odlišnom veku. Malé a stredné plemená zväčšia dospievajú, keď dovŕšia rok, ale väčšie plemená potrebujú dlhší čas – niekedy až dva roky. Podľa toho, kedy váš psík dovŕši dospelosť, postupne prejdite na granule pre dospelé psy.

Kŕmenie psa dávkovanie

Na internete môžete nájsť mnoho tabuliek, ktoré udávajú, koľko gramov krmiva je potrebných pre psa v danom veku a danej veľkosti. Je však dôležité brať tieto čísla iba ako približné ukazovatele, nezabúdať na to, že každé krmivo má iné zloženie a teda aj vlastnú tabuľku. Treba si prečítať informácie od výrobcu vášho krmiva, alebo sa poradiť s veterinárom.

Ako často kŕmiť psa

Frekvencia kŕmenia závisí od veku vášho psíka. Šteniatka potrebujú jesť menšie porcie a častejšie, lebo ich trávenie ešte nie je vyvinuté tak ako u dospelého psa. Zo začiatku, zvyčajne ešte keď sú u chovateľa, sú šteniatka kŕmené 4-6-krát za deň. Vo veku 6-12 týždňov, čiže v čase, keď ste si šteniatko pravdepodobne zobrali k sebe, sa odporúča kŕmiť ho 4-krát za deň v pravidelných intervaloch. Vo veku 3-6 mesiacov môžete znížiť frekvenciu kŕmenia na 3 porcie za deň a po dovŕšení pol roka by vášmu miláčikovi už mali stačiť len dve jedlá – raňajky a večera, a tak to ostane po celý jeho dospelý život.

Kŕmenie psa z ruky

Kŕmenie psa z ruky namiesto sypania granúl do jeho misky má niekoľko výhod:
  • prehĺbi puto a vzájomnú dôveru medzi vami a vašim miláčikom
  • je vhodné najmä pre bojazlivé, nervózne alebo hanblivé psy, ktoré sa boja ľudí – pomôže im to spojiť si vás s pocitom nasýtenia a bezpečia, čo môžete neskôr rozšíriť aj na ostatných členov rodiny
  • naučí vášho psíka trpezlivosti a sebakontrole, pretože len vy kontrolujte to, či ruku necháte otvorenú, alebo ju zatvoríte, ak začne hrýzť alebo neposlúchať
  • spomalí to vášho chlpáča, ak je to malý pažravec a všetko vždy zhltne na jeden šup a je mu potom z toho zle – kŕmením z ruky vy nastavíte tempo kŕmenia

Tipy na správne kŕmenie

Na záver ešte niekoľko tipov, ako zabezpečiť, že váš spôsob kŕmenia bude korunovaný úspechom a váš miláčik nasýtený a spokojný:
  • vždy si pozorne prečítajte obal krmiva a odporúčané množstvo podľa veku a veľkosti plemena, pretože rôzne značky sa od seba budú líšiť
  • vždy dbajte na to, aby mal váš psík misku s čistou vodou plnú a dostupnú
  • ak váš psík je príliš rýchlo, môžete ho spomaliť použitím spomaľovačov kŕmenia
  • kŕmte vaše šteniatko mimo od vecí, ktoré by ho mohli rozptyľovať – ako napríklad hračky a ďalší ľudia
  • nekŕmte ho tesne pred alebo po cvičení
  • ak vaše šteniatko nie je spokojné s granulami, lebo sú príliš tvrdé, skúste ich trochu navlhčiť teplou vodou, aby zmäkli

Pokračovať v čítaní 📖