Štekanie – rozumiete vášmu psovi?

Kto si niekedy neprial, aby jeho pes dokázal rozprávať ľudskou rečou? Ale nie, váš chlpáč na vás len upiera veľké oči, šteká, kňučí a zavýja, ale ako uhádnuť, čo vám chce povedať? Treba mu cikať alebo sa len chce ísť von hrať? Vrčí zo zábavy alebo preto, že sa mu hra už prestala pozdávať? Je za oknom lupič alebo váš psík len dostal chuť na pochúťky, čo sú hore na skrini a nevie sa k nim dostať? Hoci niekedy vám jeho tón môže byť jasný, v iných prípadoch sa v reči psov človek vyzná len ťažko. Komunikácia je dôležitá v každom vzťahu a vzťah medzi majiteľom a psom nie je výnimkou. Veľa vám napovie jeho reč tela, ale ak správne pochopíte aj zmysel zvukov, ktoré vydáva, porozumenie medzi vami sa dostane na novú úroveň. Poďme teda nazrieť do psieho slovníka!

Tón, dĺžka a opakovanie – tri kľúče k porozumeniu

Výška tónu

Tak ako u ľudí, aj u psov tón často mení význam celého odkazu. Vysoké tóny štekania majú zväčša pozitívny ráz – značia hravosť, vzrušenie, nadšenie či pozvanie do hry. Pozor ale – váš pes môže štekať vysokým tónom, aj keď ho niečo vystrašilo. Naopak, hlboké tóny štekania sú väčšinou známkou agresivity, podozrievavosti či pocitu ohrozenia a majú za úlohu zastrašiť a odplašiť. Samozrejme, rozsahy hlasu jednotlivých plemien sa od seba dosť líšia – štekanie čivavy sa vždy bude nachádzať vo vyšších polohách než štekanie napríklad nemeckého ovčiaka. Každý pes však má vlastné rozmedzie vysokých a nízkych tónov.

Dĺžka štekania

Čím dlhšie štekanie trvá, tým je možno otravnejšie, ale zároveň signalizuje vyššiu dôležitosť správy a váš pes chce, aby ste jej venovali pozornosť. Zatiaľ čo kratučké šteky prezrádzajú, že psíka niečo náhle prekvapilo, vyľakalo či zaujalo, dlhé súvislé štekanie má za úlohu komunikovať špecifickú informáciu. Je možné, že sa pes snaží upozorniť na neznámeho človeka pri bráne alebo inú vec, ktorá ho znepokojila. Keď si splní svoju úlohu – vy si všimnete, čo vám naznačuje a vyriešite to – mal by stíchnuť. Ak však štekanie neustáva, môže byť spôsobené tým, že psík je príliš stimulovaný alebo sa, naopak, nudí.

Opakovanie

Opakované krátke šteky zvyčajne poukazujú na naliehavosť toho, čo sa vám psík snaží oznámiť. Čím rýchlejšie šteká, tým nástojčivejšie si pýta vašu pozornosť. Podľa situácie budete vedieť zistiť, či je opakované štekanie vyvolané vzrušením alebo strachom. Naopak, jediné osamelé zašteknutie značí, že psíka čosi zaujalo, otrávilo, alebo je to pozdrav na privítanie.

Vedeli ste, že psy štekajú iba na ľudí?

Je to naozaj tak! Divé psy či vlky nekomunikujú pomocou štekania, ale iných zvukov, napríklad vytia, vrčania a kňučania. Štekajú len veľmi zriedka, keď chcú zburcovať svorku na poplach. V lese je lepšou alternatívou vytie, zvuk, ktorý dokážu udržať dlhšie a šíri sa lepšie na dlhé vzdialenosti, a tak sa ním môžu dorozumieť, aj keď sú ďaleko od seba. Štekanie sa u našich domácich miláčikov teda muselo rozvinúť, odkedy žijú s nami, lebo je to ich spôsob komunikácie výhradne s ľuďmi. Hoci domestikované psy na seba niekedy štekajú, je to pravdepodobne naučené, a nie vrodené správanie. Komunikácia medzi psami je väčšinou založená na iných zvukoch než štekaní a veľkú rolu v nej hrá reč tela a pachy. Takže nabudúce, keď bude váš pes štekať, dobre počúvajte – je to určené vám!

Ďalšie zvuky

Tak ako u ľudí, aj u psov tón často mení význam celého odkazu. Vysoké tóny štekania majú zväčša pozitívny ráz – značia hravosť, vzrušenie, nadšenie či pozvanie do hry. Pozor ale – váš pes môže štekať vysokým tónom, aj keď ho niečo vystrašilo. Naopak, hlboké tóny štekania sú väčšinou známkou agresivity, podozrievavosti či pocitu ohrozenia a majú za úlohu zastrašiť a odplašiť. Samozrejme, rozsahy hlasu jednotlivých plemien sa od seba dosť líšia – štekanie čivavy sa vždy bude nachádzať vo vyšších polohách než štekanie napríklad nemeckého ovčiaka. Každý pes však má vlastné rozmedzie vysokých a nízkych tónov.

Kňučanie:

Hoci psy môžu vydávať kňučiace zvuky aj od vzrušenia a príjemného očakávania, často kňučia v obavách z niečoho – kňučanie je spojené s úzkosťou a strachom. Tiež môže byť znakom, že psíka niečo bolí. Psy však kňučia, aj keď žobrú o jedlo od stola – pozerajú sa na vás veľkými očami a kvília, aby vás zlomili a vy ste im čosi hodili. Kňučanie však nemusí byť spojené s jedlom. Môžu sa vám ním snažiť naznačiť, že od vás chcú niečo iné – napríklad im zapadla loptička pod skrinku a nedokážu sa k nej dostať.

Zavýjanie:

Mnohé psy reagujú zavýjaním na poplašné sirény, húkačky či podobné vysoké zvuky. Zavýjanie môže mať mnoho významov – psy ním zvolávajú svoju svorku domov, ale tiež oznamujú, že v ich teritóriu nachádza niekto cudzí. Zavýjanie však môže aj signalizovať, že sa psík cíti ignorovaný, vystresovaný, úzkostlivý a chce získať vašu pozornosť. V niektorých prípadoch je to jeho prejav bolesti a zavýjaním plače.

Vrčanie:

Pes môže priateľsky vrčať pri hre, keď je do nej veľmi zanietený a užíva si zábavu. Vrčanie však zväčša počujete v situáciách, keď sa pes cíti ohrozený a snaží sa druhého psa či človeka odplašiť. Tiež môže značiť, že si pes niečo odhodlane stráži a nehodlá si to nechať zobrať – či už je to váš dom alebo jeho obľúbená hračka, ktorú sa mu snažíte vziať, lebo ju treba vyprať. Pri vrčaní buďte opatrní, lebo je to varovanie, za ktorým môže nasledovať aj pohryznutie.

Malý slovník psieho štekania:

1. Varovné štekanie

Ako znie: rýchly sled intenzívnych štekov s prestávkami, začne náhle Čo sa vám snaží oznámiť: „Niečo nie je v poriadku, poď sem! Pred bránou je niekto neznámy. Ty zostaň tam a nepribližuj sa.“
Ako zareagovať: Psík prestane štekať, keď bude mať pocit, že hrozba bola zažehnaná, napríklad keď mu ukážete, že návštevník pred bránou je len elektrikár, ktorého poznáte a pustíte ho dnu.

2. Nespokojné štekanie

Ako znie: jediné vysoké šteknutie/písknutie alebo vysoké šteky sprevádzané kňučaním Čo sa vám snaží povedať: „Stúpil si mi na chvost! / Táto hra sa mi už nepáči, je to na mňa príliš!”
Ako zareagovať: Zistite, čo vášmu psíkovi spôsobuje bolesť či nespokojnosť, pomôžte mu a upokojte ho.

3. Osamelé štekanie

Ako znie: ojedinelé šteky s dlhými pauzami, môže byť sprevádzané aj kňučaním či zavýjaním Čo sa vám snaží povedať: „Som veľmi osamelý. Kde sú všetci? Je tu niekto? Som tu, počujete ma?“
Ako zareagovať: Váš psík sa cíti veľmi osamelý, trpí úzkosťou z odlúčenia a šteká preto, aby na seba upozornil a získal spoločnosť. V pauzách medzi štekaním načúva, či mu niekto odpovie. Nemali by ste ho nechávať doma dlho samého. Kým ste preč, skúste mu nechať rôzne hračky, lízacie podložky či hlavolamy, ktoré ho medzitým zabavia. Môžete mu tiež nechať kus vášho oblečenia, ktorého známa vôňa ho upokojí. Ak viete, že budete celý deň mimo domu, zoberte ho do psej škôlky.

4. Požadovačné štekanie

Ako znie: opakované ostré štekanie a kňučanie Čo sa vám snaží oznámiť: „Daj mi kúsok zo svojho koláča. No tak, prosím, aspoň hrozienko! Prosím, prosím! Pozri sa sem, nepočuješ ma? Alebo aspoň trochu z tých pamlskov. Ešte som hladný, naozaj, pozri, som strašne vyhladovaný, potrebujem viac pamlskov.“
Ako zareagovať: Tohto asi najotravnejšieho zo všetkých druhov štekania sa zbavíte len vtedy, keď prídete na to, odkiaľ sa u vášho psíka vzalo. Ak váš psík prosíka a otravuje štekaním, je to pravdepodobne vaša vina alebo vina niekoho z vašej domácnosti. Dávate mu niekedy jedlo pod stolom, lebo ho chcete potešiť a ak začne štekať, lebo chce viac, podľahnete, aby ste od neho mali pokoj? Jediným riešením je zaťať sa a nepoddať sa jeho žobraniu, aj keď vás bude otravovať. Ignorujte ho alebo odíďte do inej izby. Postupne sa psík naučí, že mu štekanie nepomôže, a tak s ním prestane. Viac rád, ako odnaučiť psíka štekať, nájdete tu.

5. Hravé štekanie

Ako znie: reťazec rýchlych hlasných štekov, ktoré vytrysknú so vzrušením Čo sa vám snaží povedať: „Toto sa mi veľmi páči! / Už ťa skoro mám! Ja ťa chytím!”
Ako zareagovať: Podľa tónu budete vedieť rozpoznať, či si psík hru ešte stále užíva. Ak je spokojný a vzrušený, nechajte ho zabávať sa!

6. Pozvanie hrať sa

Ako znie: hrrrr-uff! – vysokým tónom, opakovane a vzrušene Čo sa vám snaží povedať: „Konečne si tu, poďme sa hrať! / Jéj, vôdzka – ideme na výlet!“
Ako zareagovať: Zoberte svojho nedočkavého chlpáča von a doprajte mu zábavu, na ktorú sa teší!

Pokračovať v čítaní 📖