Ako sa starať o chrup psa?

Čistenie zubov u psov je, povedzme si úprimne, nie celkom príjemná činnosť, a tak nie je prekvapivé, že ide o oblasť starostlivosti o psa, ktorú mnoho ľudí zanedbá. Problémy so zubami a ochorenia ústnej dutiny sú však u našich chlpáčov veľmi časté, nasledujú hneď za infekciami uší, a tak by ste si mali dať záležať na ich prevencii a pravidelnej dentálnej hygiene vášho psa. Zaraďte čistenie zubov do celkovej wellness rutiny ako je česanie srsti, kúpanie a strihanie pazúrikov. Týka sa to najmä menších psov ako maltezáky, čivavy a yorkšírske teriére a plemená so skráteným ňufáčikom ako mopslíky či francúzske buldočky, ktoré sú obzvlášť náchylné na problémy so zubami.

Vedeli ste, koľko zubov má pes?

Psy majú 42 zubov, teda o 10 viac ako ľudia!

Zubný kameň u psov

Zubný povlak sa pri nedostatočnej starostlivosti o zuby môže zmeniť na zubný kameň, čo často vedie k zapáleniu ďasien a paradentóze. Zubný kameň sa už nedá zoškrabať kefkou, ale budete musieť ísť k veterinárovi, aby ho odstránil ultrazvukom. V najhoršom prípade môže zápal ďasien prerásť do ďalších zápalov v tele a spôsobiť ochorenia srdca, pečene a obličiek. O dôvod viac, prečo dentálnu hygienu u psa nepodceniť!

Znaky, že váš pes má problémy so zubami:

  • zhoršujúci sa zapáchajúci dych
  • vypadávajúce alebo uvoľnené zuby
  • podráždené alebo krvácajúce ďasná
  • zažltnuté či hnedé zuby
  • odmietanie jesť

Čistenie zubov u psa

1. Špeciálna zubná pasta pre psov

Nikdy nepožívajte zubné pasty pre ľudí! Majú v sebe zložky, ktoré sú pre psy toxické. Dobrou voľbou je enzymatická zubná pasta pre psy. Obsahuje enzýmy, ktoré rozkladajú zubný povlak, zbavujú sa baktérií v ústach a prinášajú svieži dych. Psiu pastu nájdete v mnohých príchutiach, ktoré sa budú vášmu miláčikovi pozdávať, či už je to chuť hovädzieho či kuracieho mäsa alebo arašidového masla.

2. Zubná kefka pre psa

Môžete použiť mäkkú zubnú kefku pre deti, ale v potrebách pre psy nájdete aj veľa rôznych kefiek vyrobených špeciálne pre našich chlpáčov. Od plemena psa bude závisieť, akú veľkosť kefky budete potrebovať. Obľúbeným druhom je gumená kefka, ktorú si nasuniete na prst a takto priamo prstom šúchate psovi po zuboch. Tiež si môžete vybrať medzi kefkami so zahnutou rúčkou a dvojhlavými či trojhlavými kefkami, ktoré vám umožnia čistiť naraz niekoľko plôšok zuba – zdola, z prednej aj zadnej strany.

3. Ako často čistiť zuby?

Ideálne každý deň. Ak však viete, že sa vám to nepodarí, čistite psíkovi zuby aspoň 3x za týždeň a pomedzi to mu dajte nejaké dentálne maškrty alebo hračky.

4. Ako si pes zvykne na čistenie zubov?

Začnite už od šteniatka. Najskôr si psík bude musieť zvyknúť na to, že sa mu dotýkate zubov a ďasien. Jemne mu prejdite prstom alebo handričkou po zuboch – z vonkajšej strany, aby vás nepohrýzol. Keď si na to zvykne, dajte mu ochutnať trochu psej zubnej pasty, aby sa s ňou zoznámil. Potom mu môžete začať zľahka prechádzať handričkou / prstom so zubnou pastou po niekoľkých zuboch. Keď to už bude brať ako normálnu aktivitu, ktorá mu neprekáža, môžete začať používať zubnú kefku.

Ďalšie užitočné tipy

Na čistenie zubov si vyberte čas, keď je psík pokojný, napríklad je unavený po prechádzke a okolo sa nenachádzajú žiadne veci alebo ľudia, čo by ho mohli rozrušiť. Počas čistenia zubov sa mu upokojujúco prihovárajte, hladkajte a chváľte ho. Keď skončíte, odmeňte ho pochúťkou alebo hrou.

Vedeli ste, že..?

Dôvodom, prečo mliečne zuby šteniatok sú také ostré, je, že ich čeľusť ešte nemá plnú silu zovretia ako u dospelých psov, a tak im tieto ostré zuby pomáhajú žuť tvrdú potravu. Spomeňte si na to nabudúce, keď sa vám zaryjú do ponožky!

Ďalšie spôsoby, ako udržiavať chrup psa zdravý

Správny jedálniček ako súčasť starostlivosti o psie zuby

Suché granule sú pre psie zuby lepšie než vlhká strava z konzervy, pretože ich hryzenie odstraňuje zubný povlak. Vyhnite sa najmä sladkým alebo škrobovitým maškrtám, lebo podporujú rast baktérií v ústach.

Dentálne hračky na hryzenie chránia zuby psa

Sú navrhnuté tak, že keď ich psík hryzie, vytŕčajúce výstupky hračky sa dostanú do vrúbkov zubov a odstránia z nich povlak. Ich hryzenie tiež stimuluje ďasná, prekrvuje ich a prispieva k ich zdraviu.

Chrup psa a dentálne prísady do vody

Psiu ústnu vodu stačí priliať do misky s vodou, z ktorej psík zvyčajne pije. Toto riešenie je vhodné najmä pre psy, ktoré si nenechajú dať siahnuť do papule pod žiadnou podmienkou. Tieto ústne vody sú takmer bez chuti, aby si ich váš miláčik nevšimol.

Dentálne maškrty

Často sú vyrobené z odolného materiálu, ktorý podporuje dlhé žuvanie a niektoré majú v sebe pridaný vitamín D a vápnik pre silné zuby. Pozor ale na to, aby ste ich psíkovi nedali priveľa. Jedna za deň postačí a treba ju zarátať do celkovej stravy psa. Predsa len, sú to maškrty a môžu viesť k nadváhe

Pomôcky na lízanie

Patrí sem napríklad miska so špeciálnym textúrovaným vnútrom, ktorá počas lízania odstraňuje psovi baktérie z jazyka. Väčšinu baktérií v ústach totiž nenájdete na psích zuboch, ale na jeho jazyku! Povedie to k sviežejšiemu dychu, zdravším zubom a ďasnám. Akt lízania tiež podporuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú pri dentálnej hygiene. Lízacia podložka funguje podobne a môžete na ňu aj natrieť psiu zubnú pastu.

Vypadávanie zubov u psa

Psy počas dospievania podobne ako ľudia vymenia svoje mliečne zuby za trvalé. Šteňatá sa rodia bezzubé a počas prvých pár mesiacov im narastie ich prvých 28 mliečnych zubov. Tie sa zvyčajne ešte počas prvého roku života postupne začnú kývať a takmer bezbolestne vypadnú. Jedná sa o takzvaný proces prezubovania. Dospelé psy môžu ale tiež občas prísť o jeden, či viac zubov. Dôvodov môže byť viacero. Najčastejšou príčinou je paradentóza a pokročilý vek.

Čo robiť keď psovi vypadávajú zuby

Najlepším spôsobom ako bojovať s vypadávaním zubov u vášho psíka je prevencia. Nezabudnite pravidelne kontrolovať zuby a ďasná vášho chlpáča, či sa na nich nevyskytujú známky kazu, alebo poranenia. Dôležité je nezanedbať ani pravidelné odborné čistenie zubov u vášho veterinárneho lekára. Predchádzať poškodeniu zubov môže pomôcť aj využitie vhodných hračiek na žuvanie a vyhýbanie sa tvrdým, alebo abrazívnym potravinám (napríklad tvrdé maškrty, kosti, alebo parožie).

Keď je problém akútny

Ak máte staršieho psíka a prišli ste na to, že mu vypadol jeden, alebo viacero zubov objednajte sa u svojho veterinára. Vypadávanie zubov u starších psíkov môže byť príznakom vážnejšieho problému ako je ochorenie obličiek, alebo cukrovka. V lepšom prípade môže odporučiť vykonanie odbornej zubnej hygiény, alebo iné úkony, aby zachránil zostavajúce zuby. Častým odporúčaním je tiež úprava stravy a zaradenie suplementov na podporu zdravia zubov.

Pokračovať v čítaní 📖