Ukľudnenie psa na Silvestra

Pes a silvester

Silvester môže byť pre mnohé psy strašidelným obdobím, pretože sa boja ohňostrojov. V skutočnosti je 1. január často najrušnejším dňom v roku v útulkoch pre zvieratá, pretože domáce zvieratá v strachu utekajú z domu a na druhý deň ich nájdu stratené a zmätené.

Tipy pre kľudnejší Silverster so psom

Aktualizujte údaje z čipu v Centrálnom registri spoločenských zvierat!

Množstvo psíkov, ktorí sa po Silverstri nájdu majú síce čip, no ten nie je registrovaný v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Neregistrovaný čip znamená, že v systéme nie sú údaje o zvierati ani majiteľovi. Chýbajúca adresa a telefónne číslo môže skomplikovať vrátenie nájdených zvierat. Skontrolujte si, či sú vaše údaje aktuálne na: CRZP. Ak nie, bezodkladne požiadajte svojho veterinára o aktualizáciu.

Pripravte svojho psa

Začnite tým, že svojho psa zoznámite so zvukom ohňostroja. Pomôcť vám môže napríklad video na YouTube! Keď sa ozve zvuk ohňostroja z videa, hrajte sa so svojím psíkom! Rozbaľte hračky a pamlsky, aby si váš pes začal spájať zvuky ohňostroja s dobrými, zábavnými vecami!

Poskytnite svojmu psovi bezpečný priestor

Niektoré psy sa budú cítiť upokojené, ak budú mať svoj vlastný bezpečný priestor, kde sa môžu ukryť počas desivých výbuchov petárd.
  • Vyberte najtichšie miesto v byte
  • Dobrou voľbou môže byť kúpeľňa, pivnica alebo miestnosť bez okien
  • Pred ohňostrojom zatiahnite okná a závesy
  • Psíkovi v tejto miestnosti pripravte jeho pelech a niekoľko obľúbených hračiek

Nechajte zapnutý televízor, alebo rádio

Zvuk rádia, alebo televízie môžu pomôcť odvrátiť pozornosť vášho domáceho miláčika od burácajúcich zvukov ohňostroja.

Rozptýľte pozornosť psa chutnými hračkami

Zamestnajte hlavu psíka niečím lepším, ako strachom z ohňostrojov! Dajte mu dobrú hračku na žuvanie, alebo hlavolam pre psa, ktorý ho zamestná. Ďalšou obľúbenou stratégiou ako psíka rozptýliť a zmierniť jeho stres je zamestnať ho lízaním. Lízanie psíka upokojuje, takže ak mu pripravíte pred polnocou lízaciu podložku s jeho obľúbenou maškrtou priebeh Silvestra zvládne vo väčšej pohode.
unaveny kludny pes na silvestra

Unavte svojho domáceho miláčika

Počas dňa sa pokúste vziať svojho psíka na poriadne dlhú prechádzku, aby sa unavil. Ako sa hovorí - "unavený pes je šťastný pes". Vyvenčenie vášho psíka môže znížiť jeho úzkosť a môže zabrániť tomu, aby bol neskôr večer, keď vypukne ohňostroj, príliš nervózny.

Tabletka pre psa na Silvestra?

Pre niektoré psy môžu byť liekmi najlepším riešením. Ak ste skúsili všetko ostatné neváhajte sa poradiť so svojim veterinárom, či by pre vášho psíka nebolo vhodné predpísať niečo pre pokojnejšie zvládnutie Silvestra.

Zostaňte doma (ak môžete)

Toto samozrejme nie je pre každého, ale v konečnom dôsledku bude najlepšie, ak môžete počas ohňostroja zostať so svojím štvornohým miláčikom doma. S vami po boku sa budú cítiť oveľa šťastnejšie a bezpečnejšie!

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom