Ako naučiť psa cikať vonku

Ako naučiť psa na wc?

S malým šteniatkom je vždy veľa zábavy, ale dokáže narobiť aj veľkú neplechu. Ak chcete mať podlahy a koberce čím skôr opäť čisté, tu je zopár užitočných tipov, ako naučiť psa cikať vonku.

Čítajte reč tela vášho psíka

Určite nepotrvá dlho, kým začnete rozpoznávať správanie vášho šteniatka, ktoré ohlasuje, že sa potrebuje ísť vyvenčiť – začne chodiť v kruhu, ňuchať okolo seba, pripraví sa do čupiacej polohy alebo začne kňučať, prípadne si sadne pred dvere. Každý pes je trochu iný, ale hneď, keď zazriete typické prejavy toho vášho, ako sa pripravuje vycikať na váš koberec, rýchlo ho vezmite von.

Použite špeciálny povel

Dobrou metódou je naučiť psíka spojiť si istý povel s vykonávaním potreby. Aby si vytvoril túto asociáciu, zo začiatku mu dajte tento povel vždy, keď už začne vykonávať potrebu, napríklad s nadšením povedzte „cikaj!“ hneď, ako začne vonku cikať. Po pár dňoch už môžete povel použiť, keď budete chcieť, aby sa vonku vyvenčil a keďže si spojil toto slovo s cikaním, hneď to jeho telo popchne k tomu, aby spustilo fontánku.

Odmeňte ho...

Keď sa váš maznáčik vyvenčí na správnom mieste, odmeňte ho granulou alebo chutnou pochúťkou, veselo ho pochváľte a pomaznajte sa s ním, aby vedel, že je veľmi šikovný a ste naňho hrdí. Povzbudí ho to k tomu, aby to znovu zopakoval a naučí sa chodiť venčiť rýchlejšie, lebo bude mať dobrú motiváciu. Je dôležité odmeniť ho hneď, ako skončí s cikaním, inak pre neho odmena nebude mať zmysel, lebo už zabudne na to, čo sa stalo predtým. Ak sa mu bude dariť chodiť von bez nehôd, po čase môžete postupne upúšťať od pochúťok a postačí mu slovná pochvala.

...ale netrestajte!

Trestať šteniatko za to, že sa vykakalo na parkety, ho naučí iba báť sa vás. Jeho správanie sa vďaka tomu nezlepší! Nikdy ho nebite ani ho nedávajte oňuchať hovienko, iba sa zľakne a nepochopí to ako trest za to, čo spravilo. Pochvala a odmena za dobre vykonanú prácu je omnoho efektívnejšia a utuží váš vzťah. Ak sa vášmu šteniatku prihodí vo vnútri nehoda, nerobte veľký krik, iba neporiadok odstráňte a umyte podlahu.

Niekoľko rád, ako naučiť psa cikať von a predísť mláčkam na podlahe:

  • Dodržiavajte rutinu – kŕmte psíka v pravidelných intervaloch a berte ho von vždy v rovnakom čase. Jeho telo si zvykne na rutinu a v správnej časti dňa sa pripraví na to, že je čas ísť cikať.
  • Zoberte psíkovi misku s vodou aspoň dve hodiny pred spaním, aby ste zabránili tomu, že sa v noci vyciká a že vy ráno stúpite do čohosi mokrého.
  • Ak sa vyciká v dome, poriadne vyčistite podlahu, aby z nej nebolo cítiť pach moču, lebo to ho môže prilákať, aby sa neskôr opäť vycikal na to isté miesto.
  • Ak so psíkom cestujete, alebo chcete ochrániť váš nábytok, ako dočasná záchrana poslúžia absorpčné podložky pre psov, ktoré zabránia potope.

Ako často treba psíka brať von?

Dobrým spôsobom, ako to odhadnúť, je prerátať vek vášho šteniatka v mesiacoch na hodiny (ak má menej ako 9 mesiacov). Takže napríklad ak má vaše šteniatko 5 mesiacov, dokáže vydržať asi 5 hodín medzi venčeniami. Šteniatka mladšie ako 12 týždňov by mali byť venčené každú hodinu alebo dve, pretože ešte nemajú vyvinuté svaly na zadržiavanie moču. Berte psíka von hneď po zobudení, po každom jedle, po hraní a tiež pred spaním. Čím je vaše šteniatko staršie, tým viac môžete predlžovať intervaly medzi jednotlivými výletmi do záhrady.

Výcvik šteniatka – ako dlho to trvá, kým sa naučí cikať vonku?

Odporúčaný vek, kedy trénovať šteniatko, aby sa dokázalo vyvenčiť, je vo veku od dvoch do štyroch mesiacov. Močový mechúr sa im však úplne vyvinie až keď majú rok, takže rátajte s tým, že sa dovtedy môžu vyskytnúť občasné nehody.

Ako naučiť psa cikať na jedno miesto?

Ak potrebujete, aby vaše šteniatko chodilo cikať len na jedno určené miesto, zoberte ho tam a povedzte mu povel (napríklad „cikaj“). Keď sa tam vyciká, pochváľte a odmeňte ho. Zo začiatku môže byť nápomocné, aby bolo na vôdzke, alebo môžete okolo toho miesta spraviť malú ohradu. Ak sa začne pripravovať na cikanie na nejakom inom mieste, prerušte ho a rýchlo ho prineste na určené miesto. Výcvik šteniatka si žiada veľa trpezlivosti, ale tieto spôsoby, ako naučiť psa na wc, určite čoskoro zaberú a nastolia koniec éry mláčok vo vašej obývačke!
Podobne ťažké, ak nie ešte ťažšie, ako psíka niečo naučiť je ho niečo odnaučiť. V článkoch Ako odnaučiť psa hrýzť a Ako odnaučiť psa štekať prinášame zopár užitočných tipov, ktoré sa zídu pri najčastejších problémoch.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom