Najlepšie plemená psov pre deti

Aké vlastnosti majú najlepšie plemená psov pre deti?

Psík naučí deti zodpovednosti, trpezlivosti a empatii a garantuje kopec zábavy pre celú rodinu. Predtým, ako si do domácnosti adoptujete psíka, zvážte, ktorému by vyhovoval váš životný štýl. Berte do úvahy koľko pohybu za deň pes potrebuje a či mu to budete schopní dať – hľadáte psíka, ktorý vás bude sprevádzať na turistických výletoch a pri behaní alebo radšej hľadáte spoločníka do bytu? Nech už je to akokoľvek, hľadajte psa s miernou, priateľskou a pokojnou povahu, ktorému nevadí hluk a chaos okolo detí, ale ktorý je tým šťastnejší, čím viac ľudí sa s ním chce hrať!

Pes do rodiny – 10 najlepších plemien

1. Zlatý retríver

Určite vás neprekvapí, že na prvej priečke je zlatý retríver, atletický pes s nádhernou zlatou srsťou. Je to jeden z celosvetovo najobľúbenejších rodinných psov. Je inteligentný, hravý, mierumilovný, ľahko sa trénuje a potrebuje veľa pohybu – behanie, plávanie, aportovanie. Má trpezlivosť s deťmi a zbožňuje ich spoločnosť a ruch, ktorý so sebou prinášajú.

2. Labrador

Labradorský retríver je ďalším psím favoritom do rodiny. Vďaka jeho poslušnej povahe, inteligencii a pokojnému temperamentu ho využívajú aj ako vodiaceho a záchranárskeho psa. Bude vašej rodine oddaný celým svojím srdcom. Chce byť súčasťou rodinných aktivít a byť vám užitočný. Vždy sa naňho dá spoľahnúť. Je to silný, veselý pes plný energie, ktorú si potrebuje vybiť pri behu, turistike alebo plávaní.

3. Kavalier King Charles Španiel

Vaše deti budú tohto psíka milovať! Je to fantastický spoločník pre každého. Vzrastom malý pes, má visiace uši, hebkú srsť a obrovské oddané oči. Chce byť s každým kamarát. Ak sa s ním deti chcú maznať, rád sa im usalaší do lona a ak sa chcú hrať, vždy má nevyčerpateľné množstvo energie. Je to zlatíčko, ktoré sa prispôsobí vašej rodine, nech už robíte čokoľvek. Je to veselý, nežný a vyslovene neagresívny psík.

4. Kokeršpaniel

Najmenší zo športových psov, kokeršpaniel je podobný kavalierovi – láskyplný, má zvedavé oči, dlhú hebkú srsť a visiace uši, no je aktívnejší ako kavalier. Má rád deti, čím viac ľudí mu dáva svoju pozornosť a lásku, tým je šťastnejší, a nebude sa vedieť nabažiť hry, prechádzok a vystrájania.

5. Írsky seter

Írske setre sú hneď rozpoznateľné vďaka svojej krásnej dlhej červeno-mahagónovej splývajúcej srsti. Sú aktívne a energické, radi sa hrajú s deťmi a rozhýbu celú rodinu. Sú šikovné, učenlivé a ľahko ich vycvičíte.

6. Buldog

Buldog je perfektným spoločníkom do rodiny, ak nemáte čas chodiť na dlhé výlety alebo už dopredu viete, že vaše predsavzatie behávať so psom vám asi nevyjde. Buldog vám bude rád robiť spoločnosť v pohodlí domova. Hoci je malý, je robustne stavaný, takže oňho nemusíte mať obavy v spoločnosti šantiacich sa detí. Má lojálnu, učenlivú, pokojnú povahu a je vhodný aj do bytu.

7. Bígl

Sú zlaté, priateľské a vždy pripravené hrať sa alebo vyraziť za dobrodružstvom. Bígle potrebujú spoločnosť a vďaka pokojnej povahe sú ideálnym spoločníkom do rodiny. Bígl rád trávi čas vonku, objavuje nové chodníčky a chodí na výlety, takže vás všetkých určite vytiahne von do prírody.

10. Pudlík

Pudlík je so svojou kučeravou srsťou neprehliadnuteľný elegán. Je to šikovný a jemný pes, poslušný a hravý. Takmer nikdy sa nenudí, nemáva zlú náladu ani sa nerozčúli. Pudlíky sú vhodné obzvlášť pre deti s alergiami, lebo málo pĺznu.

8. Kríženec z útulku

Ak hľadáte psíka do rodiny, nemusíte ho hľadať len medzi čistokrvnými plemenami. Môžete zájsť aj do útulku a tam vám určite radi poradia, ktorý psík by mohol perfektne zapadnúť práve do vašej rodiny. Takto nielen získate nového člena rodiny, ale dáte psíkovi aj neoceniteľný dar nového domova!

9. Bernský salašnícky pes

Ak hľadáte nežného obra, bernský salašnícky pes pre vás bude ten pravý. Je to mohutný huňatý chlpáč s veľkým srdcom. Má mierumilovnú, vľúdnu povahu a svojej rodine prejavuje neutíchajúcu lásku a oddanosť. Bude deťom verným priateľom.

Pes a deti – ako zabrániť nezhodám

Najmä malé deti nie vždy rozumejú tomu, ako sa ku psíkovi správať a môžu mu nechtiac ublížiť aj počas hry, napríklad ak ho príliš stískajú. Nesprávne zaobchádzanie môže psíka bolieť alebo ho vystrašiť, čo spôsobí, že začne štekať alebo dokonca dieťa pohryzne. Ako zabrániť podobným nehodám?
  • naučte deti, nech nepristupujú ku psovi a nevyrušujú ho, ak práve je, hrá sa s hračkou, má malé šteniatka, spí, je zranený, unavený alebo sa odťahuje
  • vždy na nich dozerajte, keď sú spolu, nikdy ich nenechajte hrať sa osamote
  • nikdy nedovoľte deťom, aby psíka zo srandy naťahovali alebo provokovali – žiadne ťahanie uší, chvosta, lezenie na psíka
  • naučte deti, ako rozumieť reči tela psíka a ukážte im, ako sa s ním môžu pekne hrať – napríklad ho môžu privolať povelom „poď“ a pohladkať ho alebo mu hádzať loptičku

Nevhodný pes pre deti

Nie každý pes je vhodný pre rodiny s deťmi. Niektoré psy sú jednoducho príliš veľké a môžu malé dieťa nechtiac zhodiť, alebo majú nezávislú povahu a tvrdohlavý temperament, a tak sa ťažšie cvičia. Iné psy môžu byť šľachtené skôr pre svoju agresívnejšiu povahu a lovecké inštinkty a nie sú preto vhodným spoločníkom do rodiny. Pri väčšine mini plemien je zase opačný problém: deti im môžu nechtiac ublížiť, keď sa k nim správajú ako ku hračke, keďže sú také malé. Niektoré mini plemená psov tiež môžu na malé deti žiarliť. Hoci vám tieto psy môžu byť nenahraditeľným a milovaným spoločníkom, nie sú vhodné, ak máte malé deti. Patrí sem napríklad čivava, akita, sibírsky husky, shih-tzu, rotvajler, chrt, čau-čau, mastif, pekingský palácový psík, dalmatínec a weimarský stavač.

Deti získajú najvernejšieho kamoša na svete

Pes bude ako dieťaťu, tak aj tínedžerovi výborným kamošom. Nech už si v škole alebo škôlke prechádza hocijakým obdobím, či príjemným alebo náročným, psík ho vždy bude nedočkavo čakať pri dverách a dieťa sa mu môže vyrozprávať a zveriť so svojimi starosťami. Hladkanie psíka zmierňuje stres a úzkosť, zvyšuje serotonín a dopamín, a tak sa každý v jeho blízkosti cíti dobre! Psy môžu taktiež pomôcť deťom s autizmom a ADHD byť spokojnejšie a emočne vyrovnanejšie. A napokon – vyrovná sa niečo zábave pri hraní sa so psíkom? Je to jednoducho perfektný parťák!

Prečo si zobrať do rodiny psa?

Ak ste ako dieťa dostali do rodiny psíka, určite viete, aké vzrušujúci a úžasný zážitok je to a koľko nádherných rokov vás čaká strávených spolu s týmto verným kamošom a novým členom rodiny. Ak ale potrebujete presvedčiť, tu je niekoľko výhod psíka v rodine

Vytiahne deti do prírody a poriadne ich unaví

Pes vytiahne vaše deti od počítača a von do prírody, či už svieti slnko alebo prší. Ak máte psíka, musíte s ním ísť na prechádzky a výlety, a tak dostane svoju dávku pohybu nielen on, ale vybehá sa aj vaše dieťa. Psík zabezpečí dobrú kondičku celej rodiny.

Naučí deti zodpovednosti

S príchodom domáceho miláčika prichádza aj nová zodpovednosť a starostlivosť, ktorej sa deti naučia: psíka treba kŕmiť, ísť s ním na prechádzky, starať sa o to, aby bol spokojný. Psík u detí rozvinie empatiu a pomôže im nadobudnúť sebavedomie, lebo vidia, že sú užitočné a potrebné.

Lepšia imunita

Bábätká mladšie ako jeden rok, ktoré vyrastajú v dome s domácim miláčikom, sú choré menej často než ostatné deti, pretože mikróby, ktoré psy prinášajú zvonku, otužia ich vyvíjajúci sa imunitný systém. Tiež menej trpia alergiami, astmou a ekzémami.

Pokračovať v čítaní 📖