Kavalier King Charles španiel

Základné fakty

Výška: 30-33cm
Hmotnosť: 5,5-8 kg
Dĺžka života: 9-15 rokov
Farba: blenheim (biely s gaštanovými znakmi), black and tan (čierny s gaštanovými znakmi), trikolor (čierno-bielo-gaštanový) a ruby (gaštanový)
Druh plemena: spoločenský pes

Vedeli ste, že...?

  • Kavalier má vraj zo všetkých psích plemien najďalej od vlka! Je krotký, oddaný a nemá v sebe ani štipku agresivity.
  • Kavaliere si vždy užívali špeciálne postavenie v rukách aristokracie a umelci maľovali ich portréty. Zdá sa, že si kavalieri svojim šarmom vždy získajú miestečko v paláci – alebo v Bielom dome. Prezident Reagan s prvou dámou vlastnili kavaliera, a tak sa z neho stal prvý pes!

Jeho výsosť pes

Lepšieho spoločníka nenájdete! Už na prvý pohľad má v sebe kavalier pôvab a čosi kráľovské. Jeho výsosť však nikdy nepohrdne výletom v lese či podobným dobrodružstvom. Kavalier je neskutočne prispôsobivé plemeno a spája v sebe atletického športového španiela s oddaným spoločenským španielom do obývačky. Je to pes, ktorý sa úplne prispôsobí vám a vášmu prostrediu – či už bývate sami alebo máte veľkú rodinu, malý byt alebo dom. Kavalier je spokojný s ležaním na gauči vedľa vás, ale ak sa rozhodnete ísť na túru, bude vás rovnako rád nasledovať v mihu oka. Má jemnú, veľmi trpezlivú, nežnú povahu, je láskyplný, hravý a vždy sa chce svojmu pánovi zavďačiť. Vďaka tomu a svojej vrodenej inteligencii vyniká na výstavách a psích súťažiach, ale je to zároveň fantastický terapeutický pes. Je veľmi priateľský a s každým vychádza dobre, či už sú to deti, iné psy alebo zvieratá. Kavalier je krásny pes s elegantnou stavbou tela, malý, ale majestátny. Má obrovské hnedé oči, pomerne krátky ňufáčik a na tvári, ktorú lemujú visiace uši, vždy oddaný výraz. Zahaľuje ho dlhá, lesklá hodvábna srsť, vpredu na hrudi sa mu zbiera do nazberkaného goliera a vzadu splýva dole jeho chvostom ako elegantný vejár, vždy veselo v pohybe.

Ohrievač postelí z obrazov

Spoločenské španiele sa objavili v 16. storočí alebo skôr a pravdepodobne majú pôvod v športových plemenách španiela. Boli obľúbenými spoločníkmi anglických kráľovien a šľachtičných a ohrievali im studené postele. Počas vlády Charlesa I. a II. však spoločenské španiele narástli na popularite ešte viac, a odtiaľ aj pochádza názov plemena King Charles španiel, keďže obzvlášť kráľ Charles II. týchto psíkov veľmi obľuboval. V tomto období boli vyšľachtené štyri rôzne typy sfarbenia plemena. Do 19. storočia španiele ešte vyzerali inak než dnes, mali dlhý ňufák a ploskejšiu lebku, ako to môžete vidieť aj na mnohých dobových maľbách. Neskôr prišla móda kratších ňufákov a okrúhlejších hláv, a tak King Charles španiel získal vzhľad, ktorý má dnes. V roku 1926 však Američan Roswell Eldridge navštívil Anglicko a rozladilo ho, že tam nenašiel pôvodných španielov z obrazov s dlhým ňufákom. Vyhlásil súťaž a ponúkol ceny tým, ktorí znovu vyšľachtia pôvodného King Charles španiela. Niektorí chovatelia sa chytili šance a takto vznikol kavalier King Charles španiel, plemeno, ktoré je dodnes v Anglicku veľmi populárne. A hoci terajší kráľ Charles III. zatiaľ kavaliera nemá, snáď svojmu menu nespraví hanbu!

Čím si vás kavalier získa?

1. Je vhodný pre všetkých, rodiny aj starších ľudí, ktorí žijú sami

Jednou z najlepších kavalierových vlastností je jeho prispôsobivosť. Či už bývate v byte alebo dome, meste alebo na vidieku, kavalierovi sa bude páčiť všade. Kavalier je perfektným psom pre rodiny, ale aj ľudí, ktorí bývajú sami (ak trávia veľa času doma alebo si ho môžu zobrať so sebou do práce), pre seniorov aj manželské páry, ktorým deti už odišli z domu.

2. Veľmi dobre vychádza s ostatnými psami, zvieratami aj deťmi

Kavalier je skutočné zlatíčko a so všetkými vychádza dobre, či už je to vaša návšteva, poštár, alebo iné psy a domáce zvieratá, ak ich spolu včas zoznámite a dáte im možnosť socializovať sa. Sú to výborné psy do rodín s deťmi. Kavalier zbožňuje spoločnosť a tak čím viac ľudí, ktorým môže rozdávať lásku a získať od nich poškrabkanie, okolo seba má, tým je šťastnejší. Vďaka svojej miernej, nežnej povahe a akurátnej veľkosti (je to najväčší z malých psov) si hneď získa malých kamošov.

3. Ľahko sa trénuje a je vhodný aj pre neskúsených majiteľov

Kavalier je vynikajúcim psom pre ľudí, ktorí sa chystajú adoptovať si psa po prvýkrát. Je to inteligentný, živý pes, ktorý sa vám chce zo všetkého najviac zavďačiť a potešiť vás, a tak sa pomerne ľahko trénuje. Pri tréningu používajte mnoho pochvaly, odmien a podobných pozitívnych metód namiesto trestania. Ak kavaliera začnete trénovať už ako šteniatko, ani sa nenazdáte a budete mať perfektne vychovaného psa, poslušného a sebavedomého. Len nepodľahnite jeho milému pohľadu a nedajte mu až príliš pochúťok, lebo má sklon k nadváhe.

4. Prispôsobí sa vášmu životnému štýlu

Kavalier bude taký aktívny, akí ste vy a bude vás veselo nasledovať, než už robíte čokoľvek. Hoci nie je až taký športový ako zlatý retríver či labrador, má veľa energie, mentálnej aj fyzickej, má rád pohyb vonku a s radosťou sa s vami vydá na túru či výlet a nielenže s vami udrží krok, ale vás pravdepodobne aj predbehne. Ak však ale radšej trávite väčšinu času doma, kavalier sa vám rovnako spokojne schúli na kolená a bude vám robiť spoločnosť pri čítaní knihy.

5. Je veľmi milujúci a oddaný

Kavalier skrýva v malom telíčku nekonečné množstvo lásky a túži ju rozdávať. Každého vzrušene víta a túži po spoločnosti. Je citlivý, verný a lojálny. Je to veľký maznáčik, rád sa vám usalaší do lona a nechá sa hladkať. Vďaka svojej mäkkej hebkej srsti pripomína veľkého plyšáčika!

4. Nie je vhodný do záhrady a chladného počasia

Kavalier je spoločenský pes a chce byť vždy pri vás, takže ho určite nemôžete len tak nechať samého v záhrade. Hoci má rád prírodu a výlety, netoleruje chladné počasie až tak dobre, a tak musí bývať vnútri v dome či byte.

Prečo výber tohto plemena ešte zvážiť?

1. Môže mať zdravotné problémy

Nanešťastie, kavalieri, ako čistokrvné plemeno, často trpia rôznymi dedičnými ochoreniami. Najhorším z nich je problém so srdcom (ochorenie mitrálnej chlopne), na ktoré mnoho kavalierov predčasne umiera. Ďalším častým problémom u kavalierov je luxácia pately, čiže ochorenie kolenných kĺbov. Týmto vrodeným ochoreniam sa môžete snažiť vyhnúť tak, že si starostlivo vyberiete chovateľa, no nikdy si nemôžete byť celkom istí, že im predídete. Vezmite to teda do úvahy predtým, než si k sebe zoberiete kavaliera. Môžem vám však sľúbiť, že ak aj váš čas spolu nebude taký dlhý, ako by ste si priali, bude stáť za to.

2. Neznáša samotu

Kavalieri sú stelesnením spoločenského psa a k svojmu šťastiu potrebujú vás, vašu blízkosť a pozornosť. Chcú byť neustále pri vás a znášajú odlúčenie veľmi zle, čo môže viesť aj ku separačnej úzkosti. Nikdy by ste ich nemali nechať samých dlhšie než pár hodín. Ak teda trávite veľa času mimo domu, kavalier nie je to správne plemeno pre vás, pretože bez vašej lásky bude trpieť.

3. Nie je to strážny pes

Hoci kavalier vyniká v mnohých oblastiach, stráženie domu medzi ne nepatrí. Má veľmi ďaleko od svojho predchodcu vlka a chýbajú mu inštinkty agresivity a obrany svojho teritória. Je to celkovo tichý pes, nešteká veľmi často, nestriehne na votrelcov a v cudzích ľuďoch vždy vidí len to dobré. Takže ak sa do vášho domu dostanú zlodeji, váš kavalier ich určite privíta s rozžiarenými očami a kývajúcim chvostom!

Pokračovať v čítaní 📖