Zlatý retríver

V tomto článku sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto plemena, podrobnejšie sa pozrieme na osobnosť a povahové črty týchto obľúbených psíkov a v závere môžte nájsť krátke zhrnutie, ktoré vám môže pomôcť ak zvažujete, či je vhodné práve pre vás.

Zlatý retríver - základné fakty

Výška: 50-61cm
Hmotnosť: 25-35 kg
Dĺžka života: 10-12 rokov
Farba: krémová až zlatá
Druh plemena: športový pes

Pes nad zlato – zlatý retriever

Kto by aspoň raz nesníval o tom, mať tohto parťáka po svojom boku? Zlatý retríver je jedným z najobľúbenejších psov na svete a je na to kopa dôvodov. Spod krátkych ovísajúcich uší sa na vás dívajú múdre hnedé oči a jeho výraz je priateľský, akoby sa stále usmieval. Pohybuje sa svižne a majestátne, silnú a elegantnú stavbu tela mu pokrýva stredne dlhá srsť, vode-odolná a huňatá, až sa k nej chcete hneď pritúliť.

Zlatý retriever povaha

Zlatý retríver je jeden z najvšestrannejších chlpáčov – je to fantastický rodinný, ale aj pracovný pes. Vďaka svojej inteligencii ho ľudia zamestnávajú na vyňuchanie drog a výbušnín, ako terapeutického psa, vodiaceho psa aj záchranárskeho psa. Je atletický, ide mu agility tréning a psie športy a súťaže. Ľahko sa trénuje a je to lojálny spoločník k dospelým i deťom. Je to aktívny pes plný energie, dlho zostáva hravý a správa sa ako šteniatko až do 3 rokov. Má pokojnú, tolerantnú, neagresívnu povahu, miluje ľudí a chce sa im zavďačiť.

Lovec kačiek aj spoločník pri krbe

Zlaté retrívery pochádzajú zo Škótska. V 19. storočí istý lord Tweedmouth, zapálený poľovník vodnej zveri, hľadal toho správneho spoločníka na lov. Chcel si vyšľachtiť plemeno psa – lovca, vhodného do daždivého škótskeho počasia a drsného terénu. Zároveň však chcel, aby to bol mierumilovný a lojálny chlpáč, ktorý by mu mohol robiť spoločnosť aj doma, keď oddychoval pri krbe v obývačke. A tak skrížením žltého retrívera s tweedskym vodným španielom vznikol zlatý retríver – krásny pes – spoločník do domu aj na výlety.

Vedeli ste, že...?

  • Zlaté retrívery zbožňujú nosiť veci v ústach, či už je to loptička, noviny alebo stará topánka. Zlatý retríver menom Finley sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov, keď v ústach dokázal priniesť 6 tenisových loptičiek naraz!
  • Zlaté retrívery majú vraj také citlivé zovretie úst, že v nich dokážu preniesť vajce bez toho, aby prasklo!

Zlatý retríver šteniatko

Zlaté retrívery majú zvyčajne 5 – 10 šteniatok. Šteniatka majú svetlejšiu farbu ako dospelé zlaté retrívery a postupne sa zmenia z krémovej na zlatú. Kto by si jedno také roztomilé nechcel zobrať so sebou hneď domov! Predtým, ako si adoptujete alebo kúpite šteniatko zlatého retrívera, si však všetko podrobne zvážte. Zlatý retríver predstavuje záväzok, ktorý môže stáť dosť veľa peňazí a času. Cena za šteniatko od seriózneho chovateľa sa pohybuje približne okolo 1200 eur, ale ďalšie pravidelné výdavky bude predstavovať napríklad jedlo, keďže dospelý zlatý retríver je veľký pes, ktorý za deň spáli kopec energie a potrebuje veľa jesť.

Zlatý retriever šťeňa – tréning a dospievanie

Hoci sú zlaté retrívery prirodzene mierumilovné, nezanedbajte ich tréning! Je ich potrebné dôsledne vycvičiť ako každého iného psa. Viac o tréningu základných poveloch sa dočítate v našom článku. Do veku troch mesiacov treba zlatých retríverov kŕmiť trikrát za deň a ísť s nimi von každé dve až štyri hodiny. Začnite s tréningom už odkedy šteniatko dostanete a zaveďte pravidelnú rutinu. V tomto veku sa im prerezávajú zuby a keďže boli vyšľachtené na aportovanie a nosenie vecí v papuli, zamestnajte ich ústa hračkami na hryzenie. Medzi 4-7 mesiacom budú šteniatka veľmi rýchlo rásť. Vo veku 6-18 mesiacov prichádza tínedžerská fáza zlatých retríverov. Budú prejavovať rebelské správanie a potrebovať veľa pohybu a tiež je to čas na tréning ťažších povelov, trikov, agility a ďalších aktivít. V tomto období nadobudnú 80% svojej veľkosti. Zlaté retrívery dospievajú a nadobúdajú svoju úplnú veľkosť v dvoch rokoch života, ale aj ako dospelé psy často ostávajú veľmi hravé. A ak ste spolu svedomito zvládli výcvik, máte úžasného parťáka do života.

Hladkosrstý retríver

Hladkosrstý retríver nie je odlišne sfarbený typ zlatého retrívera, ako by sa mohlo zdať, ale úplne iné plemeno retrívera. Je to trochu menej známe plemeno, nie také populárne ako zlatý retríver, ale dalo by sa povedať, že je to ukrytý poklad. Od zlatého retrívera sa líši najmä farbou – je čierny alebo tmavohnedý, má priliehavú srsť a dlhú a úzku hlavu, no stavbou tela sa veľmi podobajú. Aj povahou sú si podobné – hladkosrsté retrívery sú tiež veľmi priateľské, inteligentné, spoločenské rodinné psy s pokojnou povahou. Pôvodne boli vyšľachtené na lov na súši i vo vode a na tento účel ich ľudia využívajú dodnes. Potrebujú veľa pohybu, ešte o trochu viac ako zlaté retrívery a sú aj trochu samostatnejšie. Niekedy ich volajú „Peter Pan“ retríverov, pretože dospievajú pomalšie ako iné psy a sú veľmi hravé a roztopašné ako šteniatka po veľa rokov.

Čím si vás zlatý retriever získa?

1. Je to perfektný rodinný pes – priateľský ku každému človeku a zvieraťu

Zlaté retrívery sú nežné a priateľské psy s veľkou láskou k ľuďom, najmä ku svojej ľudskej svorke, a tak sú ideálnym rodinným psom. Majú pokojnú a tolerantnú povahu, a tak vychádzajú dobre aj s cudzími ľuďmi, ostatnými psami a zvieratami v domácnosti, obzvlášť ak s nimi boli socializované už od malička. V očiach zlatého retrívera – čím je okolo viac ľudí a zvierat, tým lepšie!

2. Šteniatka zlatý retriever sa ľahko cvičia a sú veľmi inteligentné

Zlaté retrívery sú veľmi inteligentné psy, ktoré nemajú nič radšej, než byť niečím zamestnané, potešiť svojho pána a byť dôležitou súčasťou svorky. Veľmi radi sa učia nové veci, trénujú a ku šťastiu potrebujú dostávať úlohy a práce, napríklad ísť doniesť kľúče či zavolať deti na obed a môžete sa v tom na nich spoľahnúť. Tiež excelujú v psích športoch a agility tréningu.

3. Je ideálny pre ľudí s aktívnym životným štýlom

Zlaté retrívery sú energické, veľmi aktívne a potrebujú veľa pohybu vonku (asi hodinu až dve za deň), keďže boli pôvodne vyšľachtené na lov a donášanie kačiek a ďalšej vodnej zvery. Preto zbožňujú vodu, plávanie a aportovanie. Budú vás s radosťou sprevádzať pri behu, bicyklovaní, plávaní či turistike. Tento pes spokojne spí len vtedy, ak ste ho cez deň poriadne unavili, inak skĺzne k deštruktívnemu spávaniu ako hrabanie v záhrade a hryzenie vecí.

4. Vhodný pre začiatočníkov

Hoci sú to pomerne veľké psy, vďaka prirodzene mierumilovnej povahe, učenlivosti a túžbe zavďačiť sa svojmu majiteľovi sa ich podarí vycvičiť aj ľuďom, ktorí ešte psa predtým nemali.

Zlatý retríver: Čo ešte zvážiť než sa preňho rozhodnete?

1. Nie je vhodný pre ľudí, ktorí trávia veľa času mimo domu

Zlatý retríver je spoločenský pes, ktorý potrebuje byť súčasťou svojej svorky a jej aktivít. Musí byť v spoločnosti ľudí, inak bude veľmi nešťastný. Nemôžete ho nechať samého v záhrade, zatiaľ čo ste celý deň v práci. Bude sa mu páčiť v dome, kde vždy niekto je a rád sa s ním pôjde vybehať.

2. Nie je vhodný do bytu a do mesta

Zlatý retríver bol vyšľachtený pre škótske lesy a slatiny a rád trávi čas na čerstvom vzduchu a v prírode. Najlepšie je, ak sa môže vyšantiť vo veľkej záhrade a taktiež potrebuje dlhé prechádzky. Chladné a vlhké počasie mu nevadí a neodradí ho od výletu.

3. Nie je to strážny pes

Hoci zlatý retríver je pomerne veľký a silný pes, nemá v sebe ani jednu strážnu kosť. Nečakajte teda, že zastaví zlodejov, vkrádajúcich sa do vášho domu – pravdepodobne ich privíta krútením chvosta a s radosťou ich pozve dnu!

4. Všade veľa srsti

Krásna huňatá zlatá srsť má aj svoje nevýhody – budete sa musieť pripraviť na to, že bude všade. Zlaté retrívery majú aj podsadu a veľa pĺznu – obzvlášť na jar a na jeseň. Ak chcete zabrániť tejto chlpatej záplave, pravidelne mu zo srsti vyčesávajte voľné chlpy, aby ste pĺznutie aspoň trochu zmiernili. Ale chlpom sa aj tak nevyhnete. Tiež by ste sa mali o jeho srsť starať a česať ho aspoň raz za týždeň, ale najlepšie denne a aspoň raz za mesiac ho vykúpať, alebo aj častejšie, ak má záľubu váľať sa v každej blatistej mláke, ktorú nájde.

Pokračovať v čítaní 📖