Parazity u psa – zabráňte pohrome

Tieto malé potvory by sme radšej nikdy v blízkosti nášho psa nevideli. Život psa je však plný oňuchávania, objavovania a hry s inými psami, a tak sa im pravdepodobne nevyhnete. Ak budete vedieť, čo na vášho psa číha, dokážete ho pred týmito nástrahami aj ľahšie ochrániť. Ktoré parazity teda na vášho psa striehnu a ako s nimi zatočiť? Poďme na to!

Existuje mnoho rôznych druhov psích parazitov – niektoré sa prichytia na kožu a ukryjú sa v srsti, iné cestujú do čriev a ďalšie žijú v krvnom obehu alebo pľúcach. Odtiaľ psíkovi cucajú krv alebo sa priživujú na potrave, ktorú skonzumuje. Takto svojho hostiteľa oslabujú a môžu mu spôsobiť vážne zdravotné problémy až zlyhanie orgánov. Tiež môžu zároveň prenášať nebezpečné ochorenia. Ani človek pred nimi nie je v bezpečí, pretože väčšina sa môže zo psa preniesť na nás alebo rozšíriť do domácnosti, a tak je nevyhnutné konať ihneď.

Vnutorné parazity u psa

1. Hlisty u psa – škrkavky (Toxocara canis)

Škrkavky sú asi najrozšírenejšie parazity psov. Uhniezdia sa v tenkom čreve a odoberajú živiny z jedla, ktoré pes zje, takže jemu samotnému ostanú len zvyšky. Sú to biele, špagetovité červy, ktoré dosahujú dĺžku okolo 12 cm a dajú sa vidieť voľným okom v stolici nakazeného psa. Často sú nimi nainfikované už šteniatka. Škrkavky sa totiž môžu preniesť už počas tehotenstva od mamy na šteniatko ešte pred narodením, alebo cez materské mlieko po narodení. Ak je ich veľa, bránia šteniatku v raste, spôsobujú žalúdočné problémy a nafukovanie, ktoré sa prejavuje opuchnutým bruškom. Medzi ďalšie príznaky patrí vracanie, letargia, hnačka a strata hmotnosti. Premnoženie škrkaviek nie je len veľmi nepríjemné, ale môže viesť aj k ohrozeniu ďalších vnútorných orgánov, a tak je nutné šteniatko odmalička pravidelne odčervovať.

2. Machovce (Ancylostoma caninum)

Machovce sú malé červíky dlhé 1-2 cm. Rovnako ako škrkavky, prichytávajú sa na stenu tenkého čreva a odtiaľ sajú krv svojho hostiteľa. Ako sa tam dostanú? Pes ich môže chytiť z materského mlieka, skonzumovaním nakazených zvierat, napríklad švábov, ale tiež môžu larvy machovcov putovať z kontaminovanej pôdy do psa cez kožu na labkách. Keďže títo upíri majú neuhasiteľný smäd, môžu u psa vyvolať anémiu a ohroziť ho veľkou stratou krvi. Našťastie, včasné odčervenie tomu zabráni.

3. Pásomnica u psa (Dipylidium caninum)

Pásomnice sú ploské článkovité červy, ktoré žijú v črevách svojho hostiteľa a kradnú tam živiny z jeho jedla. Zo začiatku nie sú veľmi dlhé, môžu však v črevách dorásť až do dĺžky 60 cm! Prenášajú sa cez medzihostiteľa – znamená to, že váš pes nemôže pásomnicu dostať priamo od iného nakazeného psa. Larvy pásomníc sa môžu nachádzať vo vtákoch, hlodavcoch či surovom mäse a keď ich pes zje, pásomnica sa mu dostane do čriev. Niektoré blchy sú tiež prenášačmi – keď si pes poškrabe svrbiace miesto zubami, omylom blchu prehltne a s ňou aj larvu pásomnice v nej. To je jeden z dôvodov, prečo by ste nikdy nemali podceňovať zablšenie, pretože často prináša dva problémy v jednom. Na odstránenie pásomnice zaberajú odčervovacie tabletky a je dobré zároveň zaviesť prevenciu proti blchám.

4. Vlasovec nerovnaký (Trichuris trichiura)

Vlasovce sú maličké červy, merajú menej ako pol centimetra, takže ich nie je ľahké uvidieť. Podobajú sa na nitku, vpredu úzku ako bič a vzadu hrubšiu. Usídľujú sa v hrubom čreve psíka, kde sajú krv a spôsobujú tak zápal a podráždenie. Pes ich môže chytiť z exkrementov alebo cez kontaminovanú pôdu. Vlasovcov sa dá zbaviť odčervovacími tabletkami.

Pásomnica u psa príznaky

Niektoré psy nakazené pásomnicou sa “sánkujú” (šúchajú sa zadkom po zemi) alebo si olizujú zadok, lebo ich to dráždi. Pásomnice nie sú také nebezpečné ako niektoré iné parazity a nevyvolávajú až také zjavné a závažné príznaky, no kvôli pásomnici pes nedostáva dosť živín a dokonca mu pásomnica môže upchať črevá, a tak by ste problém nemali podceniť. Pásomnice sa pravidelne zbavujú zadných článkov, ktoré obsahujú vajíčka a tieto články sa môžu objaviť v psích výkaloch alebo sa mu zachytiť na srsti pod chvostom. Vzhľadom pripomínajú ryžu.

Vnútorné parazity u psa prejavy

Prítomnosť parazitov môže mať rôzne prejavy, patria medzi ne: tekutá stolica, alebo hnačka, krv v stolici, vracanie, strata hmotnosti, podvyživenosť, biele vlásočnice alebo bodky vo výkaloch, problémy s dýchaním, kašľanie, strata chuti do jedla, strata energie, únava, letargia, pes je menej aktívny, zhoršenie kvality srsti – suchá, matná srsť.

5. Vlasovec psí (Dirofilaria immitis)

Vlasovce psie sú tenké červy, ktoré majú dĺžku okolo 20cm. Prenášajú ich komáre, a to najmä v teplejších oblastiach – kým komár cicia psovi krv, môže mu do krvného obehu vpustiť larvu vlasovca. Vlasovce potom putujú smerom do srdca, kde sa usídlia v hlavných cievach a v pľúcach. Nakazenie sa prejavuje únavou, kašľaním, schudnutím, odpadávaním a zhoršenou fyzickou kondíciou. Ako tieto parazity rastú, spôsobujú problémy s dýchaním a začínajú blokovať cievy, čo môže postupne viesť až k zlyhaniu srdca. Táto pliaga sa dá liečiť injekciami podávanými po dobu niekoľkých mesiacov, ale omnoho jednoduchšie je úplne jej predísť preventívnymi prostriedkami.

6. Ďalšie potvory

Medzi ďalšie nepríjemné parazity patria kokcídie a giardie. Nie sú to červy, ale jednobunkové organizmy, ktoré tiež napádajú črevá. Obe poškodzujú sliznicu čreva a pes sa nimi môže nakaziť z exkrementov, vody alebo kontaminovaného prostredia. Vyvolávajú nechutenstvo, vracanie, horúčku a hnačky. Oboch sa dá zbaviť príslušnou liečbou.

Ako sa dá nakazenie parazitmi diagnostikovať?

Škrkavky, vlasovce nerovnaké, machovce, kokcídie, giardie a pásomnice dokáže veterinár diagnostikovať z analýzy stolice, zatiaľ čo vlasovec psí sa dá objaviť pomocou krvného testu. Oba druhy testov by teda mali byť súčasťou pravidelných prehliadok vášho psa u veterinára.

Vonkajšie parazity u psov

1. Kliešte

Kliešte sú zákerné potvory, ktoré číhajú v tráve, keď idete so psom na prechádzku. Prichytia sa naňho ako čierny pasažier a potom mu cucajú krv. Nebezpečenstvo tkvie v tom, že môžu byť prenášačmi nebezpečných chorôb, najmä lymskej boreliózy. Všetko potrebné o kliešťoch u psa sa dočítate tu: o tom, ako kliešťa zbadať, ako ho vybrať, ako spoznať príznaky uhryznutia a ako sa kliešťom vyhnúť.

2. Blchy

Sajú psovi krv a tým mu spôsobujú podráždenie kože a svrbenie, no ešte horšie je, že môžu prenášať aj larvy pásomnice. Sú neslávne známe svojím rýchlym rozmnožovaním a schopnosťou zamoriť nielen psíkov kožuch, ale aj celú domácnosť. Všetko o tom, ako bojovať s blchami sa dočítate tu.

3. Roztoče

Ušný svrab spôsobený roztočom vyvoláva vo vonkajšom zvukovode psa zápal a trápi ho svrbiacimi, začervenanými ušami aj ušnými infekciami. Pes sa často škrabe, potriasa hlavou a v ušiach mu nájdete tmavý kal, ktorý sa podobá na pomleté kávové zrná. Iné druhy roztočov zase spôsobujú stratu srsti a červenú, šupinatú kožu, obzvlášť v blízkosti očí a labiek. Tieto parazity sú veľmi infekčné a pes ich môže chytiť priamym kontaktom s nakazeným psom. Veterinár vám poradí najvhodnejší spôsob, ako sa ich zbaviť.

4. Vši

Spôsobujú svrbiacu, suchú, šúpajúcu sa kožu a stratu srsti. Ak rozhrniete srsť, môžete ich zbadať voľným okom, rovnako ako ich vajíčka – hnidy. Obľubujú oblasť hlavy, krku a hrude. Vši sú však u psov menej časté ako blchy a nemusíte sa obávať, že sa prenesú na vás alebo iných členov domácnosti. Ak má váš pes vši, pravdepodobne sa nakazil priamym kontaktom so zavšiveným psom. Pri odvšivení použite podobné prostriedky ako pri boji s blchami.

Psie parazity v srsti – prejavy:

  • neustále škrabanie sa
  • hryzenie si srsti
  • začervenaná a podráždená koža
  • suchá srsť a šúpajúca sa koža
  • holé miesta bez srsti
  • nepokojné správanie
  • tmavý kal v ušiach
  • blší trus v srsti

Ako sa pes môže nakaziť?

Psy môžu dostať parazity zjedením výkalov, kontaminovanej hliny, infikovanej vody, surového mäsa alebo medzihostiteľa, ale tiež aj uštipnutím komára alebo priamym kontaktom s nakazeným psom. Šteniatka, staršie psy a psy s oslabenou imunitou sú obzvlášť náchylné na nákazu parazitmi. Je dôležité podniknúť preventívne kroky,
aby ste neskôr nemuseli riešiť omnoho väčší problém, ktorý vášho psíka nielenže poriadne potrápi, ale môže mu aj vážne ohroziť zdravie. Mnoho z týchto parazitov je prenosných aj na človeka, a tak týmito prostriedkami ochránite aj seba a svoju domácnosť.

Antiparazitika pre psov proti vonkajším parazitom

Prevencia – ako zabrániť parazitom priblížiť sa k vášmu psovi?

Čistota a predvídavé opatrenia:

  • udržiavajte dom čistý, pravidelne vysávajte, perte psie hračky aj jeho pelech, umývajte mu misky
  • po psíkovi vždy ihneď a starostlivo odpracte hovienka, či už v parku alebo doma na záhrade
  • prezrite srsť psíka po výletoch a prechádzkach
  • nedovoľte mu jesť výkaly po iných psoch, zdochliny či hlinu v parku ani piť z mlák a jazier

Odčervovanie

Berte psíka na pravidelné prehliadky u veterinára a nasledujte jeho odporúčania na preventívne odčervovanie od vnútorných parazitov. Odčervovanie by malo prebiehať každých 3 až 6 mesiacov. Začnite už od šteniatka – treba ich odčervovať častejšie, od dvoch týždňov života každé dva týždne po dobu troch mesiacov a potom do veku šiestich mesiacov každý mesiac. Odčervovacie prípravky môžu byť vo forme tabletiek alebo pasty.

Pokračovať v čítaní 📖