Yorkshire teriér – mini plemená psov

V tomto článku sa dozviete zaujímavosti z histórie tohto plemena, podrobnejšie sa pozrieme na osobnosť a povahové črty týchto malých psíkov a v závere môžte nájsť krátke zhrnutie, ktoré vám môže pomôcť ak zvažujete, či je vhodné práve pre vás.

Yorkshire teriér - základné fakty

Výška: 20cm
Hmotnosť: do 3,2 kg
Dĺžka života: 12-15 rokov
Farba: svetlozlatá a oceľovomodrá
Druh plemena: teriér

Vedeli ste, že...?

  • Asi najznámejším jorkšírskym teriérom bola fenka Smoky – odvážna spoločníčka amerických vojakov v druhej svetovej vojne. Táto hrdinka sa zúčastnila 12 bojových misií a dostala 8 vyznamenaní. Počas jednej misie dokonca aj vyskočila z lietadla so špeciálne urobeným padákom! Po vojne navštevovala zranených vojakov v nemocniciach ako terapeutický pes a zabávala ich svojimi trikmi – jedným z nich bolo chodenie po lane!
  • Jorkšírskym teriérom vekom bledne srsť, takže sa neprekvapte, ak váš psík začne časom meniť farbu. Môžu to zapríčiniť aj hormonálne zmeny – fenkám počas hárania na čas zbledne srsť.

Malý fešák so srdcom dobrodruha

Tohto krásavca môžete často vidieť, ako zvedavo vykúka z kabeliek a vlasy má v chocholčeku na vrchu hlavy zopnuté mašličkou. Ako šteniatko je jorkšírsky teriér sfarbený dočierna, ale neskôr sa mu srsť na hlave zmení na nádhernú zlatú a na zvyšku tela na sivú s odleskami domodra. Jeho dlhá hodvábna srsť je hebká a podobná ľudským vlasom. Malé uši má vždy ostražito vztýčené a veľké tmavé oči sa mu živo lesknú šibalským výrazom. Nedajte sa však zmiasť jeho malým vzrastom a elegantným vzhľadom. Jorkšír má odvážnu dušu teriéra a nedá si ujsť žiadne dobrodružstvo!

Yorkshire teriér povaha

Stále sa v ňom skrýva lovecký inštinkt, o čom sa dozvedia všetky veveričky v okolí a keďže má sebavedomie väčšie než on sám, statočne bráni svoje územie a nebojí sa ani veľkých psov. Je to energický, tvrdohlavý, ale oddaný a inteligentný spoločník. Niekedy sa chce túliť na gauči a všade nasledovať svojho pána, potom zas objavovať svet a stvárať neplechy. Jorkšírsky teriér zbožňuje tráviť čas s rodinou, ale zároveň je to živé striebro, ktoré sa chce hrať. Je spokojný vtedy, keď je pri vás a je niečím zamestnaný.

Skromné začiatky chytača myší

Na rozdiel of iných mini plemien ako čivava a maltezák, pochádza jorkšírsky teriér zo skromnejších pomerov. Pôvod má v 19. storočí v anglickom grófstve Yorkshire, odkiaľ dostal aj svoje meno. Keď počas priemyselnej revolúcie prišli do Yorkshiru škótski robotníci za prácou v uhoľných baniach, továrňach a pradiarniach, priniesli si so sebou aj niekoľko druhov teriérov. Tieto boli vzrastom omnoho väčšie než dnešný jorkšírsky teriér a používali ich na chytanie potkanov v baniach a továrňach. Robotníci chceli mať psíka čo najmenšieho, aby sa zmestil aj do rôznych škár a malých priestorov, keď nasledoval myši, a tak kríženie rôznych druhov teriérov nakoniec viedlo k zmenšeniu tohto plemena. Neskôr si tento krásavec vreckovej veľkosti získal srdcia aj vo vznešenejších kruhoch a zaujal svoje miesto i v lonách viktoriánskych dám.

Čím si vás jorkšír získa?

1. Je ideálny do bytu a do mesta

Ak bývate v meste, v paneláku, v byte alebo v malom dome bez záhrady, jorkšírsky teriér bude pre vás ideálnym spolubývajúcim. Tento psík je najradšej v teplúčku a hoci prekypuje energiou, popri denných prechádzkach si vystačí s hrou a šantením sa v obývačke. Aj doma ho môžete ľahko zabaviť – hrajte sa s ním na schovávačku, hádžte mu loptu na chodbe alebo zamestnajte jeho mozgové závity psím hlavolamom. Vďaka malej veľkosti sa dá aj jednoducho prenášať a môžete si s ním vyjsť do mesta alebo cestovať.

2. Je vhodný aj pre začiatočníkov

Jorkšírske teriéry sa radi učia, najmä ak ich motivujete odmenou a nie trestom. Sú šikovné, inteligentné a chcú potešiť svojho majiteľa, a tak sú vhodným psíkom pre ľudí, ktorí sa ešte nikdy predtým o psíka nestarali.

3. Je oddaný, spoločenský a zbožňuje ľudí

Jorkšírske teriéry sú vynikajúci spoločníci – sú lojálni a zbožňujú tráviť čas so svojimi pánmi, či už v ich lone alebo pri dobrodružstve v prírode. Sú vhodné pre ľudí, ktorí žijú sami, ale aj pre rodiny s väčšími deťmi. Radi sa hrajú a sú svojmu pánovi vždy za pätami, ochotné nasledovať ho až na koniec sveta.

4. Pĺzne veľmi málo a je vhodný pre alergikov

Keďže jorkšírske teriéry nemajú pod srsťou podsadu, veľmi nepĺznu, a tak sú vhodné aj pre ľudí, ktorí sú na väčšinu psov alergickí. Ak si k sebe zoberiete jorkšíra, nemusíte si vyberať medzi psíkom v obývačke a čistým kobercom – môžete mať oboje!

5. Je zdravý a má dlhý život

Yorkšírske teriéry sú vo všeobecnosti zdravé plemeno (hoci všetky čistokrvné plemená trpia nejakými problémami) a ako väčšina mini plemien, žijú na psie pomery dosť dlho, 12 až 15 rokov, a tak spolu strávite veľa krásneho času.

6. Má inštinkty strážneho psa

Vďaka tomu, že pochádza z rodiny teriérov, jorkšír je prirodzene ostražitý psík, vždy dáva pozor na to, čo sa v jeho okolí deje a je na stráži. Hoci vás pred vlamačom neobráni (aj keď by sa o to určite snažil), lebo je maličký, rozhodne vás upozorní na akýkoľvek podozrivý zvuk štekaním.

Mini plemená psov - jorksir terier: Čo ešte zvážiť než sa preňho rozhodnete?

1. Nie je vhodný do chladného počasia

Jorkšírske teriéry nemajú podsadu, a tak im prekáža zima a vlhkosť a rýchlo sa začnú triasť. Nie sú to vhodné psy do záhrady alebo na dlhé výlety a rozhodne by mali bývať vnútri s vami.

2. Nevhodný pre rodiny s malými deťmi

Hoci jorkšírske teriéry sú ideálne pre rodiny s väčšími deťmi, nie sú vhodné do rodín s deťmi mladšími ako 8 rokov. Malé deti môžu psíkovi nechtiac ublížiť, keďže je taký maličký – stúpiť naňho, príliš silno ho stískať alebo ho vystrašiť hlukom, čo ho môže nahnevať, spôsobiť, že začne štekať alebo dokonca hrýzť v sebaobrane.

3. Štekanie a nepriateľstvo voči ostatným psom

Jorkšírske teriéry sú prirodzene ostražité a môžu byť podozrievavé voči cudzím ľuďom a psom. Keďže si myslia, že sú omnoho väčšie než sú, môžu často vyvolať bitku s väčším psom. Ak nie sú dobre vycvičené, budú štekať na každý zvuk a rozčuľovať susedov. Je dôležité ich trénovať a socializovať ich s ostatnými psami a ľuďmi už ako šteniatka.

4. Veľa roboty so srsťou

Krásna dlhá a hodvábna srsť jorkšírskeho teriéra si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby sa nezmenila na zamotanú a špinavú guču chlpov. Jeho srsť je veľmi podobná ľudským vlasom, a tak by ste k nej mali pristupovať podobne. Bude mu ju treba česať každý deň a taktiež ju každý týždeň umývať. Ak chcete mať so srsťou trochu menej roboty, môžete preňho vybrať krátky účes a pravidelne mu ju strihať. Veľa jorkšírov má na vrchu vlasy zopnuté gumičkou do zlatého chocholčeka, aby mu nepadali do očí.

5. Nesmiete ho rozmaznať

Je dôležité, aby ste svojho jorkšíra vytrénovali, aj keď je to malý pes. Ak voči vám nebude mať rešpekt, bude si robiť, čo chce, lebo je prirodzene tvrdohlavý. Nerozmaznávajte ho a nesprávajte sa k nemu ako ku hračke – určite ho stále nenoste rukách – potrebuje svoju samostatnosť a možnosť objavovať svet. Jorkšíry majú radi tréning a odmeny a radi chytajú a prinášajú hračky. Môže byť však ťažké vycvičiť vášho psíka, aby chodil von, obzvlášť v zime – a kto by sa mu čudoval, že sa mu do chladu a dažďa vôbec nechce. Ak s tým máte problém, naučte ho, aby používal psí záchod vnútri.

6. Potrebuje spoločnosť a nemôže byť doma sám

Jorkšírsky teriér nie je vhodný pre ľudí, ktorí celý deň pracujú mimo domu. Potrebuje spoločnosť, a tak by s ním mal v domácnosti vždy niekto byť, inak začne od nudy a odlúčenia vystrájať.

Pokračovať v čítaní 📖