Cestovanie so psom

Tipy a triky pre zábavné a bezpečné cestovanie

Ak máte chlpatého priateľa, pravdepodobne viete, že je viac než len domácim miláčikom - je členom rodiny. A keď idete na výlet, prirodzene ho chcete vziať svojho psa so sebou. Cestovanie so psom však môže byť náročné, najmä ak cestujete prvýkrát. Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu zažiť zábavnú a bezpečnú cestu so psom.

1. Plánujte výlet dopredu

Predtým, ako sa vydáte na cestu, nezabudnite si všetko vopred naplánovať a zohľadniť potreby svojho psa. To zahŕňa aj to, že si zbalíte potrebné veci, ako je krmivo, vodu, misky, vodítko, náhubok a všetky lieky, ktoré váš pes môže potrebovať. Nezabudnite si tiež predom rezervovať ubytovanie, ktoré povolí vstup domácich miláčikov.

2. Pripravte svojho psa na cestu

Ak váš pes nie je zvyknutý na cestovanie, je dobré začať s krátkymi výletmi a postupne ich predlžovať. To pomôže vášmu psíkovi zvyknúť si na neznáme podnety, zvuky a pocity spojené s cestovaním. Uistite, že váš pes má na vodítku identifikačnú známku s vašimi kontaktnými údajmi pre prípad, že by sa vám počas cesty zatúlal.

3. Pes v aute – zabezpečte jeho bezpečnosť

Je dôležité, aby bol váš pes počas jazdy v bezpečí. Uistite sa, že ste psa zabezpečili bezpečnostným pásom alebo postrojom pre zvieratá, prípadne zvážte použitie prepravky alebo prepravného boxu. Zabránite tak tomu, aby vás pes počas jazdy rozptyľoval, a zároveň ho ochránite v prípade nehody.

Pás do auta pre psa

Jednou z najdôležitejších výhod používania autopásu pre psa je bezpečnosť. Pás do auta pomáha udržať vášho chlpáča v bezpečí a zabrániť mu v pohybe alebo odhodení v prípade nehody. Pás do auta taktiež môže pomôcť udržať vášho psa na jednom mieste a zabrániť mu, aby vás rozptyľoval počas jazdy. Na Slovensku je zákonná povinnosť mať psíka pripútaného počas jazdy autom. Používanie pásu do auta poskytuje v neposlednom rade pokoj v duši majiteľovi, pretože vie, že jeho chlpatý priateľ je počas jazdy autom v bezpečí.

4. Robte si dostatok prestávok

Psy potrebujú časté prestávky, aby si mohli natiahnuť nohy, ísť na záchod a trochu sa rozhýbať. Zastávky si naplánujte vopred a vyberte si odpočívadlá vhodné pre zvieratá, kde sa váš pes môže bezpečne prebehnúť a hrať.

5. Rešpektujte miestne zákony a predpisy

V rôznych štátoch a krajinách platia rôzne zákony a predpisy týkajúce sa cestovania so psami. Nezabudnite si preštudovať zákony a predpisy pre vašu destináciu a rešpektujte pravidlá pre oblasti vhodné pre zvieratá, ako sú parky a pláže.

Pas pre psa

Pravidlá Európskej Únie uľahčujú cestovanie do inej krajiny EÚ (v tomto prípade do 27 krajín EÚ + Nórska a Severného Írska) so psom, s mačkou alebo fretkou. Zvieratko musí spĺňať niekoľko kritérií pre vstup do zahraničnej EÚ krajiny.

  • Zviera musí mať aplikovaný mikročip.
  • Má platný európsky pas pre spoločenské zvieratá.
  • Je zaočkované proti besnote.
  • Je odčervené (ošetrené) proti parazitovi Echinococcus multilocularis, ak cestujete do oblasti, kde sa infekcia týmto parazitom nevyskytuje (Fínsko, Írsko, Malta, Nórsko a Severné Írsko).

Pokračovať v čítaní 📖