Ako vás pes urobí šťastnými?

Ak máte psíka, určite poznáte pocit radosti, ktorý vám prináša každý deň. Ale vedeli ste o tom, že vám jeho spoločnosť môže aj predĺžiť život, ochrániť vás od chorôb, zmierniť bolesť a priniesť vám do života nové vzťahy?

Budete fit a dostanete sa na čerstvý vzduch

Zaobstarať si psa je takmer ako zaplatiť si predplatné do posilky. Postará sa o to, že spolu s ním dostanete dostatok pohybu aj vy. Starostlivosť o psa si vyžaduje denné prechádzky, kopec hádzania loptičky, tréningu a ďalších väčších výletov. Pes môže byť vynikajúcim parťákom, vďaka ktorému vytrváte v pravidelnom behaní či bicyklovaní, alebo vám môže pomôcť vyskúšať nový šport. Aj polhodina pohybu za deň výrazne prospeje vášmu fyzickému a duševnému zdraviu. A majitelia psov v priemere kráčajú asi o 30 minút denne viac ako ľudia bez psov, pretože musia ísť so svojim psom na prechádzku! Ani si nevšimnete ako, pes vás nielen rozhýbe, až sa zapotíte, ale vás aj vytiahne do prírody na čerstvý vzduch, a to v každom počasí, či sa vám chce alebo nie. Vďaka psíkovi budete zdravší a viac fit, lepšie spoznáte svoje okolie, oddýchnete si a načerpáte energiu v prírode.

Čo vám dajú prechádzky so psom v prírode:

  • vyplavenie endorfínov, hormónov šťastia = zlepšenie nálady
  • kvalitnejší spánok
  • zlepšenie duševného zdravia
  • prekrvenie mozgu – lepšiu pamäť, rýchlejšie myslenie a ochranu pred ochoreniami mozgu
  • zbavíte sa stresu
  • silnejší imunitný systém
  • nabijú vás vitamínom D

Pes vám prinesie dlhší život, silné srdce a odolnosť voči chorobám

Už len samotný fakt, že máte psíka, vám môže predĺžiť život alebo ho dokonca i zachrániť! Majitelia psov majú nižší krvný tlak, nižší cholesterol a menšiu pravdepodobnosť, že u nich prepukne srdcovocievna choroba. Ľudia po infarkte, ktorí vlastnia psa, žijú dlhšie ako tí, čo psa nemajú! A netýka sa to len srdca. Psy môžu prispieť k lepšej mikroflóre, pretože prítomnosť psa v domácnosti posilní váš imunitný systém. Určite vás poteší aj to, že majitelia psov sú vo všeobecnosti menej chorí a prekonávajú choroby rýchlejšie.

Nikdy nebudete osamelí

So psíkom sa už nikdy nebudete cítiť osamelí, je to kamarát na celý jeho život. Obzvlášť pre starších ľudí, ktorí žijú sami, dokáže psík spraviť zázraky. Môžete s ním zdieľať svoj deň, budovať spolu zážitky, objavovať svet, cestovať. Starostlivosť o ďalšieho živého tvora, ktorý vás potrebuje, dodáva vášmu životu viac zmyslu a pocit zodpovednosti.

Psy znižujú úzkosť a stres

Psy majú na ľudí priam zázračný upokojujúci účinok. Dokážu vycítiť, keď vás niečo trápi alebo ste vystresovaní z práce a prídu vás upokojiť a potešiť. Blízkosť psa odháňa stres a uľavuje od záchvatov paniky. Psy dokážu ukľudniť aj hyperaktívne alebo agresívne deti. Štúdie jednoznačne ukazujú, že deti so psom v domácnosti trpia úzkosťou menej často ako deti bez psa.

Zázračné účinky hladkania psíka:

  • vyplavuje sérotonín a dopamín, vďaka čomu sa cítite veľmi dobre
  • znižuje krvný tlak
  • spomaľuje tlkot srdca a dych
  • uvoľňuje napätie vo svaloch
  • odháňa únavu
  • silnejší imunitný systém
  • znižuje hormón stresu kortizol

Psy vás zahrnú bezpodmienečnou láskou a pomôžu vám budovať si sebadôveru

Psík je vám oddaný a zbožňuje vás, nech sa už deje čokoľvek. Vyhodili vás z práce? Máte neumyté vlasy a kruhy pod očami? Ste pozadu za tým, čo od vás spoločnosť vyžaduje? Alebo ste len mali zlý deň? Vášmu psovi je to všetko ukradnuté. Nestará sa o to, ako vyzeráte, koľko máte peňazí či aké úspechy ste dosiahli. Ľúbi vás jednoducho takých, akí ste. Nikdy vás nebude súdiť, kritizovať vás či dávať vám rady. Pes je dobrý poslucháč a navyše dokáže udržať tajomstvo. Môžete sa mu vyrozprávať a zveriť s hocičím, čo ľuďom prezradiť nechcete, a tak zo seba zhodiť ťarchu obáv. Jeho neutíchajúca oddanosť vám môže pomôcť vybudovať si zdravú sebadôveru, najmä ak sa cítite opustení či nepochopení.

Stretnete nových ľudí a získate kamarátov

Psík je ako magnet na ľudí, a tak je pravdepodobné, že vďaka nemu získate nových kamarátov! Prechádzky so psom lákajú okoloidúcich v parku, aby sa pristavili, pohladkali ho, opýtali sa na jeho meno a vek a takto nenásilne začali konverzáciu. Navyše stretnete mnoho ďalších psičkárov na tréningu či v obchodoch s potrebami pre psy, s ktorými môžete zdieľať podobné aktivity. Tiež sa môžete so svojim psom zapísať do rôznych klubov a zapojiť sa do psích súťaží či výstav. Sme spoločenské tvory a nové vzťahy vám prinesú lepšiu náladu a komunitu, o ktorú sa budete môcť oprieť. Aj štúdie dokazujú, že psičkári poznajú omnoho viac ľudí vo svojom susedstve ako ľudia bez psov!

Získate rutinu do vášho dňa a začnete sa lepšie starať aj sami o seba

Možno ste sa aj vy počas pandémie pristihli, ako pracujete na počítači v pyžame v posteli s miskou jedla a uvedomili si, aké dôležité je mať stanovenú štruktúru dňa, istú rutinu. Život s chlpáčom prispeje k tomu, aby bol váš deň menej chaotický. Psíka musíte v pravidelných intervaloch kŕmiť, ísť s ním von, česať ho, kúpať ho, trénovať ho a načas ho uložiť do postele. Takýto denný plán pre psa pomôže aj vám lepšie si naplánovať deň. Zlepší to vašu schopnosť koncentrácie a pocit stability a uzemnenia. Nielen to. Hoci to znie paradoxne, starostlivosť o psíka vám pomôže aj lepšie sa starať o seba. Psík vás vytiahne von na prechádzku – tam na vás svieti slnko, dýchate čerstvý vzduch, prejdete sa aj vy a pravdepodobne po ceste stretnete niekoho známeho a dáte sa do reči. Keď zas kŕmite psíka, napadne vám, že už je čas na večeru aj pre vás, aj keď by ste na to inak zabudli. A začnete aj vstávať v rovnakom čase každý deň, aby ste psíka mohli ísť vyvenčiť, keď sa ráno zobudí.

Psy môžu pomôcť pri mnohých chorobách, fyzických aj psychických

Rutina, ktorú so sebou prinášajú psy, môže pomôcť obzvlášť ľuďom s poruchou pozornosti a hyperaktivitou. Ľuďom s autizmom môžu psy pomôcť nadobudnúť sociálne zručnosti a sebavedomie a upokojiť ich, keď sú preťažení. Keďže psy majú na ľudí upokojujúci efekt a dokážu vynikajúco odháňať úzkosť, používajú ich aj pri liečbe úzkostných porúch, posttraumatickej stresovej poruchy aj obsesívno-kompulzívnej poruchy. Špeciálne vycvičené psy pomáhajú aj pri fyzických ochoreniach – upozorňujú ľudí pred tým, ako príde záchvat, keď zaňuchajú nebezpečnú hladinu cukru pri cukrovke, a pomáhajú slepým ľuďom orientovať sa na ulici. Istá štúdia dokonca ukázala, že pacienti na pohotovosti, ktorí strávili čas s terapeutickým psom, cítili menej bolesti!

Život v prítomnosti a kopec zábavy

Psy žijú iba v prítomnom momente a to je niečo, čo sa od nich môžeme učiť! Ak sa prichytíte pri tom, ako cez víkend rozmýšľate o niečom, čo sa vám prihodilo v práci alebo si v hlave dookola prehrávate obavy z niečoho, čo sa má stať budúci týždeň, psík vám môže byť vynikajúcim terapeutom a učiteľom. Či už spolu kráčate lesnou cestičkou alebo sa hráte doma na podlahe, mäkký kožúšok vášho chlpáča, jeho oči vyhľadávajúce pohľad tých vašich a jeho oduševnenie pre hru a vašu spoločnosť vás zaručene udrží v prítomnom momente a dá vám pauzu od povinností a obáv minulosti a budúcnosti.

Tak na čo čakáte? Bežte za svojím psom!

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom