10 zaujímavostí o psích zmysloch

1. Skrytý odkaz pre psov

Psie uši dokážu zachytiť zvuky omnoho vyšších frekvencií než ľudské uši – počujú dokonca trikrát viac za hranicou toho, čo počujeme my. A čím menšia hlava psa, tým vyššie frekvencie dokáže zachytiť, čiže malé psy toho počujú viac než veľké psy. Vedeli ste, že The Beatles ukryli v jednej zo svojich pesničiek, A Day in the Life, malé prekvapenie? Na konci pesničky, keď my počujeme len ticho, hrá vysoký zvuk píšťalky, ktorý začujú len psy. Ak neveríte, môžete to otestovať na vlastnom chlpáčovi! Ale neskúšajte to na malých šteniatkach, pretože šteniatka sa rodia hluché a nadobúdajú sluch až po troch týždňoch.

2. Psie uši sú ovládané až 18-imi svalmi

Viete hýbať ušami? Váš chlpáč má pod svojou kontrolou až 18 svalov, ktoré mu pomáhajú nastražiť a natočiť uši presne tým smerom, kde potrebuje načúvať – a to každé ucho individuálne. Týka sa to aj psov s ovísajúcimi ušami. Navyše poloha uší vášho psíka vám môže prezradiť, ako sa cíti: uši v prirodzenej polohe (podľa plemena) značia pokojného psa, zdvihnuté uši prezrádzajú pozornosť, uši natočené dopredu môžu byť znakom agresivity a uši prilepené k hlave značia strach a úzkosť. Tu sa môžete dočítať viac o reči tela psa.

3. Psie fúzy dokážu zistiť polohu objektov zo vzduchu

Psie fúzy sú podobné chlpom, ale sú hrubšie a ich korienky siahajú trikrát hlbšie. Sú umiestnené nad očami, na brade a nad hornou perou. Psie fúzy sa neobjavujú v puberte ako u ľudí, ale majú ich už aj šteniatka. Vďaka tomu, že sú ich korienky opradené nervami a cievkami, sú také citlivé ako ľudské končeky prstov. Dá sa teda povedať, že psí hmat je ukrytý v jeho fúzoch! Fúzy psovi prinášajú informácie o predmetoch, ktorých sa dotýkajú, ale aj o zmenách v prúdoch vzduchu a jeho jemných vibráciách – sú ako radar. Keďže psy vidia lepšie do diaľky než do blízka, fúzy im pomáhajú objavovať svet, ktorý sa im nachádza rovno pod nosom. Fúzy majú aj ochrannú funkciu – podobne ako nám mihalnice chránia oči, fúzy chránia psíkovi hlavu. Vďaka fúzom sa psy tiež dokážu lepšie orientovať v tme a zistiť, či sa im podarí prepchať cez úzku dieru v plote!

4. Psy vidia v tme

Celkovo psy vidia všetky farby tlmenejšie než my. Tiež nevidia do diaľky tak dobre ako ľudia – zatiaľ čo človek dokáže zaostriť zrak do vzdialenosti 22 metrov, pes to dokáže iba do 6 metrov. Psí zrak teda nie je ktovieaký a psy si to kompenzujú najmä vynikajúcim čuchom a sluchom. Ale sú isté oblasti, v ktorých je psí zrak lepší ako ten náš. Hoci psy majú menej čapíkov, zato majú viac tyčiniek než my, vďaka čomu omnoho lepšie vidia v tme a tiež dokážu presnejšie zachytiť aj ten najmenší pohyb. Vďaka očiam, posadeným širšie od seba, majú väčšie periférne pole ako my. Keď sa teda zotmie a my sa cítime takmer slepí, psy majú stále prehľad a zazrú, kde sa čo hýbe v tieňoch.

5. Búrky môžu vášho psíka bolieť

Búrky môžu byť pre ľudí nepríjemné a otravné, ale vedeli ste, že môžu vášmu psíkovi spôsobiť bolesť? Psy sú veľmi citlivé na zmeny počasia a vedia dopredu vycítiť, kedy prichádza búrka. Keď už búrka vonku zúri, môže byť sprevádzaná zvukovými frekvenciami, ktoré sú pre uši vášho psíka bolestivé. Navyše sa v psej srsti môže akumulovať statická elektrina, čo tiež nie je príjemné. Takže ak váš psík zavýja alebo sa krčí počas búrky, berte ho vážne – pravdepodobne cíti mnoho vecí, ktoré vy necítite. Počas búrky vždy psíka zoberte dovnútra! Zastrite závesy a skúste zapnúť telku, aby prehlušila zvuky búrky. Zabezpečte, aby mal psík nejaké bezpečné miesto, pelech s dekou alebo vašim starým oblečením, kde sa môže zahrabať, kým búrka prehrmí.

6. Aká je najlepšia farba hračky pre psa?

Možno ste niekde počuli, že psy vidia čiernobielo, nie je to však pravda. Zatiaľ čo ľudia majú tri druhy čapíkov, ktoré rozoznávajú kombinácie červenej, modrej a zelenej farby, psy majú dva druhy čapíkov, ktoré reagujú na modrú a žltú farbu. V podstate vidia rovnako ako ľudia s červeno-zelenou farbosleposťou – všetko je sfarbené v odtieňoch žltej a modrej. Červené, oranžové a zelené veci budú vášmu psíkovi všetky pripadať dožlta, a tak nebude vedieť rozlíšiť medzi červenou a žltou loptou a môže mať problém nájsť ich v zelenej tráve. Fialová sa mu bude zase zdať domodra. Modrú zato psy vidia veľmi dobre, a tak to môžete zobrať do úvahy, keď budete vyberať medzi rôznymi farbami hračiek!

7. Psy majú zmysel pre čas

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako je to možné, že váš psík zakaždým presne vie, kedy je čas večere, aj keď nevie čítať hodiny? Psy v sebe majú zabudovaný cirkadiánny rytmus, rovnako ako my. Vďaka tomu, že psy žijú v ľudskom svete, prispôsobujú sa nášmu prostrediu a vzorcom. Napríklad vedia, že keď vonku začne žiariť slnko, pôjdu s vami na prechádzku a potom dostanú raňajky. Alebo vedia, kedy vás čakať pred dverami a že keď prídete domov z práce, onedlho na to dostanú večeru. Aj očakávania a skúsenosti takto vytvárajú ich obraz o čase dňa. Ich telo sa tomu prispôsobí a ich bruško vždy začne byť hladné o tom istom čase. Preto je dôležité, aby sme so psíkom mali nastavenú rutinu, vďaka ktorej bude vedieť, kedy má čo očakávať, vždy dostane jedlo načas a bude zaspávať v rovnakom čase.

8. Kakajú v smere magnetického poľa

Vedeli ste, že váš psík neciká a nekaká len tak hocikde? Psy sa pri uľavovaní vo voľnej prírode postavia do polohy zarovno so severno-južnou osou. Takže ak sa nabudúce stratíte v lese, dávajte dobrý pozor, ktorým smerom sa váš chlpáč natočí! Z inej štúdie zase vyplýva, že psy tiež dokážu nájsť cestu späť – skratku – v neznámom teréne vďaka tomuto vnútornému kompasu. Je veľmi pravdepodobné, že majú dar magnetorecepcie rovnako ako napríklad líšky, vlky, veľryby, delfíny, vtáky či korytnačky.

9. Majú tri viečka

Pýtate sa, načo by im ich bolo toľko? Okrem horného a spodného viečka ako u ľudí majú psy ešte tretie viečko. Táto membrána môže byť priesvitná alebo zahmlenej bielej farby. Jej funkciou je udržiavať rohovku čistú, chrániť oko pred zranením a infekciou a udržiavať ho vlhké. Toto tretie viečko zväčša pravdepodobne nevidíte, ale môžete si ho všimnúť napríklad keď váš pes zaspáva alebo keď pritvára oči od slasti pri hladkaní. Ak tretie viečka však výrazne vidíte aj v situáciách, keď ste ich predtým nevideli, môže to poukazovať na nejaký zdravotný problém so psíkovými očami.

10. Psy cítia chuť vody

Na rozdiel od mnohých iných zmyslov, schopnosť rozlišovania chutí je u psov v porovnaní s ľuďmi mizerná, presnejšie povedané, šesťkrát horšia ako u nás. Aspoň v niečom sme lepší než naši štvornohí kamoši! Psy rozlišujú rovnaké chuti ako ľudia – sladkú, slanú, horkú, kyslú. Soľ však nemajú radi a vyhýbajú sa jej, rovnako ako štipľavému a kyslému jedlu, pretože tieto chuti často signalizujú niečo, čo je pre nich toxické. Ale verili by ste tomu, že psy cítia chuť vody? Pre ľudí je ťažké predstaviť si, ako im asi chutí, ale jej chuť je vraj výraznejšia, ak pred pitím jedli mäso. Aj napriek tomu, že psy nemajú veľmi vyvinutý zmysel chuti, dokážu precítiť jedlo aj cez jeho vôňu. Preto uprednostňujú jedlo so silnejšou arómou, napríklad vlhké jedlo z konzervy pred granulami. Čo sa týka čuchu, je u psov snáď najneuveriteľnejším zmyslom. Ak sa chcete dozvedieť, čo všetko váš chlpáč dokáže vyňuchať, od chorôb a počasia až po vaše emócie, prečítajte si o tom tu.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom