Psia reč tela - porozumejte základom

Psia reč tela - ako zistiť, čo váš pes cíti?

Chceli by ste niekedy nazrieť do hlavy vášho psíka a zistiť, čo práve cíti? Niekedy to môže byť ťažké uhádnuť, lebo vám to sám nepovie! Výhodou však je, že pes má jednoduchšie emócie ako ľudia. Pravdepodobne ho netrápia výčitky z toho, že vám pred dvoma dňami zožral papuču ani nezávidí susedovmu psovi, že jeho granule chutia lepšie. Z vlastnej skúsenosti určite viete, že pes žije naplno v prítomnosti a všetko, čo prežíva, prežíva na 100% a bez pretvárky. Ako nakuknúť do jeho duše a zistiť, čo sa tam odohráva? Jeho emócie presakujú celým jeho telom – od toho, ako stojí, kde sa pozerá, čo robí jeho chvost, v akej polohe je jeho srsť až po to, akými zvukmi komunikuje. Ak sa vám podarí správne dekódovať tieto znaky, lepšie porozumiete svojmu psíkovi a tomu, čo sa vám snaží povedať.

Ako čítať reč tela psa?

Pri interpretácii reči tela psíka musíme zvážiť celkovú situáciu a vziať do úvahy celú skupinu znakov, pretože jeden izolovaný telesný prejav môže poukazovať na mnoho rôznych emócií. Napríklad – dychčí pes, lebo je mu teplo alebo preto, že je vystresovaný? Olizuje si nos, lebo ho niečo vydesilo alebo zaňuchal čosi chutné? Aj kývanie chvosta môže prezradiť veselosť, ale i nervozitu. Kľúčom je spoznať vášho psíka a jeho špecifické prejavy emócií v rôznych situáciách. Ako vyzerá, keď vás práve zbadal za dverami? Čo robí, keď musí ísť k veterinárovi? Vďaka tomuto poznaniu budete schopní spozorovať, keď sa jeho nálada zmení, a včas adekvátne reagovať. Poďme na to!

Reč tela psa - šťastný a spokojný pes

  • uvoľnený postoj, mäkké telo, hladká srsť
  • má rovnomerne rozmiestnenú hmotnosť a keď ho hladkáte, jemne sa do vás naváži
  • kýva chvostom zo strany na stranu, alebo ním krúti
  • oči má otvorené a žiarivé, pohľad mäkký
  • uši mu pekne stoja nahor alebo uvoľnene ležia v neutrálnej pozícii podľa plemena
  • ústa má uvoľnené a zľahka pootvorené, kútiky trochu nahor, akoby sa usmieval
  • ak cíti úplný relax, uvoľnene leží, niekedy v pozícii žaby so zadnými nohami rozčapenými na zemi
  • ak je v hravej nálade, spraví akýsi úklon s lakťami na zemi a zadkom trčiacim vo vzduchu, aby vám dal najavo, že sa chce hrať – môže aj veselo štekať a nadskakovať
Ako reagovať: Každý túži po tom, aby bol jeho pes šťastný a uvoľnený – čo viac si priať, než vidieť na celom jeho tele, že je spokojný so životom. Ak vidíte, že je vo vzrušenej a hravej nálade, choďte sa s ním vybehať alebo sa s ním zahrajte jeho obľúbenú hru. Pamätajte však na to, že ak má veľa hravej energie a je pozitívne vzrušený, musí sa najskôr vyblázniť pred tým, než bude pripravený na tréning.
Čo vám psík chce povedať: „Aký krásny deň, nemám jediného trápenia na svete. Pozri, aká pohodička! Pridaj sa ku mne, vyvaľ sa tiež. Som spokojný a nič mi nechýba ku šťastiu. Teraz sa chcem hrať. Poď!“
Čo vám psík chce povedať: „Choď preč! Daj mi to! Nechaj ma na pokoji! Varujem ťa!“ Pes cíti hnev z podobných dôvodov ako ľudia – buď sa cíti ohrozený a potrebuje sa brániť, prišiel o niečo, čo chcel, napríklad maškrtu alebo hračku a chce ju získať späť, alebo je s niečím nespokojný a chce dosiahnuť svoje. Agresívnym postojom a zvukmi varuje svojho súpera a snaží sa ho odstrašiť predtým, ako skutočne zaútočí. Zúrivé prejavy však môžu byť tiež znakom, že pes sa niečoho bál a jeho signály boli ignorované, a tak prerástli do agresie.

Psia reč - zúrivý pes

  • napnuté, strnulé telo, akoby zmrznuté
  • má zdvihnutý chvost a kýva ním, ale nie veselo, rýchlymi trhanými pohybmi
  • zúžené oči, rozšírené zreničky s prudkým upreným pohľadom
  • vrčí alebo šteká, čím vás varuje, alebo sa vyhráža
  • ťažisko tela je nevyvážené, nakláňa sa dopredu alebo dozadu
  • zježená srsť
  • má odhalené zuby, pery stočené dozadu, pokrčený nos a uši napnuté
  • ak je v hravej nálade, spraví akýsi úklon s lakťami na zemi a zadkom trčiacim vo vzduchu, aby vám dal najavo, že sa chce hrať – môže aj veselo štekať a nadskakovať
Ako reagovať: Ak sa váš pes správa agresívne k vám alebo iným ľuďom a zvieratám, budete potrebovať profesionálnu pomoc. Ak má váš pes problém s nežiaducim správaním ako je hrabanie, trhanie vecí či štekanie, skúste prísť na to, odkiaľ sa toto správanie vzalo. Môže byť napríklad spôsobené tým, že psíkovi nevenujete dostatok pozornosti, nemá dosť pohybu alebo ho nechávate doma dlho samého.

Reč tela psa - bojazlivý, alebo nervózny pes

  • vyhýba sa očnému kontaktu, je nesústredený, odvracia hlavu od toho, čoho sa bojí
  • krčí sa, drží hlavu aj celé telo nízko pri zemi
  • chvost má stiahnutý medzi nohami alebo ho drží rovno v stuhnutej polohe
  • má vypúlené oči z rozšírenými zreničkami a viditeľnými bielkami
  • celé telo má napnuté, uši prilepené dozadu k hlave
  • dychčí, aj keď nie je teplo, kňučí, aj keď nie je zranený a oblizuje si pery, aj keď nie je hladný
  • začne sa zrazu škrabať, olizovať sa a zívať – čím sa snaží upokojiť
  • nervózne kráča alebo sa trasie, akoby sa zo seba stres snažiť striasť
  • snaží sa schovať za vás, utiecť zo situácie alebo sa od strachu pociká
  • niektoré psy môžu byť od stresu hyperaktívne a začať pobehávať sem a tam, iné zase zmrznú, „vypnú sa“, odmietajú jesť, nereagujú na hru a pĺznu
Ako reagovať: Strach psíka nikdy neignorujte a nesnažte sa ho nasilu vtlačiť do stresujúcich situácií – bude to viesť buď k tomu, že sa úplne „vypne“, alebo začne byť agresívny. Strach mu môžete pomôcť prekonať len postupne, malými krôčikmi, trpezlivým a láskavým prístupom s kopou upokojovania, hladkania, chválenia a odmien. Ak je dôvodom jeho stresu separačná úzkosť, skúste mu dať hlavolamy, interaktívne hračky, alebo lízaciu podložku, aby sa mal čím zabaviť vo vašej neprítomnosti.
Čo vám psík chce povedať: „Bojím sa, chcem ísť preč, zmiznúť odtiaľto, byť neviditeľný.“ Ak je psík napríklad v nových situáciách, na ktoré nie zvyknutý, u veterinára, počuje hlasné zvuky alebo ostal sám doma bez vás, môže ho to zahltiť úzkosťou. Stres ho môže buď paralyzovať, takže zamrzne, stíchne a bude pasívny, alebo ho rozruší a začne pobehovať dookola, nervózne sa ošívať alebo štekať. Viac o tom ako správne kŕmiť psa sme pre vás zhrnuli v článku Kŕmenie psa - čo treba vedieť.

Vedeli ste, že...?

V niektorých prípadoch je reč tela psa opačná ako u ľudí. Napríklad zívanie prezrádza, že pes je vystrašený a nie, že sa nudí. Ak odvracia pohľad, neznamená to, že je tvrdohlavý, ale že sa bojí. Nenechajte sa zmiasť!

Tajná reč chvosta

Chvost vášho chlpáča toho veľa prezradí. Viete rozlúštiť jeho signály? Môže byť práve chvost oknom do duše našich štvornohých kamošov?

Rýchlosť

Čím rýchlejšie chvost kmitá, tým je pes vzrušenejší. Toto vzrušenie môže byť pozitívne alebo negatívne. Relaxovaný, veselý pes kýva chvostom dlhými, pomerne pomalými pohybmi zo strany na stranu, ktoré rozhýbu celé jeho telo. Rýchlejšie, trhavejšie švihy chvosta však prezrádzajú psa na stráži.

Smer

Podľa istej štúdie psy kývajú chvostom viac doprava, keď sa cítia dobre a viac doľava, keď reagujú na čosi negatívne. Krútenie chvostom ako helikoptéra je znakom extra šťastného psa, ktorý práve zbadal svojho majiteľa za dverami.

Výška

Čím vyššie pes drží chvost, tým je asertívnejší. Ak ho drží dole alebo ho má stiahnutý medzi nohami, znamená to, že sa bojí alebo je vystresovaný a snaží sa nepriťahovať na seba pozornosť. Vysoko zdvihnuté chvosty značia sebavedomie alebo dokonca agresivitu. Relaxovaný pes drží chvost v neutrálnej výške (ktorá záleží od plemena).

Vedeli ste, že...?

Psy zívajú, aby sa upokojili v stresujúcich situáciách. Ak je váš psík u veterinára a chcete ho upokojiť, skúste naňho zívnuť. Zívanie je nákazlivé nielen u ľudí, ale aj u psov, a tak na psíka snáď prenesiete trochu pokoja.

Pokračovať v čítaní 📖