Psí ňufák a jeho tajomstvá

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako váš pes vníma svet cez spektrum pachov, ktoré sú všade navôkol? Čuch je psia superschopnosť. Centrum spracovávania pachov zaberá v mozgu psa až 40 krát viac miesta ako u ľudí! Čuch našich štvornohých kamošov je desať až sto tisíckrát presnejší než ten náš v rozpoznávaní vôní. Psy dokážu vyňuchať jedinú kvapku tekutiny rozpustenej v 20 olympijských bazénoch spojených dokopy. Ak si to chcete porovnať s vašimi vlastnými schopnosťami, predstavte si, že to isté množstvo vône, ktoré zacítite, keď je rozptýlené v 10-poschodovej budove, zacíti váš pes, aj keby bolo rozptýlené v ovzduší veľkomesta. Psy sú vďaka svojmu vynikajúcemu čuchu využívaní nielen ako hľadači hľuzoviek, ale aj pomocníci polície pri hľadaní drog a výbušnín a často takto zachraňujú životy. Poďme sa ale pozrieť aj na ďalšie neuveriteľné veci, ktoré váš psík dokáže vyňuchať!

Každý psí ňufák je jedinečný ako odtlačok prsta

Vedeli by ste rozpoznať svojho psa podľa jeho ňufáka? Každý psí ňufáčik má jedinečný tvar, vzor záhybov a textúru – podobne, ako sa od seba líšia odtlačky prstov. Nenašli by ste dva ňufáky, ktoré sa zhodujú. Existujú dokonca biometrické mobilné aplikácie, kde môžete registrovať fotku ňufáku svojho psa, aby ho podľa neho niekto iný mohol identifikovať, ak sa stratí.

Čo všetko dokáže psí čuch?

1. Teplo

Psí ňufák nielenže rozpoznáva celé spektrum pachov, ale dokáže dokonca aj cítiť teplo, ktoré vyžarujú veci a bytosti v jeho okolí. Je to vďaka bunkám na konci nosa, ktoré sú schopné rozpoznať aj maličké zmeny v teplote prostredia. Umožňujú psom cítiť blízkosť ľudí či zvierat aj v úplnej tme!

2. Emócie

Všimli ste si, že váš psík niekedy akoby vám videl do duše? Túli sa k vám, keď ste smutní a teší sa s vami, keď ste v dobrej nálade? Váš pes vás má prečítaných nielen vďaka tónu vášho hlasu a výrazu tváre, ale aj vďaka tomu, že doslova cíti vaše emócie. Nosom! Pri rôznych emocionálnych rozpoloženiach vylučujeme rôzne hormóny – napríklad kortizol alebo adrenalín, keď sme vystresovaní a bojíme sa, či oxytocín, keď sme šťastní. Pes cíti tieto hormóny z nášho dychu a potu. Nepodarí sa vám pred ním nič utajiť! Ešte neuveriteľnejšie však je, že vďaka citlivosti ich čuchu na hormonálne zmeny, psy tiež dokážu vyňuchať, keď žena čaká bábätko!

3. Choroby a čuch psa

Psí čuch dokáže v mnohých ohľadoch tromfnúť aj najlepšie diagnostické prístroje. Špeciálne vytrénované psy dokážu vycítiť chemické zlúčeniny prezrádzajúce prítomnosť rakoviny z moču, krvi alebo dokonca aj dychu ľudí. Veľkou výhodou psov je, že sú schopné zachytiť chorobu už v jej počiatočných štádiách, a tak môžu lekári včas zasiahnuť. Psy dokážu tiež rozpoznať nákazu koronavírusom z potu lepšie než antigénový test! Niektoré psy sú cvičené špeciálne na diagnostikovanie choroby (napríklad aj malárie či tuberkulózy), iné sú však zase vycvičené tak, aby oznámili svojmu pánovi, kedy potrebuje lieky. Istý chlpáč napríklad dostal medailu za to, že zachránil svoju paniu s cukrovkou, keď ju varoval, že má nebezpečnú hladinu cukru. Zacítil to totiž z jej dychu! Psy pomáhajú aj ľuďom s epilepsiou, lebo vedia vyňuchať, kedy prichádza záchvat. Majú tiež schopnosť zacítiť Parkinsonovu chorobu aj roky pred jej prepuknutím, vďaka čomu ľudia môžu začať liečbu ešte predtým, než choroba naberie na sile.

4. Počasie - psí čuch

Chcete vedieť, aké bude o pár hodín počasie? Spýtajte sa vášho štvornohého meteorológa! Psy dokážu vyňuchať aj maličké zmeny vo vzduchu, ktoré predpovedajú zmenu počasia. Vďaka tomu vedia predpovedať nielen búrku, ale aj katastrofálnejšie prírodné pohromy ako sú napríklad tornáda. Navyše cítia elektrické impulzy vo vzduchu a počujú nízke frekvencie, ktoré my nepočujeme, a to im dodáva ďalšie informácie o prichádzajúcom počasí.

Prečo si psy navzájom ňuchajú zadky?

Práve na tomto mieste majú psy žľazy vylučujúce ich jedinečný parfum – sú v ňom ukryté informácie o pohlaví psa, jeho strave, zdraví, o tom, či je to starý známy, alebo cudzinec a tiež o tom, či je pokojný a v dobrej nálade, alebo je agresívny. Aj keď sa vám to môže zdať ako nie veľmi vábny spôsob zoznamovania sa, musíte uznať, že je rýchly a efektívny, a psy sa pri ňom o sebe navzájom dozvedia všetko, čo potrebujú vedieť. Psy tiež majú špeciálny orgán čuchu navyše – Jakobsonov orgán – ktorý reaguje na iné chemikálie, než ich normálne čuchové receptory v nose, na také, ktoré sú často bez „pachu“. Týka sa to obzvlášť párenia – tento orgán zachytáva feromóny a oznamuje, či je dotyčný pes alebo sučka pripravený na párenie. A ak vám neraz lezie na nervy, že váš psík chce všetko na prechádzke oňuchať a musí pokropiť každú pouličnú lampu či strom, skúste si predstaviť, aká voňavá musí byť preňho celá ulica – plná správ a informácií, ktoré si prečíta a hneď musí odpísať vlastným cikom.

Mokrý, alebo suchý ňufák u psa?

Napadlo vám niekedy, prečo má váš pes vždy taký vlhký ňufák? Je to preto, lebo ho pokrýva tenučká vrstva hlienu, ktorá zachytáva pachové častice a vďaka tomu skvalitňuje jeho čuch. Ďalším dôvodom vlhkého nosa môže byť, že sa váš pes takto potí, lebo je mu teplo. Psy si však ňufáky tiež často oblizujú, lebo chcú lepšie ochutnať rôzne vône, ktoré zacítili. Mokrý nos patrí k zdravému psovi. U starších psov nie je nezvyčajný suchší nos, ale vždy sa presvedčte, či váš psík nie je smädný, lebo suchý nos môže byť znakom dehydratácie. Chronicky suchý ňufák môže poukazovať na chorobu kože alebo inú zdravotnú ťažkosť, a tak by ste mali zájsť za veterinárom, rovnako ako v prípade veľmi mokrého nosa, obzvlášť, ak mu odtiaľ niečo vyteká.

Psy dokážu dýchať a ňuchať naraz

Je to ďalšia superschopnosť psieho ňufáku. Zatiaľ čo keď my dýchame, cítime vône zároveň s tým, ako ich vdychujeme do nosa, psy dokážu svoj čuch ovládať omnoho lepšie. V ich nose sa nachádza záhyb tkaniva, ktorý oddeľuje časť, ktorá sa zaoberá dýchaním a časť, ktorá zaznamenáva vône. To však nie je všetko! Váš pes sa môže pochváliť 3D čuchom – vždy totiž presne vie, ktorá nosná dierka zachytila ktorú vôňu, a tieto v jeho hlave vytvárajú trojrozmernú mapu jeho okolia, aj keď je tma.

Vedeli ste, že…?

Ak váš psík trpí separačnou úzkosťou, skúste mu dať nejaký kus oblečenia, ktorý ste nedávno nosili. Bude z neho cítiť vašu vôňu, akoby ste boli pri ňom a upokojí ho to, kým ste preč.

Ktoré psy majú najlepší čuch?

Medzi psy s najlepším čuchom patrí nemecký ovčiak, bígl, labrador, zlatý retríver či jazvečík. Psy s kratším nosom, napríklad mopslíky, majú o niečo horší čuch než ostatné psy. Cenu psa s najlepším čuchom však s prehľadom vyhráva bloodhound (pes svätého Huberta)! Využívajú ho preto nielen poľovníci, ale aj policajti či záchranári na nájdenie stratených ľudí a vystopovanie zločincov. Tieto psy dokážu nasledovať pachové stopy, ktoré sú viac než 300 hodín staré. Unikátny čuch im umožňuje nielen „vidieť“ priestor nosom, ale dokonca i „vidieť“ do minulosti!

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom