O čom sú sny u psa?

Pozorovali ste niekedy svojho chlpáča, keď spí vo svojom pelechu schúlený do klbka a rozmýšľali nad tým, čo mu asi víri hlavou? Čo znamenajú jeho povzdychy a prečo mu myká labkou? Vidí niečo, cíti vône? Sníva sa mu niečo a ak áno, čo?

Prečo je spánok psa taký dôležitý

Spánok je veľmi dôležitý pre každého živého tvora a pre psy obzvlášť. Potrebujú ho veľa – v priemere spia 12 hodín za deň, čiže polovicu svojho života! U šteniatok to môže byť dokonca až 20 hodín za deň! Šteniatka vydávajú 100% svojej energie na hranie sa a behanie, a tak sa rýchlo unavia a potrebujú si energiu doplniť spánkom, pretože v tomto období rýchlo rastú. Aj staršie psy potrebujú extra spánok. Zatiaľ čo ľudia cez deň bdejú a v noci spia, psy si dajú šlofíka vždy, keď sú unavené. Spánok je veľmi dôležitý pre ich telesné aj duševné zdravie. Prináša odpočinok, upevnenie spomienok a zručností, pretriedenie poznatkov a vytvorenie nových spojení a súvislostí v mozgu. Spánok je u psov veľmi potrebný najmä vtedy, keď sa zotavujú z choroby. Posilňuje ich imunitný systém a dodáva im energiu. A ako môžete zabezpečiť, aby váš psík dostal čo najviac kvalitného spánku? Psy spia najlepšie, keď sú šťastné, dostávajú dostatok pohybu a spia vo vlastnej posteli.

Jazykolam

Dokážete povedať: „Pes spí, psy spia“ trikrát rýchlo za sebou?

Majú psy sny?

Áno, naši štvornohí spoločníci snívajú! Štruktúra psieho mozgu je veľmi podobná tomu ľudskému a vykazuje počas spánku podobnú aktivitu a vzorce mozgových vĺn. Psy počas spánku prechádzajú rôznymi štádiami spánku, tak ako aj my, a zahŕňa to REM cyklus, čiže cyklus rýchlych očných pohybov (rapid eye movements), počas ktorého snívajú. Psy strávia v priemere 44% času bdelé a čulé, 21% času ospalé, 12% času v REM fáze, čiže snívaním a 23% času v najhlbšej fáze spánku. Po zaspaní sa zvyčajne dostanú do fázy snívania po 20 minútach spánku.

O čom psy snívajú?

Hoci nemôžete nahliadnuť do hlavy svojho miláčika, veľa sa o psích snoch môžeme dozvedieť z experimentov. Vedci v istej MTI štúdii pozorovali potkany, ktoré boli počas dňa zavreté v bludisku a snažili sa ho vyriešiť. Keď spali, polovici z nich sa snívalo o behaní v bludisku – ich mozgová aktivita počas REM spánku bola rovnaká ako počas dňa, keď boli v bludisku naozaj. Vedci dokázali dokonca z ich snívajúceho mozgu presne zistiť, na akom mieste v bludisku sa potkan vo svojom sne nachádzal a či práve utekal alebo stál na mieste. Z tohto experimentu vyplýva, že zvieratá si v spánku prehrávajú dlhé úseky spomienok a pravdepodobne snívajú o veciach, ktoré zažili. Je preto veľmi pravdepodobné, že aj váš pes sníva o veciach, ktoré zažil počas dňa! Možno sníva o tom, že ide na výlet, naháňa mačky, dostáva pochúťky, hrá sa s loptou alebo možno dokonca sníva o vás! Jeho reč tela počas spánku vám však tiež môže prezradiť obsah sna. Myká fúzmi, akoby cítil nejakú vôňu? Šklbe mu labkami, akoby utekal? Šteká zo sna? Počas REM spánku časť nášho mozgového kmeňa paralyzuje telo, aby naše svaly počas snívania nevykonávali dej sna. U šteniatok ešte tento systém nie je úplne vyvinutý a u starších psov je už menej funkčný, čo vysvetľuje, prečo sa šteniatka a staršie psy počas spánku viac hýbu. Keď vedci znefunkčnili tento proces, psy začali fyzicky vykonávať dej svojho sna. Ak budete teda svojho psíka pozorovať, reč jeho tela vám napovie, o čom sa mu sníva.

Sen o kúpaní

Príbeh majiteľa istého psa potvrdzuje, že podľa niektorých znakov môžeme uhádnuť, čo sa psíkovi snívalo. Tento pes neznášal kúpanie a vždy po skončení tejto obávanej aktivity utekal ku svojmu pánovi a skryl sa mu za nohy. Nikdy inokedy neprejavoval takéto správanie, iba po kúpaní. Jedného dňa si jeho majiteľ všimol, že sa mu niečo sníva. Keď sa pes prebudil, šprintoval k pánovi a skryl sa mu za nohy. Majiteľ z toho vyčítal, že sa psíkovi muselo snívať o kúpaní!

Snívajú sa čivavám a labradorom iné sny?

To, ako pes spí a sníva, záleží od jeho veku a veľkosti. Malé psy a šteniatka majú krátke a časté sny, napríklad minútový sen každých 10 minút, zatiaľ čo väčšie psy majú dlhšie a menej časté sny, napríklad 5-minútový sen, po ktorom nasleduje hodina spánku bez snov. Väčšie psy zvyčajne potrebujú spať dlhšie ako malé psy, a to najmä anglický mastif a bernardín. A či sa rôznym plemenám snívajú iné sny? Pravdepodobne áno – podľa toho, čo zažívajú počas dňa. Labrador bude pravdepodobne snívať o chytaní loptičky či plávaní, zatiaľ čo čivava možno sníva o ležaní na gauči alebo ceste v košíku na bicykli.

Zlé sny u psa, nočné mory

Aj psíkov môžu trápiť nočné mory. O čom? Môžu sa týkať niečoho, čoho sa boja, napríklad ohňostrojov alebo desivej situácie, ktorú zažili. Ak váš psík počas spánku kňučí, zavíja alebo sa trasie, pravdepodobne má nočnú moru. Mali by ste ho zobudiť? Možno máte nutkanie hneď si ho k sebe pritúliť a uchlácholiť ho. Buďte však opatrní. Ak prejavuje intenzívne známky strachu a agresie, napríklad výhražne vrčí, ak ho zobudíte, môže ho to vyľakať, nebude vedieť, kde je a môže vás v strachu a sebaobrane pohrýzť. V takom prípade radšej počkajte pri ňom, kým nočná mora skončí a ak sa po nej váš psík zobudí, hladkajte ho a ukľudnite ho. Ak ale viete, že ho náhle zobudenie nevystraší, môžete ho jemne pohladkať a prihovoriť sa mu na upokojenie počas toho, ako sníva. Občasné nočné mory sú normálne, ale ak váš psík začne mať z ničoho nič často nočné mory alebo veľa spať, zájdite za veterinárom, lebo to môže byť príznak zdravotného problému.

Farby a vône

Čo ešte môžeme uhádnuť o psích snoch? Keďže ich zrak vníma farby v obmedzenom spektre medzi modrou a žltou, tento pohľad na svet sa premieta aj do ich snov. Na druhej strane, pravdepodobne ich v snoch vábi množstvo vôní a pachov, ktoré si my ani nedokážeme predstaviť.

Užitočný tip

Ak váš psík robí neplechu, keď ho necháte doma samého, postarajte sa o to, aby dostal vždy predtým, ako odídete, dostatok pohybu a mentálnej stimulácie – takto bude pravdepodobne unavený a strávi čas osamote spánkom namiesto vystrájania.

Pokračovať v čítaní 📖

Ako vybrať meno pre psa

Ako vybrať meno pre psa?

Nepatríte k tým, čo majú meno pre psa vymyslené už od detstva? Nevadí pomôžeme vám s výberom